Knižné fanmade videá | Leigh Bardugo

Ahojte! Možno ste postrehli, že som nedávno na blogu začala rubriku o mojich obľúbených fanart umelcoch, z ktorej zatiaľ vyšli 2 časti (bude toho viac, pretože každý deň objavujem ďalších a ďalších).Rozhodla som sa podobným smerom pokračovať, no dnes  som sa pre zmenu rozhodla rozprávať o mojej druhej záľube - fanmade videách ku knihám/sériam/postavám. Popravde, naozaj obdivujem ľudí čo ich dokážu spraviť, pretože dobre urobené video, to je priam umenie. Vybrať hudbu, ktorá sedí, hercov a hlavne klipy, ktoré dokopy vystihnú atmosféru, je naozaj ťažké. Napriek tomu, musím povedať, že sa nájde fakt veľa talentovaných ľudí, ktorí toto umenie zvládajú perfektne. Dnes sa budem venovať konkrétne videám s tématikou kníh od úžasnej Leigh Bardugo (kedže ma akurát čaka King of scars). Zaujímavosťou je, že veľa z nich som videla predtým než som knihy čítala, a tak ma dokázali nalákať aby som sa k nim dostala čo najskôr.

Začnime teda Grisha sériou, ktorá zatiaľ u nás nevyšla, no je celosvetovo obľúbená.

  • Prvé video, je trailer na túto sériu,ktorý vznikol ako motion media class projekt od fanúšičky. Jej channel si môžete pozrieť tu - Clarie Wenzel, no bohužiaľ má len 2 videá. No napriek tomu, toto video som si hneď zamilovala - je jednoduché, no úžasné. Ak by takto vyzerali knižné trailery (nie žeby neexistovali už teraz niektoré fakt úžasné) alebo potencionálne openening scenes v seriáli, tak klobúk dole. 

  • Druhé video, pochádza od Tanie, ktorá ma na svojom účte naopak riadne veľa videí a cez 2000 sledovateľov. Síce toto video nepatrí medzi najprezeranejšie, ak si vyhľadáte Grisha sériu, no mne sa páči či už vďaka čierno-bielemu vizuálu, atmosfére a hudbe (skupinu IAMX som objavila práve vďaka takýmto videám).


  • Rozmýšľala som, či ako posledné pridať asi najznámejšie video, ktoré ma cez 80000 pozretí, no popravde aj keď je fajn, nepáči sa mi že sú tam ľudia oblečení v terajšom modernom oblečení :D Tak som sa teda rozhodla pre toto video od Mystic Royal, ktorá robí videa o rôznych fandomoch. Inak všimnite si toho modela, ako fakt skoro každý ho používa na Kaza alebo Darklinga (určite aj chápete prečo).


Tak a teraz prejdem k videám ku sérii Vrania šestka, ktorú už čítal snáď každý fanúšik nie len fantasy.


  • Ak by som mala vybrať jedno video, ktoré najviac stojí za pozornosť, určite by som vybrala práve tento skvost od EmptFeet. Ide o úžasné (no bohužiaľ krátke) animované video, ktoré predstavuje postavy danej série. Po tom, čo som ho videla, som sa definitívne rozhodla, že si to idem okamžite prečítať. Hudba, animácia a perfektne vystihnutá podstata postáv. Ak by existoval takýto animovaný seriál, no potešil by ma asi ešte viac než live-action, ktorá sa chytá. Poviem už len to, že to video má pol milióna pozretí. POL MILIÓNA. To hovorí asi za všetko.

  • K Nasledujúcim videám pridám asi len link na ich tvorcu + max nejakú vetu, pretože popravde neviem čo viac k nim dodať. Keď si ich zapnete, hneď pochopíte prečo ich tak milujem a prečo za to stoja. Samozrejme, je ich omnoho viac, tak som sa teda pokúsila aspoň vybrať moje najobľúbenejšie. No musím priznať, že práve Six of crows má pravdepodobne najlepšie fanmade videá, na ktoré som narazila (aj keď Foxhole court sa pomaly chytá ale o tom až inokedy).











  • 2 badass videá od Ampersand, ktorej videa sa nikdy nesústredia na celú tvár postav, no napriek tomu ich perfektne vystihne


  • A čo tak trailer verzia pre seriál od readwithcindy ? Až na pár ľudí z obsadenia to vyzerá úžasné. (btw. videla som jej pár videí a vyzerá byť naozaj vtipná! Musím sa k jej channelu niekedy vrátiť). No uvidíme ako to dopadne s tým Netflixom naozaj.




  • Síce na mňa veľa efektov, no aj tak na tom niečo je. Ak sa pýtate čo je to za seriál, tak ide o seriál Snatch! Gabriella Francesca




  • Tak ešte jedno video s Kazom, od Memento Mori. Inak vďaka fan videám ku tejto sérii hlavne Kazovi, som objavila geniálny seriál Peaky Blinders. Určite odporúčam pozrieť, Thomas Shelby, hlavná postava je ako Kaz v staršej verzii. Ľudia sa často pýtajú Leigh či sa ním neinšpirovala, no keď vyšiel seriál, kniha už bola napísaná. Tak či tak, milujem oboch a netrpezlivo čakám na ďalšiu sériu.


Na záver by som len chcela dodať, že tak ako sa teším, že budeme mať možnosť uvidieť tieto série v podobe seriálu, tak raz toľko sa toho bojím. Veď vieme ako to chodí, keď sú knihy spracované do filmovej podoby (ehm. Percy Jackson, ehm Shadowhunters). Taktiež mám teraz veľké očakávania na obsadenie :D hahah najmä vďaka takýmto videám. 

A čo vy a fanmade videá? Pozeráte ich? Ak áno, máte nejaké obľúbené? Nejaké nápady pokračovanie tejto rubriky (nabudúce chystám taký mix)?

4 Komentáre

  1. Ja milujem pozerať tieto knižné trailery :D Tie animované sa mi asi najviac páčia, bolo by skvelé keby spravia taký seriál.
    Na Raven Boys som videla kopu celkom dobrých (nie animovaných). A potom aj Heroes of Olympus má úplne úžasný animovaný opening. Kiežby sa niekto nechal reálne inšpirovať :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hejžeee :D Animované sú proste pecka! No Percyho/Bohov určite chystám v pokračovaní, vlastne tak som sa k takýmto videám dostala v prvom rade (btw. keby sa tak dobre inšpirovali, mohli sme mať radšej super animák než tie filmy och). A jop Raven Boys majú super, hlavne Ronan to ma zaujímavé, len škoda, že väčšinou to je tak, že keď je dobrá hudba, video o ničom a naopak. Musím niečo pohľadať teda, dík za rady :)

      Odstrániť
  2. Díky za osvětu - o existenci podobných videí jsem neměla ani tušení! :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť