Patrick Ness v Martinuse

Ako už iste viete, Patrick Ness navštívil vo štvrtok Bratislavu. A ja som nemohla chýbať. A musím uznať, na to, že to bola moja prvá beseda, ktorej som sa zúčasnila, poriadne som si ju užila a rozhodne patrí veľké ĎAKUJEM(e) Slovartu, za to, že to tak parádne zorganizoval, a že aj takého autora, akým je Patrick Ness sem prišiel. 

Patrick Ness si nás fotí na instagram

Patrick Ness je americký/anglický autor kníh (v slovenčine vyšli:) Sedem minút po polnoci, My ostatní tu len tak žijeme a najnovšej Niečo viac. 


Jedna z mojich fotiek  :)
Patrick práve pridáva fotku na instagram 
Spolu s Naty a Milanom z Booklovers sme nasadli na vlak poobede a hurá smer BA. Tam sme rovno zamierili do Martinusu, kde nás už čakali niektorí slovenskí blogeri a konečne sme sa po dlhšom čase stretli. Trochu sme pokecali, popozerala knihy, obsadili si miesto v prvom/druhom rade a už sme sa nemohli dočkať začiatku besedy. 

Na začiatok treba povedať, že Patrick Ness keď prišiel, ostal veľmi prekvapený z množstva ľudí, ktorí sme tam sedeli a čakali sme naňho (Erik zo Slovartu to porátal - bolo nás cez 150!) a hneď si nás odfotil a dal na instagram! Takisto si hneď sadol hore na sedačku, aby naňho videli aj tí vzadu (no nie je skvelý? ). 

Celou besedou vládla pohodová atmosféra a veľakrát sme sa aj pobavili. Napr. moderátor si doberal Patricka Nessa, že aké to je písať knihy pre teenegerov, keď už dlho nie je teenegerom. Hneď ako mu to prekladateľ preložil, Patrick mu ukázal prostredník. A to bolo hneď na začiatku besedy. Zároveň sme vtedy vedeli, že Patrick Ness je úžasne vtipný človek a nie len autor vážnejších kníh (ako bolo napr. Sedem minút po polnoci), ale že je ešte vtipnejší než to, čo vložil do My ostatní tu len tak žijeme. 


Aby ste si vedeli predstaviť, aký záchvat smiechu sme mali, tak uvediem jeden príklad. 
Patrick hovoril o tom, že ako byť teenegerom je na 'shit' (na hovno). Prekladateľ, snažiac sa byť profesionál a prekladať aj vrámci možnosti slušne, namiesto 'na hovno' povedal, že je to katastrofa. Na čo, Patrick, že on nepovedal 'catastrophieee'. Celé publikum sa začalo smiať. 

Celá beseda sa niesla vo veľmi príjemnom duchu a ani sme nevedeli ako, a zrazu nastal priestor na otázky. A tu nastala jediná negatívna vec celej besedy - krátky priestor na otázky. Na otázky sme mali cca 15min, čo znamenalo, že bolo cca 5-6otázok položených. Ale to nevadilo, ďalší sme dostali šancu si s ním prehodiť aspoň pár slo už konkrétne pri podpisovaní kníh (ale o tom neskôr). 

Viete si predstaviť čo nastalo potom, keď nás vyzvali aby sme vytvorili jeden rad na podpisovanie? No hotový chaos. Samozrejme, niektorí ľudia sa nemohli zaradiť normálne do radu, museli si vytvoriť aj bočný, len aby sa čo najskôr dostali na rad. My sme to vzdali a išli sme sa rovno postaviť dozadu - nikam sme sa neponáhlali a tak sme si mohli aspoň ešte poriadne porozprávať medzi sebou. 


Moja fotka tiež.
Kopa knižiek od Patricka, zatiaľčo
 čakáme na podpis 
Nesmiem zabudnúť pochváliť či už moderátora alebo aj prekladateľa, ktorému patrí môj veľký obdiv. Automaticky hneď prekladať čo niekto hovorí, je náročné a musím uznať, že prekladateľ sa naozaj snažil a darilo sa mu úžasne. 

Zaujímalo by ma, koľko kníh za ten večer Patrick podpísal. Len si zoberte túto fotku. Toto je iba kôpka nás, asi 4-5 čo čakáme na podpísanie. 
S babami sme sa skvele pobavili kým sme čakali na podpísanie kníh, k nám už takej menšej ustálenejšej partii sa pridala aj Lucka (bookstagramerka - link tu). A som veľmi rada, že aj tú som mohla spoznať. 

Ako sme pomali postupovali radou, dostali sme sa až k cieľovej rovinke (teda pred bar, a už nám ostávalo iba pár metrov radu kým sa dostaneme k Patrickovi aj my). Ako sme tam stáli, videli sme cute cappuchino guy, ktorý sa smial, že tejto prezývky, ktorú mu Patrick vymyslel, sa nezbaví najbližší rok. 

Čím sme boli bližšie, boli sme čoraz nervóznejšie, predsa len sme sa mali stretnúť s autorom našich obľúbených kníh. Až sme sa nakoniec boli na rade my a ja, keďže som stála najbližšie z nás, som išla prvá. 




Niesla som okrem dvoch kníh pre mňa aj jednu knihu pre Naty (blog tu), ktorá bohužiaľ nemohla prísť. Samozrejme, Patrick sa spýtal, že kto je Naty a tak, a keď som mu vysvetlila, že proste býva ďaleko a nemohla prísť, nazval ju looserom (prepáč Naty :D). 

Ďalej sa vypytoval aj na mňa, či je Maggie prezývka a tak, a keď som mu povedala svoje celé meno, začal, že to chápe, že to je také dospelácke a znamená to veľa zodpovednosti a tak. 
Proste bolo vidieť, že aj keď Patrick podpísal veľa kníh predomnou, stále mal dobrú náladu a s každým z nás prehodil pár slov. A takisto, aj do kníh sa nám snažil napísať viac než typické (Patrick Ness, dátum a Bratislava). 

← Moje prvé dve podpísané knihy ♥. 


Na záver už iba jedna fotka, a to spoločná spolu s Patrickom Nessom. Chýba tu ešte Kika, ale tá sa ponáhľala na bus, takže si knihu dala podpísať medzi prvými. ♥ 
Ak to budete čítať aj vy, čo ste na fotke, tak Vám pekne ďakujem za tento úžasný zážitok a dúfam, že niekedy zopakujeme (či už nejaké blogerské stretko alebo na nejakej besede) 


A prekvapenie! Keďže vieme, že veľa ľudí sa tiež nemohlo zúčastniť na besede s Patrickom Nessom, spolu so Slovartom sme sa dohodli, že ja a Naty z Booklovers spravíme súťaž o podpísanú novinku Niečo viac! 
Link na súťaž - TU TU TU . 

Väčšina fotiek je z facebooku Martinusu - ak chcete vidieť viac (ktoré mi už do článku nevošli), rozhodne neváhajte a pozrite si ich. 

Inak, ak Vás zaujímajú aj iné články z besedy:
Lili - Tu 
Naty - Tu 

7 Komentáre

  1. Odpovede
    1. Buď rada, že som nepridala tú, čo som fotila na telefón ja keď sme čakali :D Táto je oproti nej úplne skvelá :D

      Odstrániť
  2. Som rada, že si použila "catastrophieee", ešte teraz sa smejem, keď si spomeniem na jeho výraz. :D :D
    Podľa mňa by mal na Slovensko chodiť častejšie. Nabudúce nech ide, čo ja viem.... napríklad do Žiliny :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale čo si :D stačí ak aj nabudúce príde do Bratislavy. Podľa mňa tak raz za mesiac-dva je taký interval že akurát. :D

      Odstrániť
  3. Skvělý článek! Rozhodně jeden z nej o Patrickovi... a jestli jsem doteď po všech těch reportech byla zelená od žárlivosti, tak po přečtená tohodle už ze mně asi bude kiwi, jak strašně moc závidím... já chci takýýýýýý :3 ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hej no..., ja som strašne rada, že som si to zažila lebo fakt bol skvelý a stálo to za to ♥. A pevne verím, že sa Patrick Ness niekedy ešte vráti, lebo túto besedu by som aj ja zopakovala rada.
      A ja zasa napr. závidím strašne českým blogerom, že mali šancu sa s ním stretnúť osobne - že mali také to skromenšie posedenie spolu.

      Odstrániť
  4. Osobne som od tohto autora ešte nič nečítala a preto som besedu tak nejako odignorovala - vedela som o nej, ale nelákala ma. Každopádne určite bolo skvelé byť na takejto akcii s autorom kníh, ktoré má človek rád a páčia sa mu :-) :-)

    OdpovedaťOdstrániť