Leigh Bardugo - Zjazvený kráľ

Zjazvený kráľ (Zjazvený kráľ 1)Anotácia: Nikolai Lantsov mal odjakživa dar dokázať nemožné. Nikto nevie, čo si počas krvavej občianskej vojny vytrpel - a chce, aby to tak aj ostalo. Teraz sa však na oslabených hraniciach zbiehajú nepriatelia a mladý kráľ musí nájsť spôsob, ako znova naplniť ravkanské pokladnice, nadviazať nové spojenectvá a zastaviť hrozbu, ktorej čelí kedysi veľkolepá grišská armáda. Temná mágia v jeho vnútri však každý deň mocnie a hrozí, že zničí všetko jeho úsilie. Nikolai sa v sprievode mladého mnícha a legendárnej grišskej búrničky vydá s cieľom poraziť svoje prekliatie na tie miesta v Ravke, kde prežíva staroveká mágia. Dá do stávky všetko, aby zachránil seba a svoju krajinu. Niektoré tajomstvá však nemajú ostať tajomstvami – a niektoré rany sa nemajú zahojiť.







Zjazvený kráľ bol jednou z mojich najviac očakávaných kníh roka. Leigh Bardugo patrí medzi moje najobľúbenejšie spisovateľky a som jedna z tej malej porcie ľudí, ktorí najprv čítali Griša sériu a až tak Vraniu šestku. Preto som Nikolaiovu knihu očakávala už od prvého čítania Griša série, kde sa automaticky spolu s Darklingom stal mojou naj postavou. Hneď na začiatok musím povedať, že ak ste ešte nečítali celú Griša sériu, mali by ste sa do nej pustiť pred čítaním tejto Nikolaiovej knihy, pretože to priamo nadväzuje na udalosti, ktoré sa tam odohrali, a tak vám to celé vyspoileruje. To isté platí o Vranej šestke a Kráľovstvu podvodníkov, kedže sa tu vyskytuje postava aj z tejto série.




V tejto knihe sa opäť vraciame do Ravky (a Fjerdy), krajiny ktorá bola vstupom do sveta tejto série, čo mne riadne vyhovuje. Samozrejme, dúfam, že autorka časom preskúma aj ostatné krajiny, no Ravka má stále čo ponúknuť a kde inde začať ak nie v samotnej krajine Nikolaia? Na prvý pohľad to môže vyzerať, že Ravka si už tým najhorším prešla, no skutočnosť je iná. Úlohou jej nového kráľa je nie len pokúsiť sa krajinu postaviť na nohy po tom čo jej spôsobil neschopný predošlý kráľ a samozrejme Darkling, ale aj obrániť ju pred novými hrozbami, ktoré sa neustále objavujú. Preto je očividné, že táto kniha neposkytne úplne všetko, čo asi väčšina ľudí od Nikolaiovej knihy očakáva. Je pravda, že som čakala, že dostane viac priestoru a možno aj trochu viac vtipných a sarkastických momentov, ktorými je tak typický. No napriek tomu chápem, prečo kniha bola napísaná tak ako je.


imagePrvá polovica knihy, sa tak trochu tiahla, pretože nebola tak akčná ako od Leigh čakáme, skôr pripomínala jej prvé knihy, čo pre mňa však nebolo negatívom. Mám rada túto pomalú atmosferickú temnú povahu Ravky, a aj keď sa nič dokopy nedialo, rozhovory a dynamika medzi postavami stačili na to, že som sa ani chvíľu nenudila. Obe krajiny, kde sa príbeh odohráva mali zaujímavú dejovú linku, aj keď sa rapídne líšili. Uvedomila som si, že ešte stále nevieme toho dosť o Fjerde, ktorá zase ukázala svoju chladnú stránku, no stále je tu nová nádej. Ravkanska linka bola spočiatku klasická kráľovská záležitosť, týkala sa skôr politiky, taktiež aj Nikolaiovho prekliatia, ktoré sa neustále zhoršuje. Taktiež sa nám tu objavil nový náboženský kult o ktorom si neviem čo myslím. Nechcem nič spoilerovať, na jednu stranu som aj rada kde sa to uberá, na druhú mi príde, že Leigh možno zbytočne recykluje príbeh, čo je škoda, keďže ide len o duológiu, a tak tým, že veľká časť tejto knihy vyzerala ako dlhý prológ, môže pôsobiť ako strata času.


Druhá polovica knihy, bola však presne to čo som očakávala, a úplne mi vynahradila ten začiatok. Neviem ako to nazvať, ale tá mytógia? inšpirovaná Ruskom a vytvorená okolo svätcov, gríš a podobne je proste geniálna a neskutočne ma baví. Nové postavy, ktoré sa tu objavili boli zaujímavé a dúfam, že druhá kniha sa bude uberať podobným smerom. Nikolai bol stále mojou najobľúbenejšou postavou, nezmenilo sa to ani tu, naopak ešte viac bolo poukázané na jeho obetavosť a múdrosť, nie len zábavnú stránku jeho charakteru. Druhou najvýraznejšou postavou bola Zoya, ku ktorej si postupne nachádzam cestu a som zvedavá kde sa ešte môže posunúť. Tiež musím spomenúť, že ma vždy poteší znova vidieť staré známe postavy z Griše. Avšak to čo sa dialo s Ninou, mi naozaj láme srdce, bohužiaľ mám pocit, že vlastnosti, ktoré som na nej mala najviac rada pomaly ustupujú do pozadia, čo je však logické po tom všetkom. No som rada, že konečne je tu aj nová postava z Fjerdy, v ktorej vidím potenciál. Ak by celá kniha bola ako druhá polovica, určite jej dám 5 kačičky, no nakoniec jej dávam 4, pretože mám pocit, že úplne nenaplnila svoj potenciál, ktorý verím, že v pokračovaní prekoná moje očakávania.




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU


3 Komentáre

  1. Toto je svedectvo, ktoré poviem každému, aby počul. Som ženatý / vydatá 4 roky a piaty rok môjho manželstva mala ďalšia žena kúzlo, ktoré mi vzalo manžela a môj manžel ma opustil a naše deti, a my sme trpeli 2 roky, kým som nemal na mysli miesto, kde je to skvelé muž Dr, Adeleke, ktorý niekomu pomohol a rozhodol som sa ho skúsiť, aby mi pomohol priviesť môjho manžela domov, a verte mi, že mu pošlem iba moju fotku s mojím manželom a on ma požiadal, aby som dostal potrebné veci a po 24 hodinách ako mi povedal, videl som, že auto vjelo do domu, a hľa, bol to môj manžel a prišiel ku mne a našim deťom, a preto som rád, že sa každý z vás môže podobným stretnúť s týmto mužom a mať svojho milenca späť k svojmu ja ,, Jeho e-mail: aoba5019@gmail.com môžete ho tiež kontaktovať na WhatsApp: +27740386124 ... Budete radi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu mám v pláne, ale najskôr čakám na dovydanie Grišy v slovenčine, keďže mi kamoška spomínala, že inak by som to mala vyspoilované, takže som zvedavá ako to napokon s touto knihou budem mať ja :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pozor! Ak niekoho milujete a záleží vám na ňom, urobíte všetko pre to, aby ste s ním boli, som Raymond, moja bývalá priateľka, milujem ju tak veľmi, keď sme sa rozišli, nikdy na ňu neprestanem myslieť, musím niečo urobiť aby som ju získal späť, to bolo, keď som začal čítať články o tom, ako získať späť milenku, videl som článok, ktorý hovoril o ADELEKE OBA a o tom, koľkým ľuďom pomohol priviesť späť jeho milenku, kontaktoval som ADELEKE OBA na WhatsApp, všetko som vysvetlil ho a čarovať na moju bývalú priateľku, ktorá mi v ten istý deň zavolala a začala ma prosiť, a dnes sme opäť spolu, miluje ma a chichoce sa mi viac ako predtým a čoskoro sa vezmeme, kontaktujte ADELEKE OBA dnes na WhatsApp čísle +27740386124 alebo mu môžete poslať e-mail; aoba5019@gmail.com ... Je to najlepšie kúzlo, ktoré môžete kontaktovať o pomoc, vďaka neskôr

    OdpovedaťOdstrániť