C.G.Drews ~ Tisíc dokonalých tónov

Názov: Tisíc dokonalých tónov
Autorka: C.G. Drews
Séria: -
Žáner: YA, Contemporary
Počet strán: 200 strán
Hodnotenie na Goodreads:  4.23*/2 122 hlasov



Anotácia:
Emóciami nabitý príbeh o tom, ako sa vášeň môže zmeniť na posadnutosť. Beck nenávidí svoj život. Nenávidí svoju násilnícku matku. Nenávidí svoj domov. A zo všetkého najviac nenávidí klavír, na ktorom ho matka núti hrať každú hodinu každého dňa. Nikdy nebude hrať tak ako ona - predtým, než náhla choroba ukončila jej kariéru a premenila ju na zlomenú a zatrpknutú bytosť. Ale Beck je príliš vydesený na to, aby sa vzoprel svojej matke a povedal jej, že jeho vášňou je skladanie vlastnej hudby, pretože aj najmenší náznak rebélie by sa mohol skončiť násilím. 
Keď Beck stretne August, uletené dievča plné života, energie a optimizmu, začne sa v ňom prebúdzať láska a zrazu vidí spôsob, ako uniknúť svojej bolestivej existencii. Odhodlá sa však nasledovať hlas svojho srdca? 
C. G. Drews je knižná blogerka s množstvom sledovateľov, ktorá prevtelila svoju lásku ku knihám do napínavého debutu o despotizme, domácom násilí, no i sile snov a nádeji.

"Najvic na svete by si chcel odťať ruky." 

Začnem túto recenziu trošku netypicky, menším priznaním. Väčšinou nevyhľadávam knihy, u ktorých už dopredu viem, že majú smutnejšiu tému a je vysoko pravdepodobné, že by ma vedeli aj rozplakať. A asi jediná výnimka je u mňa táto malinká edícia zo Slovartu, do ktorej, okrem Tisíc dokonalých tónov, patrí aj Mŕtve dievča neklame a Charlieho malé tajomstvá. Takže, hoci tomu, že sa väčšinou takýmto knihám vyhýbam, pri tejto edícii robím výnimku. A zatiaľ som to ani raz neoľutovala. 

"Je ľahké ťahať sa životom so zavretými očami 
a prijímať nenávisť - kým doňho nevrazí niekto,
kto mu pripomenie, že život ho reže črepinami, 
zatiaľ čo ostatní tancujú."

Tisíc dokonalých tónov je jeden z mála príbehov, ktorý sa zaoberá domácim násilím. A teda, autorka si na svoju prvotinu zvolila riadne náročnú tému. Ale napriek tomu to zvládla neskutočne dobre, bolo to prepracované a hlavne reálne. To, čo C.G. Drews popisovala v knihe je úžasné, absolútne dokonalo mrazivé a vysvetlila to úplne ako keby to zažila. Tak dokonale nabila príbeh Becka emóciami (a nielen tými bolestivými ale aj šťastnými), že som mala pocit z čítania, ako keby to bolo niečo, čo aj ja, ako čitateľ, súčasne prežívam s Beckom. 
Beck aj August sú mladí 15 roční pubertiaci. Ani jeden z nich nie je zrovna obyčajným teenegerom. Becka núti mama každý boží deň trénovať hru na klavíri. Ráno vstáva o 5 a hrá na klavíri, ide do školy a keď sa vráti zo školy, znovu a znovu hrá na klavíri. Ale pre jeho mamu, kedysi uznávanú nemeckú klaviristku, stále nie je dostatočne dobrý. A viacmenej sa zmieril so svojím osudom až do dňa, keď je nútený pracovať na projekte s August. 
C.G.Drews, známa aj ako Paperfury, je austrálska bloggerka a bookstagramerka, ktorá má načítané neskutočné množstvo kníh. A je vidno, že si z každej jednej knihy niečo odniesla a poučila sa z chýb iných autorov. Jej príbeh je dobre prepracovaný a je vidno, že si naozaj dala záležať. V dnešnej dobe, keď youtuberi a bloggeri vydávajú knihy ako na bežiacom páse, som rada, keď objavím nejakú, ktorá ma nesklame a presvedčí ma, že si tie dobré hodnotenia naozaj zaslúžila. A presne takou knihou je aj táto. 
Autorka sa s dejom naozaj veľmi dobre pohrala, nemecké slovíčka tomu dodali akúsi mrazivú atmosféru, ktorú Maestro (Beckova mama) vyžarovala. Dej bol inak viacmenej jednoduchší, nejednalo sa o nič zložitejšie a zbytočne komplikovanejšie. 
Najviac sa mi na knihe páčilo, že ukázala to,  že nie všetko je iba čierno-biele ale má aj rôzne odtiene šedej. A presne o tom bol aj život. Jediná menšia chybička tejto knihy je podľa mňa zbytočne uponáhľaný koniec. Vkľude mohla byť knižka dlhšia tak o 50 strán a ten koniec prepracovanejší. Ale inak by som povedala, že tejto knihe nechýbalo nič 

"Počúvať spolu hudbu je osobné, 
pretože hudba rozpráva, cíti, dýcha.
A vždy o vás niečo vypovie."

C.G.Drews vo svojej debutovej knižke dokazuje, že nie je len ďalšou z radu bloggeriek, ktoré vydávajú knihy, len preto, že sú úspešné v blogovaní. Nie, C.G. Drews dokazuje, že je naozaj aj veľmi dobrá spisovateľka, ktorá do svojho príbehu dala neskutočnú emóciu, vynikajúco vykreslila charaktery a veľmi reálne emócie vložila do svojej knihy. Aj práve vďaka tomuto sa autorka u mňa zaradila na akýsi pomyselný zoznam autoriek, ktoré vedia napísať krásne, srdce-lámajúce príbehy a ja už sa neviem dočkať, kedy si prečítam jej ďalšiu knihu. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si môžete zakúpiť TU. 

3 Komentáre

  1. Uf, ja tiež váham pri smutných knihách, ale pri tejto by som chcela urobiť výnimku - takže rada počujem, že sa oplatí. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ráda slyším, že se ti kniha tolik líbila! Já se na ni moc těším :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť