Patrick Ness ~ Naším nebom bol oceán

Názov: Našim nebom bol oceán
Autor: Patrick Ness
Séria: -
Žáner: Young Adult
Počet strán: 160 strán
Hodnotenie na GR: 3.68*/2 378 hodnotení



Anotácia: Hlavnou hrdinkou je veľryba Batšeba. So svojím loveckým húfom narazí na mincu s iniciálkami T. W. Kapitánka Alexandra usúdi, že ju tým najobávanejší ľudský námorník Toby Wick vyzýva na súboj. Podľa Batšeby to nemôže byť pravda. Toby Wick je predsa len mýtus, legenda, ktorú si veľryby vymysleli. Je totiž nepredstaviteľné, aby ich nenávidení ľudia mohli premôcť v boji. Ale toto nie je príbeh o Toby Wickovi. Toto je príbeh o hneve, nenávisti a našej potrebe bojovať až do úplného konca, keď už neostáva nič iné len česť a smrť.


"Možno sa do boja s diablom môže pustiť len iný diabol," odvetila som. 
"No keď sa ten boj skončí, Bašteba," povedal, "nezvíťazí zase raz len diabol?" 

Patrick Ness nie je žiadnym nováčikom na našom knižnom trhu. Tentokrát, krátko okolo bibliotéky vyšla aj najnovšia jeho kniha, Našim nebom bol oceán. Pri Patrickovi Nessovi doteraz patrilo, že každá jeho kniha bola iná od jeho predchádzajúcej. A áno, knihu s nádhernými ilustráciami už Patrick napísal, ale Našim nebom bol oceán je aj tak veľmi originálna kniha, ktorá si zaslúži vašu pozornosť a nie je vôbec takou, akou čakáte že bude. 

"Lebo kto potrebuje diablov, keď má ľudí?"

Našim nebom bol oceán je príbeh mladej veľryby Bašteby. Bašteba patrí k loveckému húfu, ktorého kapitánka Alexandra sa po nalezení človeka na potopenej lodi a mince s inicialámi Tobyho Wicka (T.W.) rozhodne vidať po jeho stope. Toby Wick bol dovtedy iba mýtom, akousi obávanou legendou, ktorá sa vždy iba tradovala, ale nikdy nikto neprežil stretnutie s Tobym Wickom, aby o tom mohol porozprávať. 
Príbeh o veľrybe Baštebe nie je ale len o tom. Nie je to obyčajný dobrodružný príbeh, kedy sa hlavná postava naháňa za nejakým mýtom a snaží sa mu prísť na kĺb. Nie, je to príbeh o oveľa viac veciach. Je to príbeh o hneve, o živote, o hľadaní odpovedí, o samotnej ceste ku koncu príbehu ako o koncu príbehu. 
Štýl písania Patricka Nessa je asi zbytočné ospevovať. Nech napíše čokoľvek, ja si to prečítam. Dokáže naozaj napísať príbeh o veľrybách a ja ho nepustím z ruky. V každom jeho príbehu sa ukrýva akési ponaučenie, resp. niečo, čo si zo samotného príbehu odnesiete. V niektorých knihách je to viac viditelnejšie, v iných viac ukrytejšie ako v tejto. Je to neskutočný príbeh, ktorý nebudete vedieť pustiť z hlavy ešte dlhú dobu po prečítaní, ktorého zmysel pochopíte možno až po druhom, treťom čítaní ale to vôbec nevadí - tá kniha za to absolútne stojí.  
Celkovo, je to veľmi útla knižôčka, ktorú nemáte problém prečítať na jedno posedenie - dokonale ma vtiahla do deja a ja som ju nemohla položiť z ruky. 

"Pretože oceán je plný diablov, 
no najhorší diabli sú tí,
ktorých stvoríme sami."

Patrick Ness nám prináša v každej svojej knihe veľmi originálny príbeh, ktorý, verte mi, si veľmi obľúbite a ako aj k ostatným knihám od Patricka Nessa, sa k nemu budete opakovane vracať. Je to ďalšia kniha, u ktorej nám autor dokazuje, že môže napísať aj nákupný zoznam a my, čitatelia, si ju aj tak zamilujeme, lebo ten príbeh bude výnimočný ako všetko, čo napísal Patrick Ness. 



Za recenzný výtlačok ďakujem veľmi pekne vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete zakúpiť tu. 


0 Komentáre