Čitateľská kríza

Poznáte to, každého to raz za čas stretne. Bohužiaľ, mňa sa akosi drží a nie a nie pustiť. Pri tom, keby ste sa ma opýtali minulý rok na čitateľskú krízu, iba by som sa zasmiala - také niečo predsa neexistuje. Ale ba, bohužiaľ, som sa presvedčila, že existuje. 

Mňa poslednú dobu táto čitateľská kríza postretáva akosi často. Proste mám toho so školou a brigádou strašne veľa a veľakrát fakt nevládzem udržať svoju pozornosť na knihách a prečítať viac ako jednu kapitolu naraz. Čo je ale veľmi smutné, lebo na jednej strane veľmi chcem, ale na druhej strane to proste nejde nech sa snažím ako sa snažím. Ak aj náhodou nemám práve veľa brigády a ani veľa školy, stále sa k tým knihám neviem dokopať a radšej si pustím nejaký seriál, film alebo čo i len hodiny pozerám na facebook a nič nerobím. Smutné, ale realita. 

Pred dvoma rokmi, dokonca aj pred rokom, pre mňa pri mojich typických cca 8-10kních za mesiac čitateľskú krízu predstavovalo prečítanie 5 kníh za mesiac (pri spätnom pohľade, vtedy som to tak ani nevnímala). Teraz bohužiaľ ani tie 3 knihy za mesiac neprečítam. 

Tento článok je niečo ako výkrik do tmy. Dúfam, že nie som jediná čo sa touto čitateľskou krízou
trápi a nevie ako sa jej zbaviť. Smutné je, že nech čítam akýkoľvek žáner, nevie ma nič poriadne chytiť ani sa neviem do ničoho začítať. Pričom by som fakt strašne veľmi chcela sa tohto obdobia zbaviť a zasa čítať aspoň tých 5 kníh za mesiac. Problém je, že fakt, nech skúšam akékoľvek knihy, nikdy ma nič nezaujme. 

Takže, ak ste si niečím takýmto prešli a zbavili ste sa tejto čitateľskej knihy, hoďte mi do komentárov nejaké typy na knihy, ktoré Vás z tejto čitateľskej krízy vytiahli, alebo čo Vám celkovo pomohlo sa jej zbaviť. Budem Vám za akékoľvek typy vďačná. 

Chápem, že to nebude také jednoduché, že teraz sa rozhodnem, že dobre, od zajtra zasa začnem veľa čítať kníh a dám tých minimálne 5 kníh za mesiac...Lenže, to je to, ja akosi neviem nájsť žiadnu knihu čo by ma bavila a vtiahla do svojho deja...Takže ak ma chápate, hodťe nejaký typ do komentára a možno konečne objavím nejakú knihu, ktorá ma po dlhom čase aj zaujme. A potom sa budem konečne môcť aj vrátiť k mojím rozčítaným knihám, ktoré by som rada dočítala ale akosi to teraz nejde. 


V poslednom rade, táto čitateľská kríza je aj dôvod prečo veľa neprispievam na blog-  lebo popravde nemám o čom ani písať. Ale, buďme opitmisti, to sa snáď čoskoro zmení a znova sa rozčítam a blog sa rozbehne *fingers crossed*. 

13 Komentáre

  1. Tiež som dávnejšie trpela čitateľskou krízou. Poradiť čo by na to mohlo pomôcť je ťažké, pretože ako to príde, tak to aj odíde. Ono pamätám sa, že som vtedy nielen na čítanie nemala čas, ale ako aj ty spomínaš, keď už som chytila do ruky knihu tak som sa nevedela ani za svet začítať. Skúšala som mnoho príbehov a striedala som tituly ako ponožky, no po viac ako úvodnú kapitolu som sa nedostala. Napokon mi pomohlo, keď som sa pustila do nejakej svojej obľúbenej série, ktorú som už čítala. Netvrdím, že to bude fungovať, no mne to zabralo :).
    Držím palce :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akože, ja viem, väčšinou to do nejakého mesiaca prešlo ale už aj september som mala strašne slabý a október je katastrofálny čo sa tohoto týka :D
      To mi nenapadlo sa pustiť už do nejakej sérii čo som čítala :D Už dlhej som uvažovala nad re-readingom Pekelných strojov takže možno to by sa zrovna hodilo :D
      Díky za radu! :)

      Odstrániť
  2. Ja som mala takú krízu toto leto, lebo na začiatku roka som čítala ako divá a cez leto som dostala útlm a v podstate som nemala ani kedy čítať a keď som mala, tak som akosi nechcela a tiež som viac siahla po seriáloch, ktoré som dobiehala. U mňa zaberá len čakať, kým to prejde a sem tam siahnuť po nejakej knihe, na ktorú sa teším alebo po knihe od môjho obľúbeného autora a skúšať, či ma to chytí. Ja teraz čítam My Lady Jane a to je celkom vtipné, ako audio kniha je to ešte lepšie, ale zase nie je to NA, takže to nie je až také ľahké a rýchle čítanie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akože ja som ju tiež parkrát mala ale nikdy sa ma takto nedržala...vždy to nejakých 3-4týždňov prešlo a teraz akosi nechce :D No lenže problém je, že sa poslednú dobu horko-ťažko aj do tých obľúbených autorov sa začítavam :D
      Ja sa teraz chystám pustiť do Anna and the french kiss a ak sa ani do toho nezačítam, tak plánujem skúsiť nejaký ten re-reading ako Kristy spomínala :D
      Díky za radu! :)

      Odstrániť
  3. Mňa sa to držalo takmer 5 mesiacov, buď som sa nevedela začítať alebo som čítala neskutočne pomaly....Nikdy sa ma kríza takto dlho nedržala trochu mi pomohla Sherrilyn Kenyon a tajne som dúfala, že Rowlingová a jej Harry by to mohlo definitívne zaklincovať a ja by som sa mohla vrátiť k rozčítaným knihám, ale ani Harry nepomohol....Ale chválabohu myslím, že vďaka Kristin Cashore som z toho vonku (dúfam)... Veľa šťastia, snáď sa ťa kríza nebude tak dlho držať....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa včera konečne pustila do Anna and the French Kiss a zatiaľ ma to baví :D Nehltám to tak, že by som sa išla pretrhnúť aby som to čo najskôr prečítala, ale zatiaľ je to fajn a drží ma to :D

      Odstrániť
  4. Znám to moc dobře. Ta moje poslední čtenářská krize trvala víc než půl roku. Rada, jak to překonat, je asi jediná: Prostě se tím netrap. Může to být způsobené i "přehlcením" - máš toho hodně ve škole, na brigádě, hodně jsi četla. Ta hlava si taky potřebuje občas odpočinout a je možné, že si o to říká právě takhle. Já to měla podobně. V práci se na mě valilo obrovské množství informací, po práci taky, hodně jsem četla. A mozek se mi prostě vypl a další informace odmítal vstřebávat. Takže to neřeš, ono to jednou odezní samo, uvidíš. Hlavně se tím netrap :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čtenářskou krizí trpím asi tak rok, ale hodně mi pomohl read-a-thon. Vybrala jsem si takové knihy, na které jsem měla opravdu v tu chvíli chuť. A po read-a-thonu se to najednou rozjelo – nápady na blog (mám veeeelké plány – aspoň na mě velké), rozepsané dlouhou dobu zasekané recenze, zvyšuju aktivitu sledování blogerů a i taková ta pohoda uvnitř mé hlavy se vrátila. Přestala jsem smutnit. Sice nečtu nějak zvlášť rychle, ale alespoň čtu aspoň něco. A začíná mě to zase bavit. Zbavila jsem se totiž toho vnitřního hnusu, co se mě držel. Takže přeji mnoho štěstí i spoustu energie, však ona se ta potvora jednou pustí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja si myslím, že s touto krízou má v poslednej dobe problém veľmi veľa ľudí. Aspoň čo ja sledujem aj blogy a tak, niektoré ako keby aj oveľa menej publikovali, pretože väčšinou nie je čas a ani chuť. A prevažnú väčšinu za to môže hlavne škola.
    Ja to fakt neznášam, lebo by som chcela robiť toľko vecí, ale keď prídem domov, som taká unavená a musím robiť milión seminárok a prezentácii (a potom ešte čítaj tie kraviny na literatúru, no díík). Tie knihy, čo máme čítať, ma často ani nebavia, takže ich čítam skôr tak, že sledujem skôr gramatickú stránku a to, aká je výstavba viet, ale nesústredím sa na príbeh. Je to unavujúce a nesmierne nudné. Potom sa mi táto nechuť prenáša aj do čítania kníh, ktoré chcem čítať, a chvíľu trvá, kým sa opäť reštartujem: "Aha, teraz už nečítam kravinu, ale to, čo som chcela."
    Takže tvojej kríze úplne rozumiem. Tieto jesenné doby sú najhoršie.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som ju mala od polovice jari skoro do konca letných prázdnin. A teraz je to všelijaké. Pretože čítať - čítam, ale zväčša povinnú literatúru a básnické zbierky do školy. Problém je, že k takej povedzme "komerčnej" literatúre a ku knihám, ktoré na mňa čakajú v poličke sa už veľmi neviem dostať. Tiež je to spôsobené zaťaženosťou z výšky a keď nie som v škole som v brigáde.
    Ono tá kríza prejde, hlavne sa podľa mňa do toho nenúť!
    U mňa to bolo tak, že v jeden deň som na knihu ani nemohla pozrieť a potom zrazu som ich začala opäť hltať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Určite nie si sama. Trpím ňou už od začiatku septembra. Nedokážem sa dokopať k čítaniu. Po prvé nemám veľmi ani čas popri škole, ale aj keď ho mám, tak nie vždy siahnem po knihe. Robím iné veci a prečítam tak jednu kapitolu za týždeň. Tiež som dávnejšie nevedela, že by ma to mohlo zasiahnuť, ale zasiahla. Snáď si nájdeš čas na knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ďakujem za rady, baby :) som rada, že tou čitateľskou krízou netrpím sama... :D snáď sa to ale čoskoro zmení :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Prechádzam niečím podobný. Môj problém je, že sa na knihy pozerám "odborne" a nedokážem sa sústrediť na príbeh samotný. Ale my to obe zvládneme. Máme knihy stále rady, možno si je dobré od nich občas oddýchnuť.

    OdpovedaťOdstrániť