Rupi Kaur ~ Slnko a jeho kvety

Názov: Slnko a jeho kvety
Autorka: Rupi Kaur
Séria:  -
Žáner: básnická zbierka
Počet strán: 256 strán
Hodnotenie na GR: 4.18*/82 148 hodnotení



Anotácia:
Po celosvetovo úspešnej básnickej zbierke mlieko a med prichádza Rupi Kaur s ďalšou, rovnako fenomenálnou zbierkou slnko a jeho kvety.
Nájdete v nej básne o búrlivej a transcendentnej ceste rastu a zahojenia. O pocte predkom a vlastným koreňom. O opustení samej seba, násilnom vyhostení a znovuobjavení domova vo svojom vnútri. A oslavu lásky vo všetkých podobách.
V piatich kapitolách, doplnených o autorkine ilustrácie, rozpráva slnko a jeho kvety príbeh vädnutia, opadávania, zakoreňovania, rastu a rozkvitania.


Rupi Kaur sa preslávila v zahraničí svojími básnickými skladbami, konkrétne jej prvou, Mlieko a med. Odvtedy sa veľa zmenilo, obe jej knihy sa dočkali prekladu vo viacerých svetových krajinách. Nakoniec sa jej knihy dostali aj k nám - a vydavateľstvo Albatrosmedia spravili dobre, že po týchto básnických zbierkách siahli. 

Počúváme o sebe tisícky pekných slov
a nič to nezaváži
keď počujem jednu urážku
všetka sebadôvera je v keli 
- sústredenosť na to negatívne

V tejto básnickej zbierke sa zamerávame na celkom inú poéziu ako v Mlieko a med. Síce, mi Med a mlieko momentálne sadlo viac, je dosť možné, že v budúcnosti to bude práve táto zbierka, ku ktorej sa budem vracať čoraz častejšie.  Rupi Kaur aj túto básnickú zbierku rozdeľuje do piatich častí, tentokrát s témetikou rastu kvetu:
vädnutie
opadávanie
zakoreňovanie
rast
rozkvitanie
Takisto ako Mlieko a med, aj Slnko a jeho kvety je básnická zbierka, ktorá sa postupne rozvíja a postupne rozvíja aj príbeh samotných básní. Básne sú zas a znovu plné emócií každého druhu. Či už šťastné a veselé, ale hlavne plné bolesti a zraniteľnosti a dávania sa dokopy potom, čo nám bolo ublížené, potom čo sme boli zranení. Presne taká je básnická zbierka Slnko a jeho kvety, plná emócii a aj nádherných a vo svojej jednoduchosti absolútne dokonalých a vhodných ilustrácií k jednotlivým básniam.
Rupin štýl písania je neobyčajný a dokáže svojimi básniami a vlastne aj celými básnickými zbierkami zaujať aj ľudí, čitateľov, ktorý normálne, tak ako ja, nesiahajú práve po básnických zbierkach a preferujú radšej jednoduché romantické knižky, prípadne zložitejšie fantasy a sci-fi.

"prečo si ku mne taká zlá,
plače moje telo.

pretože nie si také ako iné telá, 
hovorím mu. "


V tejto knihe autorka viac rozoberá aj iné témy ako v prvej knihe. Oveľa viac sa venuje hlavne láske k sebe samej a rozoberá túto tému, ktorej sa hlavne v tomto období venuje čoraz viac ľudí oveľa častejšie. A myslím, že práve to je tá najdôležitejšia správa tejto knihy. Ako sa naučiť mať rád samych seba, prípadne sa naučiť seba akceptovať. A to je to najdôležitejší.

Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu albatrosmedia.sk 
Knihu si môžete kúpiť TU. 

1 Komentáre

  1. Tuhle sbírku mám rozečtenou už tak půl roku a nějak se přes ni nemůžu dostat... A přitom první autorčina kniha mě tolik nadchla!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť