Madeline Miller ~ Kirké

Názov: Kirké
Autorka: Madeline Miller
Séria: -
Žáner: grécka mytológia
Počet strán: 304 strán
Hodnotenie na GR: 4.30*/128 027 hodnotení


Anotácia: Úchvatný príbeh vyžarujúci rovnakú mágiu ako kúzla obávanej čarodejnice z Odysey.
Heliovi, bohu Slnka a najmocnejšiemu z Titanov, sa narodí dcéra. Nymfa Kirké je zvláštne dieťa, má žlté oči a čudesný tenký hlas, no inak po svojom majestátnom otcovi ani pôvabnej zvodnej matke Perse nezdedila nič pozoruhodné. Ako najslabšia zo všetkých bohýň je vystavená ustavičným posmeškom súrodencov, preto hľadá spoločnosť vo svete ľudí. Čoskoro v sebe objaví netušenú moc – ovláda čary, ktoré dokážu premeniť sokyne na príšery a ohroziť samotných bohov.
Zeus ju z obavy pred jej nepredvídateľnými schopnosťami vyženie na opustený ostrov, kde Kirké rozvíja svoje tajomné umenie, krotí divé zvery a stretáva mnohé významné postavy z gréckej mytológie vrátane Daidala, jeho nešťastného syna Ikara, napoly človeka, napoly býka Minotaura, krvilačnej Medeie a, samozrejme, prefíkaného Odysea vracajúceho sa z trójskej vojny. Neželaných či dotieravých hostí s potešením premieňa na prasce, no vie im opäť vrátiť ľudskú podobu. Iných si zasa obľúbi a na istý čas sa stávajú jej milencami. Lenže osamelým ženám často hrozí nebezpečenstvo a rozmarná Kirké na seba nechtiac privolá hnev bohov aj ľudí. Napokon musí čeliť jednej z najdesivejších a najpomstychtivejších božstiev celého Olympu. Ak chce ochrániť svojich drahých, musí pozbierať všetku odvahu a raz a navždy si vybrať miesto – buď medzi bohmi, ktorí jej dali život, alebo smrteľníkmi, ktorých sa naučila milovať.
Vďaka nezabudnuteľným postavám, podmanivému štýlu a strhujúcemu deju je Kirké skutočné majstrovské dielo – očarujúci epos o rodinnom súperení, palácových intrigách, láske i strate, ktorý vyzdvihuje silu nezlomnej ženy vo svete, kde dominujú muži.

"Svet sa skladal zo samých záhad 
ja som bola len ďalšia hádanka." 

Madeline Millerová je americká autorka, ktorá vyštudovala klasickú literatúru. Popritom sa začala venovať aj gréckej mytológie a tá ju zaujala až na toľko, že vydala z tohto prostredia hneď dve knihy: naposledy to bola Kirké (Circe), ktorá sa už dočkala aj slovenského prekladu, a ešte predtým Spev o Achillovi, ktorý sa tiež dočká prekladu (pravdepodobne september 2019). 

"Život je oveľa zložitejší než tkanie. 
Keď raz niečo utkáme, nedá sa to len tak ľahko vypárať..." 

