Maggie Stiefvater - Zázraky padlých svätých

Zázraky padlých svätýchAnotácia: Všetci hľadajú zázrak. Ale zázraky nikdy nie sú také, aké čakáte. Návštevník mestečka Bicho Raro v Colorade tu nájde krajinu temných svätcov, zakázaných lások, snov o vede, zázrakmi posadnutých sov, jednu či dve siroty a oblohu plnú vnímavých púštnych hviezd. V srdci tohto mesta žijú Soriovci, ktorí majú dar konať nezvyčajné zázraky. A srdcom tejto rodiny sú traja ľudia s túžbou zmeniť jej budúcnosť: Beatriz, dievča bez pocitov, ktoré sníva iba o slobode zahĺbiť sa do vlastných myšlienok; Daniel, svätec z Bicho Raro, ktorý robí zázraky pre každého okrem seba; a Joaquin, ktorý po nociach prevádzkuje pirátske rádio Diablo Diablo. Maggie Stiefvater, ktorej séria Havraní chlapci si získala srdcia čitateľov po celom svete, prináša ďalšiu knihu plnú snovej mágie, osudovosti a nečakaných zvratov.

„Myslím, že temnota je o hanbe.“


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt owls tumblr desertTak konečne po tých dvoch hektických týždňoch mám konečne čas aj na blog. A ako inak začať než s recenziou na knihu od jednej z mojich aktuálnych top autoriek? Ak ste už pár krát zavítali na tento blog, určite viete, že knihy od  Maggie proste milujem. Havraní cyklus má vyhradené miesto v mojom srdci, no aj jej skoršie počínania ma bavili. Tak som teda bola zvedavá, ako to bude s touto pomerne kontroverznou knihou (popravde, ja som si tam nič také nevšimla). Magický realizmus mám osobne rada, no pre tých, ktorý nič také nečítali a ani nepoznajú štýl písania Maggie, by som mala dať varovanie. Nečakajte obyčajnú, jednoduchú YA knihu, ale niečo, čo bude často veľmi divné, nepredvídateľné a hlavne to vo vás zanechá pocity a myšlienky ešte na dlho.

„Ten kto chce ísť do neba, musí zaplatiť.“


Kniha sa odohráva v mestiečku Bicho Raro, ktoré je na prvý pohľad len obyčajným malým mestom, o ktoré pri vašich cestách ani nezakopnete. Milujem ako autorka vždy nájde niečo tak malebné, na prvý pohľad nezaujímavé, no v konečnom dôsledku originálne a čarovné. Inak tomu nebolo ani tu a prostredie púšte a často až samoty som si nejak postupne obľúbila. No čo je na tomto mieste zaujímavé, sú ľudia čo tam žijú. Rodina Soriovcov, je netradičná aj na pomery kníh. Prestavte si, že by ste vyrastali v prostredí, kde zázraky sú bežnou vecou. Každý člen rodiny, má predpoklad aby ich mohol robiť, no vždy len jeden z nich je takzvaným svätcom. Na túto osobu padne povinnosť zázraky vykonávať. No každý zázrak niečo stojí, a aj keď cena je na prvý pohľad u každého iná, v konečnom dôsledku je spravodlivá pre každého osobitne. Na to, aby ste mohli získať zázrak, musíte prijať vlastnú temnotu, a tak ju potom prekonať (čo môže trvať naozaj dlho). Vtedy nastane druhý zázrak - a ste voľný. 

 Tak veľmi sa báli otvorene a úprimne pristupovať k vlastnému strachu a temnote, až ich zatvorili do škatule a odmietali vôbec pripustiť, že aj oni môžu potrebovať uzdravenie.



Práve zázraky, sú jedinou vecou, ktorá Vás do Bicho Raro privedie. Pútnici prichádzajú z rôznych kútov sveta - ak potrebujete zázrak, proste to mesto nájdete. A aj keď rodina Soriovcov vykoná zázrak a poskytne Vám miesto na prespanie, to je tak všetko čo spravia. Prekonať svoju temnotou musia pútnici sami. Ak by im niekto z rodiny pomohol, privolali by tak na seba svoju temnotou, ktorá je oveľa horšia než tá obyčajných ľudí. A práve to vytvára celkovú atmosféru osamelosti a hľadania samého seba. Autorka kladie dôraz práve na spomínanú atmosféru, ale aj postavy a ich samotnú podstatu. Zbožňujem, ako Vám hneď na začiatku povie o nich všetko, no zároveň nič, a tak postupne odhaľujete ďalšie vrstvy tejto knihy. Nejako konkrétne sa k jednotlivým postavám vyjadrovať nebudem, ťažko ich popísať vetami, ktoré by v krátkosti vystihli ich podstatu. Ak budete túto knihu čítať, hneď pochopíte v čom je to čaro, že proste každú jej postavu chápete a postupne si ich zamilujete. Taktiež sa mi páčilo, že sme mali možnosť sa pozerať na tento príbeh z viacerých perspektív, aj keď Vám možno na prvý pohľad prídu nedôležité, každý je skladačkou atmosféry daného miesta.

Zažili ste aj vy niekedy rovnaký pocit - že existujete iba v súvislosti s niekým iným vo vašom živote?

Celkovo kniha naplnila moje očakávania. Prináša taký krásny pokoj, ktorý autorka vie zniesť pomalým dejom, ktorý však vie napriek tomu zaujať  aj svojou lenivou atmosférou a fenomenálnym štýlom písania. Viem, že to je jedna z kníh, ktoré si ešte musím prečítať zase po nejakom čase, pretože v nej nájdem nové myšlienky, ktoré stoja za pozornosť. Postavy sú uveriteľné, jednoduché no zároveň komplikované, čo ich robí reálnymi a ľahko stotožneteľnými. Maggie zase ukázala, že každá jej kniha - či už je súčasťou série alebo samostatná ako aj Zázraky padlých svätých je umeleckým dielom, ktoré stojí za to prečítať. Preto dávam 4,5 kačičky a teším sa na to čo si pre nás v budúcnosti pripraví.




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU


4 Komentáre

  1. Na tuhle knížku se hodně těším! Od MAggie Stiefvater jsem četla její sérii o vlcích a moc mě bavila :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ju taktiež prvý krát zaregistrovala pri "Vlčej" sérií, ešte riadne dávno keď som ju objavila v knižnici. Určite skús aj jej novšie knihy, Havraní cyklus je proste geniálny a táto knižka je taktiež výborná.

      Odstrániť
  2. Neviem sa dočkať, kedy sa do nej pustím..ehm najskôr teda kúpim, ale to je detail! Maggie zbožňujem, je štýl a nápady sú originálne a plné krásnych myšlienok. Už aby som ju mala doma.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju čoskoro zaobstaraj :) Ak máš rada jej knihy, táto ťa taktiež očarí.

      Odstrániť