2018 v kocke | Maggie

Ďalší rok ubehol ako voda, a ani sme sa nenazdali, a máme tu nový rok. 2018 bol rok plný zmien pre mňa, keďže prišla maturita, nastúpila som na vysokú školu v Brne, Spolu s vysokou školou ale prišlo aj obdobie, keď som akosi menej čítala knihy a viac pozerala seriály a celkovo, učila sa. Ale aj tak som nakoniec stihla prečítať 71 kníh za uplynulý rok a teda splniť aj svoju knižnú výzvu. 


Najlepšia autorka roku 2018 
Tento rok som aj vďaka Humbooku dostala príležitosť si konečne prečítať aj veľmi ospevovanú českú fantasy a to konkrétne Naslouchača. Zhltla som ho veľmi rýchlo a aj pokračovanie a neviem, nemôžem sa dočkať pokračovania.  Štýl, ktorým píše Peťa je neskutočný, Peťa ako osoba bola tiež veľmi zlatá a rozhodne si zaslúži byť na tomto zozname. 


Najlepšia sci-fi séria roku 2018 
Illuminae Files 
V minulom roku som si pred prečítaním Obsidia dala menší re-reading celej série a zamilovala si ju ešte viac. Totižto, táto séria je podľa mňa absolútne skvelá a samotné jej spracovanie zbožňujem - nie je úplne obyčajné a práve vďaka tomu som si túto knihu zamilovala o to viac. A viem, že sa k celej sérii ešte niekedy vrátim.

Najväčšie prekvapenie roku 2018 
The Beauty that Remains
O tejto knihe som počula od Lily a na jendom výlete som si ju konečne aj kúpila a prečítala si ju. A musím povedať, nečakala som, že ma tak tá kniha zasiahne. Bol to totižto neskutočne silný príbeh o vyrovnávaní sa so stratou. Každý, kto hľadá príbeh, ktorý vás chytí za srdce, tak presne toto je kniha, ktorú hľadáte. 


Najlepšia New Adult kniha roku 2018 
The Kiss Quotient
Helen Hoang vvydala svoju prvú knihu práve minulý rok a musím povedať, hneď si ma ako autorka získala. Málokedy nájdete v tomto žánri veľmi orignálnu romantiku, ktorá vás dokáže zaujať, pobaviť a nemáte chuť každú možnú stranu prevracať očami nad tým, ako veľmi nereálna je. Takže rozhodne palec hore pre Helen Hoang a som zvedavá na jej ďalšie knihy. 


Najlepšia Young Adult kniha roku 2018 
Save the Date
Túto knihu som si brala so sebou na dovolenku. Od Morgan Matson som čítala jednu knihu, kedysi dávno, a pamätala som si, že som si ju veľmi užila. Túto knihu čítala aj Naty a veľmi mi ju odporúčala a vychválila a tak som bola rozhodnutá - rozhodne si ju beriem so sebou na dovolenku a hádam sa k nej konečne dostanem. A tak som sa k nej dostala - bola to úžasná kniha, ktorá sa sústredila hlavne na rodinné vzťahy a ja som s tým nemohla byť viac spokojná - bolo to naozaj dobre zachytené, malinko pritiahnuté za vlasy ale inak nevadí. Proste určite jedna z najlepších YA kníh minulého roku. 

Najlepšia Fantasy kniha roku 2018 
The Last Namsara
Za normálnych okolností by som dala pravdepodobne Scythe, ale keďže tu už spomínala aj Barča, tak som sa rozhodla pre inú knihu. A tou je, The Last Namsara. No čo ja vám poviem, v anotáci spomínali drakov a tak som vedela, že tú knihu musím mať. A naozaj, kniha nezostala nič dlžná ani svojej obálke. Bol to mega príbeh, plný akcie, ktorý ma vtiahol do deja a odvtedy som ho nemohla pustiť. Čiže rozhodne odporúčam, táto kniha za to stojí a určite vás bude baviť. 

Najlepší Retelling roku 2018 
To Kill a Kingdom
Musím povedať, že Malú morskú pannu zbožňujem už od malička. A toto vyzeralo byť skvelé. A aj bolo. Svet, ktorý autorka vytvorila bol úžasný, kniha bola plná vtipu, autorka ho zbytočne nekomplikovala a napriek tomu ako úžasný svet vymyslela, nerozťahovala príbeh zbytočne do ďalších kníh, za čo má veľké plus. Ale pevne dúfam, že sa do tohto svetu ešte vrátime, lebo rozhodne má veľký potenciál. 

Najhoršia kniha roku 2018 
Toto bolo pre mňa asi najväčšie sklamanie minulého roku. Od knihy som mala neskutočné očakávania, mala nádhernú obálku a páčil sa mi aj celý prísľub tej knihy a tak ďalej. No ale nakoniec som zostala iba veľmi sklamaná, keďže tá kniha bola plná toľkých zbytočností a veľmi prekombinovaná a nelogická, že som sa veľakrát iba pozastavila, že WTF is going on. Túto knihu prečítať bol naozaj boj, ktorý som dobojovala a myslela som si, že to nezvládnem. 

Najlepšia kniha roku 2018 
A posledná kategória v tomto rebríčku. A najlepšia kniha sa nevyberala vôbec ľahko. Nakoniec som sa rozhodla pre Patricka Nessa, keďže jeho knihy sú plné ponaučenia a vhodné na zamyslenie a sú to knihy, na ktoré nezabudnete hneď po prečítané ale keď si na ne spomeniete aj o rok, tá spomienka u vás vyvolá rovnaké pocity, ako ste mali keď ste knihu dočítali. 


A čo vy? Máte akýsi rebríček najlepších kníh, ktoré ste čítali uplynulý rok? Ak áno, určite sa s ním podeľte v komentároch, prípadne budem rada, ak napíšete nejaké názory na knihy, ktoré som vybrala do svojho rebríčku :). 

2 Komentáre

  1. Ja som si svoj článok s naj knihami odbila ešte koncom roka, ale aj v tom mojom sa objavili The Last Namsara a takisto The Beauty That Remains (a stále som rada, že aj tebe sa tá kniha páčila tak veľmi, ako mne :)).
    Aj keď je pravda, že ja som ešte kategóriu najhoršej knihy nezaviedla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ja som sa popri skúškach a iných povinnostiach k tomu nedostala skôr, ako teraz :D A očividne som aj nejako prepásla ten tvoj, čiže sa k nemu rozhodne budem musieť vrátiť :)
      No, netreba byť len pozitívny nie? Tak práve preto som sa rozhodla zaviesť aj túto kategóriu.

      Odstrániť