Grécka mytológia je niečo, čo ma vždy zaujímalo, ale zároveň som si nikdy nenašla poriadne čas na to, aby som si viac o jednotlivých postavách zistila a celkovo sa viac vyznala v tejto mytológii. Poznala som nejaké ie základy, kto je Zeus, Aténa, Prométeus a podobne, ale nejako dopodrobna som ani o nich moc nevedela. Napriek tomu ma táto kniha veľmi lákala a keď sa naskytla príležitosť siahnuť po tejto knihe, neodolala som. A neoľutovala som. 
Nedá sa povedať, že Kirké by bol jednoduchý príbeh. Naopak, je to veľmi komplikovaný príbeh s neskutočne veľkým množstvom postáv. Práve preto sa na konci nachádza aj akýsi zoznam, kde sú stručne vysvetlené jednotlivé postavy - či Titáni, Olympíjsky Bohovia alebo rôzne príšeri. Ja sama som tam parkrát zavítala, ale nečítala som si nič viac ako som momentálne potrebovala, lebo veľakrát sa vrámci toho nachádzal aj nejaký kvázi "spoiler", keďže som až tak dobre tú grécku mytológiu nepoznala. 
Napriek tomu, ak sa v knihe nachádzali dôležitejšie postavy, ako bol napr. Prométheus, autorka jeho príbeh rozpovedala aj do väčších detailov ako sa nachádza vzadu v knihe. Vďaka tomu bola táto kniha veľmi dobre vyvážená informáciami, ktoré sme pre dej naozaj potrebovali a postavami, ktoré nejako ovplyvnili Kirké alebo ľudí jej blízkych, ich osud sme poznali detailnejšie a bol rozpísanejší. 
Kirké je dcéra boha slnka, Helia a nymfy. Má takisto aj troch súrodencov, ale nedá sa povedať, že by mali zrona najlepší vzťah. Kirké nikdy nemala pocit, že by medzi nich patrila. A tak, keď bola vykázaná na ostrov Aiaia, nemohla byť šťastnejšia. 
Kirké bola veľmi dobrá hlavná hrdinka. Bola silná, nebojácna a odhodlaná nebyť iba ďalšou figúrkou v hre bohov. Páčilo sa mi, že bola svojrázna a nezľakla sa len tak niekoho alebo niečoho. Hoci žila sama na ostrove, nedá sa povedať, že by bola vyslovene osamelá - návštevníkov vítala s otvorenými rukami a vždy chcela vedieť aj o nich čo najviac, hlavne preto, že ju ľudia vždy zaujímali. Sledovali sme jej príbeh od narodenia a autorke, Madeline Miller, sa podarilo aj veľmi dobre zachytiť samotný vývoj postavy. 
Príbeh, hoci sa o ňom nedá povedať, že by patril k tým, ktoré sa čítajú rýchlo, aj napriek tomu sa čítal veľmi dobre a napísané to bolo priam neskutočne. V iných knihách, keď ma čaká kapitola plná dlhých odsekov a aj cez pár strán, väčšinou ma to nebaví a musím sa do toho nútiť, v Kirké to tak nebolo. Autorka má úžasný štýl písania, ktorý ma neskutočne bavil a užívala som si ho rovnako ako keď bol príbeh prepletený s dialógmi a mal aj rýchlejší spád. 

"Podľa čoho vieš, ktorí muži si zaslúžia trest a ktorí nie? 
Ako zistíš, ktorí sú prehnití a ktorí dobrí? 
Čo ak sa v niektorom zmýliš?"

Kirké v podaní americkej autorky Madeline Miller bolo jedno majstrovské dielo. Rozhodne táto kniha je zatiaľ to najlepšie čo som tento rok čítala a neviem, neviem či ju niečo prekoná. Proste, Kirké, aj napriek tomu, že som nepoznala do detailov gércku mytológiu ma dokázala zaujať a baviť tak, ako už dlho asi žiadna kniha. Preto odporúčam túto knihu aj tým, ktorý sa nevyznajú až na toľko v gréckej mytológii - táto kniha si totižto vašu pozornosť zaslúži. A ak obľúbujete grécku mytológiu, a vyznáte sa v nej, uričte nespravíte chybu ak p tejto knihe siahnete. 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstu Tatran. 
Knihu si môžete zakúpiť TU

Po tejto knihe siahnite ak: 
  • Máte radi (grécku) mytológiu 
  • Máte radi silné ženské hrdinky 
  • Máte radi kvalitný prepracovaný príbeh
  • Máte radi príbeh, v ktorom sa nachádza veľa postáv 
  • Máte radi príbeh, ktorý zachytáva dlhší časový úsek života hlavnej postavy
  • Nevadia vám dlhé odseky a pomalší spád príbehu 

5 Komentáre

  1. Krásná recenze, já popravdě nevím, proč jsem ještě nepřišla na chuť na řeckou mytologii. Strašně moc se mi to líbí ale zatím jsem si nic nepřečetla. :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola na tom podobne, Percyho Jacksona chcem čítať už aspoň 3 roky ale stále sa k tomu nie a nie dokopať...a potom zrazu sa mi dostala Kirké pod ruku a proste, bolo to pecka. Takže určite siahni po nejakej knihe, vkľude aj po Kirké a nebudeš sklamaná :)

      Odstrániť
  2. Pěkná a výstižná recenze. :) Nevím proč, ale této knize se zatím vyhýbám. I když tvoje recenze mě nalomila!

    Gabux | Poslední článek

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásná recenze! Těším se, že tato kniha vyjde i u nás a doufám, že tomu bude brzo, protože se na ni opravdu dost těším po přečtení tvé recenze :-) Jsem zvědavá, jakou bude mít obálku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zatím jsem nečetla snad jedinou negativní recenzi! Moc se těším, až se k tomuhle příběhu dostanu i já :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť