Neal Shusterman - Nimbus

Nimbus (Žatva smrti 2)Anotácia: Nimbus dal ľuďom dokonalý svet, utópia sa stala realitou. Len jedna vec nebola Nimbovi zverená do právomoci: Spoločenstvo koscov a ich monopol na smrť.
Z Rowana sa stal vydedenec, ktorý na seba vzal poslanie podrobiť Spoločenstvo skúške ohňom. Doslova. Stal sa z neho temný národný hrdina, samozvaný kat, ktorý likviduje skorumpovaných koscov. Citra ako mladší kosec korupciu vidí a chce situáciu zmeniť zvnútra, no na každom kroku sa jej do cesty stavajú prekážky, čoraz väčšiu hrozbu predstavujú aj kosci „nového rádu“. Všetko nasvedčuje tomu, že pomoc treba hľadať u Nimba - umelej inteligencie, ktorá je jediná dostatočne múdra na to, aby vyriešila problémy dokonalého sveta. Pomôže však Nimbus s riešením týchto problémov alebo sa bude len prizerať, ako dokonalosť upadne? Druhý diel úspešnej trilógie Žatva smrti prináša ďalšie nečakané zvraty, ktoré môžu navždy zmeniť osudy ľudstva „odsúdeného“ na nesmrteľnosť.

„Žiaľ neospravedlňuje skazenosť.“

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt scythe lucifer fanartOkay ľudia, taká úplne prvá vec, ktorú proste musím povedať je, že Nimbus je jednou z najlepších kníh aké som čítala, nie len tento rok, ale celkovo. Ak ste čítali Kosec (alebo moju recenziu), viete, že prvý diel bol naozaj perfektný. Dokonca som ju zaradila ja medzi 5 najlepších kníh, ktoré som v roku 2018 čítala! Svet autora ma úplne očaril, a tak som netrpezlivo vyčkávala kým sa ku nám dostane aj jeho pokračovanie. Teraz keď to konečne prišlo, som neskutočne rada, že kniha ma taktiež nadchla (no nič menej som ani neočakávala) , dokonca si myslím, že toto pokračovanie bolo ešte lepšie než prvý diel. No ak to pôjde takto ďalej, neviem si predstaviť, čo dokáže autor priniesť v pokračovaní.


„Nemôže to byť oboje. Buď je to pravda, alebo lož.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt scythe fanartPo udalostiach na konci prvého dielu, sa dostávame do deja, kde sa z Citry stala Kosec Anastázia, ktorá sa snaží veci robiť správne, tradične, no zároveň prináša do sveta nový vánok progresívnosti, ktorú spolok koscov naozaj potrebuje. Naopak, Rowan, ktorého postava je pre mňa možno ešte aj o kúsok zaujímavejšia, sa vydáva opačnou cestou, aj keď s rovnakým cieľom. Je z neho Kosec Lucifer (teda no, nie je úplne kosec samozrejme), ktorý vyhľadáva neférových a krutých koscov, ktorých sa potom postupne zbavuje. Tak sa Citra a Rowan ocitnú na rôznych stranách spoločnosti, no a bohužiaľ, preto aj boli ich interakcie oveľa menšie než v jednotke. No napriek tomu, autor priniesol viacero nových pohľadov, z ľudí musím spomenúť Greysona, ktorý sa stáva tretím hlavným rozprávačom. Nepoviem vám o ňom veľa, predsa len jeho cesta je dosť nevyspytateľná, no pre mňa bol naozaj zaujímavou postavou. Bolo vidieť ako sa hranice jeho charakteru stále posúvali a vždy som z napätím čakala, čo sa v jeho dejovej linke stane ďalej.

„Sme kosci,“ odvetila Citra.
 „My sme nebezpečenstvo.“


No najväčšia zmena prišla v tom, že kým v Koscovi sme medzi kapitolami mali zápisky významných koscov príbehu, v tejto časti (ako už napovedá názor), sa ponárame hlbšie do Nimbusovho vedomia. Milujem tieto časti! Vždy ma fascinovala myšlienka umelej inteligencie, to ako by sa vyvíjala, či môže predsa mať len nejaké pocity, či môže byť nebezpečná. A musím povedať, autor to vymyslel proste geniálne. Sú tu tak úžasne hlboké myšlienky, ktoré vás  prinútia sa zamyslieť nad všetkým čomu veríte. Napriek tomu, že to možno vyzerá, že kniha sa odohráva v ďalekej budúcnosti a princíp tak dokonalej AI vám príde vzdialený, je z toho cítiť silnú uveriteľnosť až reálnosť. Nimbus nie je len studeným strojom, ktorý riadi svet, ale má osobnosť, ktorá ma neustále prekvapovala svojimi myšlienkami. Ak by som si chcela značiť všetky citáty, ktoré ma v knihe zaujali, asi by som potrebovala riadne veľkú kopu lepiacich papierikov. 

„Povedal by som, že kto ktokoľvek, kto drží fakľu, vrhá najtmavší tieň.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt scythe lucifer fanartOkrem úžasných postáv a hlbokých myšlienok, však kniha ponúka ešte oveľa viac. Dej knihy tu vôbec nezaostáva, je tu naozaj veľa zaujímavých dejových liniek, no napriek tomu nemáte ten typický pocit, že sa chcete dostať už na niekoho iný pohľad. To sa mi často stáva, pri knihách z viacerých pohľadov, no autor to vyvážil naozaj bravúrne - tak aby vás udržal pri pozornosti, no zároveň aby ste neboli myšlienkami už pri iných postavách. To celé je doplnené výborným štýlom písania, ktorý mne osobne veľmi sedí. Kapitoly nie sú príliš dlhé ani krátke, nemáte v tom chaos ani pri zmene postáv a veľmi rýchlo sa viete orientovať v danom svete, vďaka dobrým popisom prostredia. Ak toto všetko dáte do kopy, vyjde nám kniha, ku ktorej proste nemám čo negatívne dodať. Ide o fakt skvelý kúsok, ktorý by nemal chýbať v hocikoho knihovničke. Preto hodnotím samozrejme 5 kačičkami!



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si môžete zakúpiť napr. TU

3 Komentáre

  1. Já pořád nevím, jestli do toho jít. Smrtku všichni žerou, ale mě neuchvátila tolik jako ostatní. Spíš jsem ji nějak překousla. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm... No to asi záleží na tom, čo ťa najmenej zaujalo. Ak sa ti páči myšlienka umelej inteligencie a skôr spoznávanie toho sveta a menej ten tréning a denníky koscov, ktoré zohrával väčšinu času v jednotke, tak by ti to mohlo viac sadnúť :)

      Odstrániť
  2. Taky jsem byla nadšená! Nemůžu se dočkat závěrečného dílu!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť