Petra Stehlíková ~ Faja

Môže obsahovať spoilery na prvý diel! 

Názov: Faja
Autorka: Petra Stehlíková
Séria: Naslouchač #2
Žáner: Fantasy
Počet strán: 450 strán
Hodnotenie na GR: 4,64*/239 hodnotení


Anotácia: 
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenařského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.

Klid ve sklenařských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenařského světa. Ale kdo ji píše na zdi palatulů a sklenařských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?

Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

"Jeho jméno vládne!"

Potom ako som dočítala Naslouchača, vedela som, že nebude trvať dlho, kým sa pustím aj do jeho pokračovania - totižto, Petra Stehlíková si ma získala svojím štýlom písania a samotným príbehom, ktorý vymyslela. A po tom konci Naslouchača som po ničom viac netúžila, ako spoznať konečne aj nížiny a taký "modernejší" svet. 

"Přátelství nevzniká přes noc. 
Jsou to léta společných zážitkú, smíchu i slz, lží i pravd. 
Trvá dlouho, než si lidé mezi sebou přátelství vytvoří. 
Je ale dúležité, aby chtěli.
 Přítel je člověk, ktoré tě nikdy neodsoudí, 
pokud se budeš snažiťsvé chyby napraviť. 
Pro nás je přátelství to nejdúležitejší, co máme. 
Je to největší bohatství, 
které pětadvacítka múže nabídnout."

Faja pokračuje tam, kde Naslouchač skončil. Dostávame sa do sídla 25tky a čoraz viac vidíme do fungovania celého sveta. Ak ste si už samotný svet zamilovali pri prvom diely, nemáte sa čoho báť, pri čítaní Faji si tento svet zamilujete ešte viac. 
Naša hlavná hrdinka Ilan sa tiež neskutočne zmenila oproti prvej knihy, je čoraz viac zvedavá (áno, dá sa to), čoraz viac odvážna a odhodlaná oveľa viac riskovať či pre 25tku, alebo preto, aby sa konečne dozvedela úplnú pravdu. Je krásne vidieť, ako je "neskazená" žiadnymi predsudkami a hoci robí chyby (lebo, kto ich nerobí), je to všetko pochopiteľné správanie - či už vzhľadom na jej samotný vek alebo aj na to, v akom prostredí vyrastala. A neskutočne sa mi páči, ako veľmi je na svoj vek vyspelá. 
Takisto, všetky ostatné postavy sú naozaj prepracované, bolo vidno, že si na nich dala Petra záležať keď ich písala a každý má svoju minulosť a charakter. Dokonca spoznávame ďalšie nové postavy, ktoré ďalej dopĺňajú príbeh a posúvajú ho vpred, ale takisto spoznávame aj iných členov 25tky (päť a dvadsiatky akoby povedali Česi). 
Celkovo, ten svet je neskutočne komplikovaný a nič nie je také jednoznačné, ako som si pri čítaní Naslouchača myslela. Petra dokázala všetko dobre skombinovať a stále ma pri čítaní prekvapovala, ako to mohla takto skvelo prekombinovať a vymyslieť. Pri čítaní Naslouchača som žasla nad jazykom, ktorý autorka vymyslela a pri Faji som zas žasla nad tým, čo sa za celkom obyčajnom slovom skrývalo. 
Štýl, ktorým píše Petra je úžasne čitateľný a dokáže neskutočne stiahnuť do deja. Áno, tie začiatky (či už Naslouchača alebo Faji) sú pomalé a môže byť trošku problém sa do toho poriadne dostať, ale potom...potom to stojí za to, keďže vás to tak chytí, že aj zabudnete na všetko okolo a iba čítate a čítate bez prestania. Ja som si napr. Faju ani neplánovala vziať na dovolenku, ale nakoniec som si ju zabudla vyložiť v aute (cestou na letisko) a tak letela so mnou na dovolenku. A nakoniec som ju prečítala za dva dni. 
A takisto ako pri jednotke, aj tu sa pozastavím nad tou skvelou obálkou - nielenže skvelo vyzerá na poličke vedľa Naslouchača, ale spolu aj ladia a takáto jednoduchá obálka sa mi páči oveľa viac ako nejaká zbytočne prekombinovaná obálka s milión vecami. 

“Když muž, který je schopný uskutečnit velké plány, začne přemýšlet, pravděpodobně plánuje.”

Takže, aby som to zhrnula - Faja rozhodne netrpí syndrónom druhého dielu - nie je to iba vyplňujúcé pokračovanie, v ktorom sa nič nedeje a je vlastne skoro zbytočným dielom v sérii. Nie, Faja je plnohodnotným dielom série a je celkom jasné, že Petra má neskutočnú fantáziu a ešte má určite kopu scenárov, ako sa ďalej príbeh Ilan bude odvíjať. A ja sa už nemôžem dočkať, kedy už pokračovanie vyjde a budem mať znova raz možnosť sa vrátiť k Ilan a jej príbehu. 

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Host. 
Knihu si môžete zakúpiť aj na tomto linku. 

P.S. Ak ešte nemáte Naslouchača, tak práve vyšiel paperback a vyzerá úplne nádherne. 

2 Komentáre

  1. Ja som taká rada, že sa Petrina séria konečne viac spropagovala. (Hoci tak neskromne musím povedať, že som ti ju odporúčala viackrát a ignorovala si ma. :P) Ale som naozaj rada, že sa ti páči. Ja tú sériu fakt milujem a teším sa, čo bude nasledovať (a že sa máme na čo tešiť, ako som sa dozvedela z overeného zdroja :D).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No hej, som nepoučiteľná, čo ti poviem :D
      Ale nabudúce sa posnažím ťa viac počúvať :) O:)

      Odstrániť