Leigh Bardugo - Tieň kostí (Griša 1)


Tieň kostí (Griša 1)Anotácia: Prvý diel kultovej fantasy série zo sveta gríš od autorky Vranej šestky! Kedysi veľkolepú Ravku preťala na dve časti Tieňová trhlina, pásmo takmer nepreniknuteľnej temnoty plné krvilačných príšer. Alina Starková, sirota, ktorá sa stala vojačkou v ravkanskej armáde, nikdy v ničom nevynikala. Keď však na jej regiment v Trhline zaútočia mäsožravé volkry, v Aline sa prebudí skrytá sila, sila, ktorá by mohla byť kľúčom k tomu, ako zachrániť vojnou zničenú Ravku. Alina sa tak ocitá na kráľovskom dvore, kde sa z nej má po výcviku stať jedna z gríš - čarodejníckej elity pod vedením záhadného Temnana. Vo svete plnom intríg však nie je nič také, aké sa zdá. Temnota číha všade, osud kráľovstva spočíva na jej neskrotenej sile a Alina sa musí postaviť tvárou v tvár tajomstvám gríš... a svojho vlastného srdca.



Nie som to, čo si myslíte, že som.

Nie som griša.


ravka | TumblrUrčite veľa z vás čítalo Vraniu šestku, jednu z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Keď som sa k nej dostala ja, spravila som si malý prieskum a dozvedela sa, že existuje séria ktorá bola vydaná v originály ešte skôr a odohráva sa pred Vranou šestkou. Taktiež každý hovoril, že na seba priamo nenadväzujú, teda nemusíte ju čítať. No ja mám takú povahu, že mi to nedalo a musela som si ju najprv prečítať. V tom čase ešte nebola vydaná na Slovensku, a tak keď som sa dozvedela, že u nás v Slovarte konečne vyjde aj táto séria, bola som neskutočne šťastná! Pretože stále trvám na tom, že naozaj stojí za prečítanie (bonus je, že natočili prvú sériu seriálu, ktorý spája dej oboch sérií, tak pred pozretím treba určite prečítať originál).

Nie je normálny, nikto z nich nie je.

Kniha je autorkin debut, to kde to všetko začalo, kde sme prvýkrát mohli nahliadnuť do úžasného sveta Gríš. Avšak treba brať ohľad aj na to, že sa tu budú vyskytovať určite veci, v ktorých sa autorka výrazne zlepšila v pokračovaní jej kariéry. S tým som šla do čítania tejto série a musím povedať, aj keď má svoje muchy, nejako má stále miesto v mojom srdci. Dej sa odohráva v Ravke, čo je pre mňa neskutočne zaujímavá krajina, povedala by som až priam jadro tohto celého fantasy sveta. V tejto krajine žijú okrem obyčajných ľudí aj Griše, ktoré ovládajú rozličné schopnosti. Tieto schopnosti sú väčšinou odhalené už v detstve, a tak ak sa zistí že sú Griše, presúvajú sa do špeciálnej školy, kde sú trénované a neskôr sa stávajú súčasťou armády. Hlavná postava tejto knihy, Alina však prebudí svoju silu až oveľa neskôr, no napriek tomu sa stáva súčasťou Paláca a kruhu gríš, kde sa učí ovládať svoje schopnosti. Nie je to pre ňu ľahké, pretože jej moc je viac nevyspytateľná a taktiež nemala dlhý tréning ako ostatní. Autorka tu postupne vykresľuje situáciu v krajine, ktorá sa zhoršuje vďaka problémom s Tieňovou trhlinou. Alina sa tak musí vysporiadať so svojimi schopnosťami a zastúpiť dôležitú roli v spoločnosti.

Nie som zvyknutá na to, že sa ma ľudia snažia zabiť."
Vážne? Ja tomu už takmer nevenujem pozornosť."

Alina Starkov | The Grishaverse | FandomMôj celkový dojem z Aliny je tak trochu rozporuplný, čo je asi najlepšie slovo na popísanie jej osobnosti. Sú situácie, keď je sú jej ťažké detstvo a rýchla dospelosť zrejmé a vie zachovať pokoj a chladnú hlavu. Taktiež vedela na rovinu povedať čo si myslí a jej sarkazmus ma bavil. Na druhú stranu, často z ničoho nič príde obrat a je pravým opakom kľudu, až na hranici otravnosti. No povedzme si pravdu, práve to dosť dôveryhodne vykresľuje obdobie dospievania, najmä pod takým tlakom aký ona zažíva. Jej najlepší kamarát a prvá láska Mal ma však absolútne nezaujal. Teda nie v tom zmysle v ktorom mal, keďže mi ide skoro non-stop na nervy. Mám z neho pocit takého typického majetníckeho chalana, ktorý však sám nedodržiava, čo od ostatných vyžaduje. Ostatné vedľajšie postavy boli všetky pomerne zaujímavé, no stále pre mňa najzaujímavejšou postavou zostáva vodca Gríš, tajomný Darkling (odmietam ho volať Temnan, nedá mi to). Jeho postava mi príde najviac komplexná, nikdy neviete čo máte čakať, ako sa postupne odhaľujú vrstvy jeho osobnosti. Popravde, privítala by som ak by mal oveľa viac scén.

Čo si to spravil?

Darkling fanart in 2020 | The darkling, The grisha trilogy ...Viete ako niektoré knihy majú svoje chyby, no napriek tomu ich máte naozaj radi?  Aj keď má táto kniha svoje chabé mieste, najmä v strede knihy, kde dej občas viazol, aj keď bolo občas cítiť, že je to prvá kniha, stále ma to bavilo dosť na to, aby som celkový dojem z knihy mala pozitívny. Krajina ktorej história a spoločnosť má ruský vplyv, čo bolo v čase vydania riadne nevyužite vo fantasy svete, prináša nový nádych a čerstvosť do tejto série. Nechýba ani akcia, politika a vzťahy. Aj keď je pravda, že na Vraniu šestku to nemá a nemusíte čítať obidve série pre pochopenie, je úžasné vedieť čo sa odohráva pred/po a poznať postavy, ktoré sa objavia v oboch. Taktiež všetky tie malé detaily a narážky, ktoré chápete len vy. Preto som sa rozhodla dať knihe 4 kačičky, aj keď úplne objektívne je to niekde medzi 3 a 4.


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU


2 Komentáre

  1. Toto je svedectvo, ktoré poviem každému, aby počul. Som ženatý / vydatá 4 roky a piaty rok môjho manželstva mala ďalšia žena kúzlo, ktoré mi vzalo manžela a môj manžel ma opustil a naše deti, a my sme trpeli 2 roky, kým som nemal na mysli miesto, kde je to skvelé muž Dr, Adeleke, ktorý niekomu pomohol a rozhodol som sa ho skúsiť, aby mi pomohol priviesť môjho manžela domov, a verte mi, že mu pošlem iba moju fotku s mojím manželom a on ma požiadal, aby som dostal potrebné veci a po 24 hodinách ako mi povedal, videl som, že auto vjelo do domu, a hľa, bol to môj manžel a prišiel ku mne a našim deťom, a preto som rád, že sa každý z vás môže podobným stretnúť s týmto mužom a mať svojho milenca späť k svojmu ja ,, Jeho e-mail: aoba5019@gmail.com môžete ho tiež kontaktovať na WhatsApp: +27740386124 ... Budete radi

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pozor! Ak niekoho milujete a záleží vám na ňom, urobíte všetko pre to, aby ste s ním boli, som Raymond, moja bývalá priateľka, milujem ju tak veľmi, keď sme sa rozišli, nikdy na ňu neprestanem myslieť, musím niečo urobiť aby som ju získal späť, to bolo, keď som začal čítať články o tom, ako získať späť milenku, videl som článok, ktorý hovoril o ADELEKE OBA a o tom, koľkým ľuďom pomohol priviesť späť jeho milenku, kontaktoval som ADELEKE OBA na WhatsApp, všetko som vysvetlil ho a čarovať na moju bývalú priateľku, ktorá mi v ten istý deň zavolala a začala ma prosiť, a dnes sme opäť spolu, miluje ma a chichoce sa mi viac ako predtým a čoskoro sa vezmeme, kontaktujte ADELEKE OBA dnes na WhatsApp čísle +27740386124 alebo mu môžete poslať e-mail; aoba5019@gmail.com ... Je to najlepšie kúzlo, ktoré môžete kontaktovať o pomoc, vďaka neskôr

    OdpovedaťOdstrániť