Sarah J. Maas - Na dvore z hmly a besu

Na dvore z hmly a besu (Na dvore z tŕňov a ruží 2)Anotácia: Druhé pokračovanie fantasy série Na dvore z tŕňov a ruží od autorky série Trón zo skla je ešte temnejšie a fantastickejšie ako prvý diel.
Po tom, čo Feyre zachránila krajinu Prythian, si čitatelia mysleli, že zazvonil zvonec a rozprávky je koniec. Feyre sa ocitla v bezpečí, obklopená bohatstvom a luxusom, pripravená na sobáš s milovanými Tamlinom, aby žili šťastne až do smrti. Feyre nikdy netúžila po osude princeznej z rozprávok, na rozdiel od svojich sestier. Feyre sa v nočných morách vracia k boju s Amaranthou, pri ktorom položila svoj ľudský život, a tým zlomila kliatbu, získala nesmrteľnosť a schopnosti férov. Doteraz nedokáže zabudnúť na hrôzy, ktoré zažila pri oslobodení Tamlina, ani na zmluvu s Rhysom, lordom Nočného dvora. Prečo sa nedokáže vložiť do obnovy Jarného dvora? Prečo sa cíti vždy naplnená, iba keď je s Rhysom? Na to nedokáže prísť ani sama. Feyre musí rýchlo spoznať svoje nové nesmrteľné telo a schopnosti, o ktorých dlho ani netušila. Na obzore sa totiž prebúdza prastarý nepriateľ, oveľa nebezpečnejší ako Amarantha, ktorý má na muške svet ľudí aj férov.

„Zabudla si. Prestala si bojovať.“

Tak konečne sme sa aj u nás dočkali pokračovania tejto známej série (btw. pokračovanie by
malo vyjsť už koncom jari 2019!). To že obľubujem knihy od Maas je vám už asi za moju blogerskú dobu jasné, takže nie je žiadnym prekvapením, že aj túto knihu som si nesmierne užila. Dokonca až tak, že sa nebojím povedať, že toto je jedna z najlepších -  ak nie najlepšia kniha, ktorú autorka zatiaľ napísala. Síce som ešte nečítala ACOWAR a posledný diel Trónu, no aj tak mám pocit, že prekonať toto bude ťažké. Už od začiatku bolo jasné, že kniha sa bude uberať iným smerom než sme videli v prvej časti. Aj keď sa ocitneme späť na jarnom dvore, kde by mala byť Feyre s Tamlinom šťastná a plánovať svadbu, autorka sa rozhodla poukázať na dôležitejšiu vec - čo prežitie takýchto hroz s vami a vašim psychickým/fyzickým zdravím spraví. Neskutočne sa mi páčilo, že sa rozhodla ukázať proces návratu do reality a ako môže byť ťažký pre ľudí z hlbokou traumou.

„Že sa neukloním nikomu a ničomu inému než mojej korune.“

Vďaka tomu sme mohli sledovať nie len ako sa Feyre snaží všetko potlačiť  a zároveň to nejako prekonať, ale aj ako sa s tým vysporiadava jej okolie - Tamlin. Kým v prvom diely som mala k nemu taký neutrálny vzťah, vedela som, že tu sa to asi zmení. Sarah sa pustila už do jej typického zvratu, a tak uvidíme druhú stránku jeho povahy, ktorá aj keď to nemyslí zle, postupne Feyre dusí a dusí. A ja som ju úplne chápala. Naopak Rhysand, toho som si zamilovala už v jeho vôbec prvej scéne, kde povedal len pár viet. Našťastie v tejto knihe dostal oveľa viac priestoru, keďže dohoda, ktorú spolu s Feyre uzavreli nám zabezpečuje ich scény jeden týždeň v každom mesiaci. No a nebudem klamať, práve na tieto časti som netrpezlivo čakala - chcela som postupne odhaliť a poskladať kúsky jeho osobnosti do jeho pravého ja. Rhysand sa ju snaží presvedčiť aby sa k nemu pridala a pomohla mu, pretože aj keď v minulej knihe vyhrali, vojna a ešte horší nepriatelia sa blížia.

„Na hviezdy, ktoré počúvajú, a sny, čo sa môžu splniť.


Pre mňa najväčším ťahúňom tejto knihy, bolo okrem ich vzťahu a naťahovačiek práve to, ako autorka vykreslila nove časti sveta. Máme možnosť nazrieť do vnútra Nočného dvora tak, ako ho vidí len Rhysand a jeho blízki. A už to poznáte, Sarah proste vie ako písať a vykresliť miesta tak, že cítite ako by ste tam sami boli. Viac vám k tomu však nepoviem, no veď uvidíte aké nádherné ale aj temné miesta si pre nás pripravila. Špeciálne som si obľúbila scénu u Tkáčky, ktorá mala neskutočne silnú atmosféru a bola dôležitým zlomom pre Feyre. Celá táto kniha, je vlastne jej vnútorný boj a spoznávanie samej seba. Konečne sa stavia do pozície silnej knižnej hrdinky, ktorá je ochotná bojovať -  a nie len ako zlomená bytosť z prvej časti, ale ako silná žena, ktorá vie čo naozaj chce. A keď sme už pri tých postavách, treba dodať, že tu spoznáme viacero nových zaujímavých postáv, ktorých som si postupne všetkých zamilovala. Vďaka záhadnej a krvilačnej Amren, Ilyríjčanoch Cassianovi a Azrielovi (no Azriel teda neviem, o ňom snáď bude viac v pokračovaní) a odvážnej Mor, sa dozvieme viac o kultúre féroch Nočného dvora ale aj Rhysandovi. Bavilo ma, že sme už neboli obklopení  len Tamlinom a Lucianom ako v prvej časti, ale prišlo viacero postáv, ktoré sú oveľa zaujímavejšie ako tí dvaja spomenutí. Najviac mi určite sadol Cassian a som fakt zvedavá ako sa to vyvinie s jeho hádkami s Nestou, lebo toto ešte môže byť riadne zaujímavé.


„Pravda je vražedná. Pravda je oslobudzujúca.



Celkovo knihe môžem vytknúť len pár vecí, ako občasné zdĺhavé scény, bez ktorých by som sa obišla, no nič také vážne aby mi pokazilo dojem z čítania. Prostredie tejto knihy je zatiaľ najzaujímavejšie s akým som sa u Sarah stretla, a už dlho som si nezamilovala postavy tak rýchlo ako tu. Dej bol možno občas trochu komplikovanejší oproti jednotke, no ja mám rada komplikované veci, ktoré sú naplánované už od začiatku a postupne sa odhaľujú, takže to mi sadlo tiež. Došlo tu aj k obrovskému vývoju hlavnej postavy, tak uvidíme ako to bude pokračovať v dvojke, keď sa blíži toľko krát spomínaná vojna. Knihu hodnotím 5 kačičkami  nemôžem sa dočkať pokračovania! 
PS: Fakt je to kniha od 18 rokov


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU

2 Komentáre

  1. Se vším souhlasím, jen podle mě kniha byla opravdu uměle natahovaná. Ano, scéna u Tkadleny je úžasná! No přestože si Feyre prošla velkým vývojem, stejně mě její chování často štve. Budu teď mít velký problém vžít se do jiného příběhu, svět, který vykreslila Sarah J. Maas, jsem si opravdu zamilovala ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Natahovana? Hm..no možno sa našli aj také momenty to je pravda, no nepokazilo mi to zážitok :) Ánoo, milujem tu scénu! To áno, jej svety sú proste magické.

      Odstrániť