Amie Kaufman, Jay Kristoff - Illuminae

IlluminaeAnotácia: Dramatický příběh o přežití, ztrátě domova a bezmoci doprovází mimořádně originální grafické zpracování dokumentů, e-mailů, vojenských zpráv a novinových článků.
Píše se rok 2575 a dvě znepřátelené korporace jsou ve válce kvůli planetě, která je stěží něčím víc než obřím kusem kamene pokrytým ledem. Obyvatele o útoku nikdo nevaroval, nikomu na nich nezáleží. Kady je nucená spojit se s bývalým přítelem Ezrou a pod nepřátelskou palbou se snaží dostat k evakuační lodi, která oba dostane do bezpečí. Jenže po celé planetě se šíří zmutovaná epidemie. Úniková flotila se snadno může stát pastí a jejich hrobem.


„Nic nepřestáva existovat."



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt illuminae fanartPoznáte to, keď nejakú knihu plánujete čítať už strašne dlho? Keď na 100 viete, že sa vám bude páčiť už pred čítaním, no napriek tomu sa k nej proste nedostanete? Keď do vás niekto neustále hučí aká je to úžasná séria ehm Maggie a keď ju konečne prečítate, zistíte, že to je naozaj pravda? Tak presne toto, je pre mňa Illuminae. Popravde, mala som to prečítať už dávno, no som rada, že som si tento klenot nechala až na teraz, keď mám naozaj kopu času na čítanie, a tak som si ju mohla naplno užiť a sústrediť sa na všetky tie malé detaily.

„Ve všech, kdo mlčí ke zvůli tyranie, umíra člověk."

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spaceship fanartPrvá vec, ktorú by ste pri čítaní mali vedieť, je to, že toto naozaj nie je obyčajná kniha. Všimnite si tu originalitu už len pri obálke. Z obrázku možno nevyzerá až tak špeciálne, no ak máte hardback, zistíte že obal vlastne prekrýva určite informácie a necháva viditeľné len určité citáty a mená autorov. Jednoduchý, no účinne kreatívny nápad. No po otvorení knihy, vás prekvapí ešte viac. Illuminae nie je písané ako klasická kniha ale ako zbierka spisov, rôznych zápiskov, prepisov rozhovorov, správ a veľa ďalších rôznych vecí ako sú napr. nákresy lodí, až po poznámky zmýšľania umelej inteligencie. Proste nájdete tu naozaj hocičo, a tak sa neustále tešíte na to, že čo objavíte na ďalšej strane. Možno to znie trochu chaoticky a popravde, toho som sa najviac obávala, po prečítaní prvých strán, no hneď som zistila, že úplne zbytočne. Autori to zvládli naozaj skvelo a tak tu pre mňa neboli chvíle, kedy by som sa v príbehu nevedela zorientovať, všetko bolo dostatočne vykreslené.

„Možná že statečnost je jen tvář, kterou si lidstvo navléka na svoje kolektivní šílenství."

O to viac oceňujem, ako to celé zvládli, pretože predsa len, táto kniha sa odohráva vo vesmíre, na vesmírnych lodiach. Vďaka tomu, boli technické a IT vysvetlenia niekedy nevyhnutné, no aj keď sa do týchto vecí vôbec nevyznáte, nebudete mať problém s pochopením, dokonca vás ani nebudú nudiť. Nechcem veľa hovoriť ku deju knihy, keďže naozaj stojí za to, aby ste o ňom vedeli čo najmenej (popravde, ja som si ani anotáciu poriadne neprečítala). V skratke, ide o to, že kniha začína útokom na nevýznamnú planétu, o ktorú sa nikto nestará, len slúži vyšším spoločnostiam. Tu žijú aj naše hlavné postavy - Kady a Ezra, ktorí sa práve čerstvo rozišli. Do toho sa uskutoční spomínaný útok, a tak je z toho riadne veľký zmätok, kde sa snažia hlavne prežiť, no popritom si vyriešiť problémy medzi sebou,aj keď teraz vyzerajú tak bezvýznamne. Musím povedať, že obaja boli naozaj super postavy, ktore ma neskutočne bavili + ďalšie vedľajšie postavy vôbec nezaostávali. Najmä Spiro, čo je vlastne umelá inteligencia, do ktorej hĺbky mysle sa postupne v príbehu dostávame.

Na záver by som len dodala, že by ste naozaj mali dať tejto knihe šancu (ak ste jej ju už teda nedali, ja už dosť meškám). Nájdete tu všetko - akciu,hlboké myšlienky, zaujímavý dej, postavy, ktoré vás dostanú, chvíle ktoré vás vydesia, potešia, prekvapia. A aj keď som koniec tejto knihy odhadla už tak v polke knihy, nič to nezmenilo na tom, že som si ju riadne užila,a tak dávam 5 kačičky!


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 



3 Komentáre

  1. Súhlasím so všetkým a teším sa, že sa ti kniha páčila.:) Musím už konečne prečítať Obsidio a sériu doraziť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja sa teším, že som sa do toho pustila konečne! :) Hej no, to aj ja snáď prečítam tento rok.

      Odstrániť
  2. Illuminae snad ani nemůže zklamat. V dalších dílech se máš na co těšit ;)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť