Sarah J. Maas - Na dvore z krídel a zmaru

Na dvore z krídel a zmaru (Na dvore z tŕňov a ruží 3)Anotácia: V napínavom treťom diele série Na dvore z tŕňov a ruží, svetového bestselleru hviezdy YA fantasy Sarah J. Maas, blížiaca sa vojna ohrozí všetko, čo je Feyre drahé. Feyre sa vracia na Jarný dvor, odhodlaná získať informácie od Tamlina a útočiaceho kráľa, ktorí chcú zraziť Prythian na kolená. Aby sa jej to podarilo, musí hrať smrteľne nebezpečnú hru plnú úskokov – a jedno pošmyknutie môže znamenať porážku nielen pre ňu, ale aj pre celý jej svet. Feyre sa preto bude musieť rozhodnúť, komu spomedzi oslňujúcich a nebezpečných Najvyšších lordov veriť – a hľadať spojencov na najneočakávanejších miestach. A tak zatiaľ čo na bojovom poli zúri vojna, najväčší boj sa odohrá vo Feyrinom srdci. V epickom finále napínavej trilógie sa zem sfarbí krvou a mocné armády sa stretnú v boji o nadvládu toho jediného, čo ich môže všetkých zabiť.



„Je Najvyššia Lady Nočného dvora. Môže si robiť, čo chce.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt acowar fanartV poslednej dobe sa postupne dostávam ku všetkým knihám, ktoré som plánovala už dávno čítať (a povedzme si pravdu, ku knihám, ktoré už všetci okolo mňa čítali a som sto rokov pozadu). Už aj u nás vyšiel tretí diel tejto obľúbenej série a pokiaľ tomu dobre rozumiem, ide aj o posledný diel tejto dejovej línie. Je ešte jedna bonusová novela a pripravuje sa aj pokračovanie, teda skôr spin-off, ktorý sa už však nebude točiť okolo Feyre a Rhysanda. Každopádne, ide o ukončenie toho všetkého, na čo nás autorka od začiatku pripravovala. Všetkého čo viedlo k vojne, ktorej sa tak veľmi všetci chceli vyhnúť.

„Myslím, že nastal čas aby sme odhodili masky.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt acowar fanart tamlinNa začiatku knihy, sa po dlhom čase zase ocitneme na Jarnom dvore. Aj keď spočiatku tieto časti pre mňa vyzerali skôr len ako nepríjemné spomienky pre Feyre, ktoré nie sú až tak dôležité pre dej, postupne autorka ukazovala prečo sú dôležité. Poukazovali nie len na rozvoj jej charakteru, kedže bolo jasné vidieť zmenu ktorou si prešla, ale bolo zaujímavé aj to, ako sme sa na konci, zase vrátili na začiatok a videli ho inými očami. Musím povedať, že Tamlina si asi nikdy neobľúbim, už v jednotke mi nejak nesadol, no ako táto séria rada ukazuje, nikto nie je vyslovene zlým človekom, takže nemôžem ani povedať, že ho neznášam ako väčšina čitateľov. Práve v tejto prvej časti bolo už však cítiť, že príbeh sa posunul už dávno ďalej, a tak Jarný dvor ani Tamlin už nemajú čo veľmi ponúknuť. Preto som bola rada, že sa tam neodohrávala až taká veľká časť deja.

„Nikomu sa neklaňaj.

Pravdepodobne čo sa mi najviac páčilo na tejto knihe, bolo to napätie, ktoré z nej bolo priamo cítiť (až na pár momentov, keď to Feysand skazili svojimi momentami v absolútne nevhodnej chvíli). Možno viete, že skratka knihy v angličtine je ACOWAR (war je po anglicky vojna), čo už samo napovedá tomu, o čo hlavne v tejto knihe pôjde. Aj keď sa všetci poznajú už dlho, napriek tomu bolo vidno, že atmosféra hustla a hustla, čím bol nepriateľ bližšie. Aj medzi postavami, ktoré mali inokedy až dokonalé priateľstvo, to často nefungovalo a nastávali nezhody. Autorka tak vykresľovala, že aj keď niečo čakáte a viete, že sa to stane, nemusia vám pomôcť ani tisícročia skúsenosti a špeciálnych schopností. Vojna zasiahne každého a je to práve na našich postavách, aby sa pokúsili zachrániť čo najviac nevinných. Z celej série, ma vždy najviac bavili časti, ktoré vykresľovali Dvory, ich zvyky, kultúru a ich lordov. V tejto knihe som už ani veľmi nečakala, že k tomu dôjde, no napriek tomu sa predsa len našla chvíľa kde sme mohli spoznať časť ďalšieho dvora, ktorý je naozaj krásny. Konečne aj dôjde k opätovnému stretnutiu všetkých najvyšších lordov, ktoré sa samozrejme nezaobíde bez rozbrojov.

„To všetko bol dar.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt acotar high lords
Celkovo, mi kniha ponúkla presne čo som si od nej prestavovala. Možno som čakala, že ma niečo predsa len viac prekvapí, no napriek tomu, neviem si nejako inak túto knihu ani predstaviť. Niektoré bojove scény boli naozaj epické a perfektne vykreslené, no na druhú stranu, mrzí ma, že príliš veľa nových postáv sme začali spoznávať až tu, na konci. Vďaka tomu je možno aj dobré, že ten spin-off predsa len bude, aj keď popravde, som rada, že táto séria skončila tak ako skončila, pokračovanie by bolo už len zbytočné naťahovanie. Myslím, že ide o dôstojné zakončenie série, a aj keď ma nejako neprekvapilo, zároveň ma ani nesklamalo a čítanie som si užila. Stále ide o kvalitnú knihu, aj keď je to už naozaj iné než predošlé diely. Preto hodnotím 4,5 kačičkami!


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU

3 Komentáre

  1. Kniha sa čítala naozaj dobre, ale mne osobne už záver prišiel priveľmi prekombinovaný a trošku by som ho viac "učesala" a niektoré prvky vynechala :D Každopádne ma čítanie bavilo, ako sama píšeš, záver neprekvapil, ale som s ním spokojná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já se k této sérii ještě nedostala a nejsem si ještě ani jistá jestli se k ní někdy dostanu. Ale musím říct, že jsem ráda, že se poslední dobou vyskytuje tolik skvělých sérií :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já nevím. Po tom, co jsem byla tak zklamaná z dvojky (respektive líbila se mi, ale zdaleka ne tolik jak mi všichni slibovali), se na trojku asi nechystám...

    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť