Marina Djačenková, Sergej Djačenko - Vita Nostra

Vita NostraAnotácia: Krásná, bizarní a šokující fantasy!
Studovat na vysoké je snem každého středoškoláka. Alexandra ale na Vysokou školu speciálních technologií nastoupila nedobrovolně. Škola v zapadlém městečku je totiž obestřena tajemnem a jde z ní strach. Stejně jako z muže v černých brýlích, který ji do školy přivedl a nutí ji plnit prazvláštní úkoly. Proč byla ona a její spolužáci vybráni? Proč se musejí učit nazpaměť tuny nesmyslných textů? A proč ti, kteří neuspějí u zkoušek, beze stopy mizí?



"Je pravda, že ten, kdo ovláda plachtu, ovláda i vítr?"



Súvisiaci obrázokTáto kniha ma zaujala už na prvý pohľad nádhernou obálkou, no keď som si prečítala anotáciu a zistila, že sa jedná o ruskú literatúru, hneď som po nej siahla. V poslednej dobe ma baví čítať knihy od iných než amerických alebo anglických autorov, a tak ma táto záhadná kniha (keďže u nás ma na GR 4 ratingy) presvedčila o tom, že za skúšku určite stojí. Ak by vás zaujímalo niečo o jej autoroch, zistila som, že sa jedná o súčasne najznámejších ruských autorov fantasy, vyšlo im viac ako 26 románov + podľa ich scenáru boli natočené viaceré filmy.  Napr. pamätám si, že niekedy pred rokom? išla u nás Dračia nevesta,  ktorá je natočená podľa ich knihy. Keď som sa toto dozvedela, cítila som sa trochu zahanbene, že som o nich nikdy nepočula, asi by som si mala viac rozšíriť obzory čo sa týka fantasy autorov.

"Proč je pro vás tak duležité být právě člověkem, Sašo? Snad ne proto, že nic jiného jednoduše neznáte?"

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt krymNa začiatok musím povedať, že nič tak zvláštne ako táto kniha som nečítala ani nepamätám. Vážne. Nečakajte teda tradičnú recenziu, pretože popísať túto knihu je snáď nemožné. Celkovo povedať niečo k deju, je naozaj ťažké, pretože väčšinu času (teda celý čas) , nemáte šajnu čo to vlastne čítate. Môžem vám však povedať takúto jednoduchú osnovu knihy - Alexandra Samochinová študuje posledný ročník strednej školy, zachviľu je čas sa dostať na vysokú školu. Kniha začína na dovolenke, ktorú trávi s jej mamou na Kryme. No tu nastane veľký zvrat v jej živote. Stretne zvláštneho muža, ktorú ju sleduje. Neskôr ju osloví s tým, že jej dá splniť zvláštnu úlohu. Tým zvláštnu myslím naozaj divnú a bizarnú, čakajte fakt veci postavené na hlavu. Saša ani sama nevie, prečo ho vlastne počúva, no keď zistí, ž nesplnenie úlohy ju môže stáť stratu blízkych a duševného zdravia, splní ju. No tiahne sa to s ňou ďalej aj doma, kde jej ďalšia úloha je ešte viac uletená. Keď všetko splní, dozvie sa, že je prijatá na školu , o ktorej nikdy nepočula, no nemá na výber - musí tam ísť.

"Sašo, svět je plný věcí, se kterými se nedá dohodnout. Ale lidé předtím nějak žijí, že ano? "

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vita nostra book
No a teraz si predstavte, že toto je ešte asi najviac rozumná a logická časť príbehu. To čo sa začne diať ďalej, už je čisto na vás, ako to vezmete,pochopíte. Ste hodení do príbehu, kde dostanete divné príkazy, robíte divné veci, no nikdy vám nikto nevysvetlí, že prečo vlastne. Vraj pochopíte, až neskôr, keď zrušíte zábrany, ktoré vás držia v tomto hmotnom svete. No ako, tak ako Saša nemá šajnu, o čom to vlastne točia, tak nebudete mať ani vy, keďže neviete o nič viac než ona. Jedine čím si môžete byť istý je, že v tomto svete, sa byť "bifľošom" naozaj vypláca. Ak sa nesnažíte,  budete mať obrovské problémy. Celé rozprávanie a dej v tejto knihe, je abstraktné ( skôr až absurdné). Ak ste ten typ človeka, čo si nedokáže predstaviť až nemožné veci a pochopiť, že chápanie vždy nie je možné, toto nie je kniha pre vás. Vravela by som, že je to pomerne ťažké čítanie, kde jediná cesta ako sa posunúť ďalej, je prestať rozmýšľať klasickým spôsobom, ale tak ako hlavná hrdinka, snažiť sa odpútať od logiky tohto sveta a nájsť si novú, inú cestu.

"Nemilujeme ty, kteří nás vzrušují, ale ty, o koho máme strach ..."

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vita nostra book
Pravdepodobne vám tento môj popis znie strašne chaoticky, no inak sa to popísať asi nedá. Presne takéto sú aj moje pocity z knihy- riadne zmiešané. Myslím, že táto kniha sa ani nedá veľmi pochopiť, skôr ide o pocity z nej a celkovú atmosféru príbehu + myšlienky, ktoré si môžte z toho zobrať. Mám pocit že samotný dej ani postavy nie sú absolútne dôležité, a tak sa k nim ani nejdem nejako hlboko vyjadrovať. Toto je presne ten typ knihy, ktorý určite nesadne veľa ľudom, a ktorý sa proste nedá opísať -musíte si ho sami prečítať, aby ste chápali o čom hovorím. V konečnom dôsledku, ani neviem ako mám túto knihu hodnotiť. Tradičné hodnotenie kačičkami, tu veľmi nefunguje, no keď sa na to pozriem z pohľadu kvality, jedná sa o naozaj dobrú knihu. Perfektne napísanú, hlbokú a k tomu vysoko originálnu, ktorá vás nechá v šoku  a premýšľaní. Preto dávam 4 kačičky, aj keď fakt neviem, či je to adekvátne hodnotenie. Skúste ju sami, som naozaj zvedavá na ostatné názory!




Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 


2 Komentáre

  1. Myslím, že pri tejto knihe som ešte stále na vážkach. Na jednej strane znie zaujímavo, ale na tej druhej aj dosť chaoticky. Čím nechcem povedať, že by kniha nebola dobrá. Možno aj je. Len mám taký pocit, že môj život je dosť chaotický aj bez toho, aby som o chaose ešte aj čítala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha ! :D Úplne súhlasím, ja doteraz neviem čo si o tom celom myslieť vlastne...

      Odstrániť