Meagan Spooner ~ Na lovu

Názov: Na lovu
Autorka: Megan Spooner
Séria: -
Žáner: Retelling
Počet strán: 326
Hodnotenie na GR: 3,93*/13 418 hlasov
Názory iných čitateľov: Jaji | Michaela | Darina


Anotácia: Když se Kráska vydá na lov Zvířete…
Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Yeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice….
Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Yeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit.
Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?
 
 
"Plakala, pretože nevedela čo chcela,
a pretože chcela všetko." 
 
Megan Spooner je známa zahraničná autorka, ktorá vychádza hlavne v Čechách. Vydavateľstvo Coobo už vydalo jej sériu Ptáčí zpěv a tentokrát sa rozhodlo aj siahnuť po jej retellingu na svetoznámu rozprávku Kráska a zviera. Rozhodne spravili dobre, keďže retellingy sú momentálne veľmi v kurze, veď si zoberte napr. sériu Mesačné kroniky od Marrisy Meyer alebo mnoho ďalších. Tak nám teda ostáva otázka - priniesla táto kniha niečo originálne?
 
 "Budem ťa volať Kráska, lebo to aj si"
 
Od Megan Spooner som nečítala ešte nič, tak som ani netušila, že do čoho sa to púšťam. Akým štýlom asi píše? Sadne mi? Sú jej knihy naozaj dobré, že si zaslúžia takú popularitu? A keďže samotné Na lovu (Hunted) som mala na zozname to-read už neskutočne dlho, lebo ja proste retellingy zbožňujem, tak bolo jasné, že po knihe musím siahnuť. A tak som po nej siahla.
Na lovu je príbeh Jevy, ktorá je iná. Iná než jej sestry, iná než ostatné dámy u šľachtičnej...Nikdy nemala pocit, že by zapadala do mesta, v ktorom žijú. Radšej by sa vrátila do tej malej chatrči kde žili kedysi a chodila s otcom na polovačky...Ale ako sa hovorí, pozor na želania. Po neskutočnej tragédii sa teda aj tak stane a celá rodina odchádza žiť do už spomínanej chatrče na okraji mesta. Otec chodí čoraz hlbšie do lesa loviť bohviečo, ale robí všetko len aby rodinu uživil. A Jeva tiež. Loví síce bližšie k domu, ale nosí svojim sestrám jedlo a snaží sa ich nejako uživiť. Ale, jedného dňa sa vydá hľadať otca do lesa...ale namiesto toho nájde zviera.
Možno by ste čakali, že to bude až moc inšpirované Kráskou a Zvieraťou. A áno, je to tam dosť očividne cítiť, ale pritom Kráska, Jeva, je oveľa silnejšia postava ako Belle a tým nemyslím iba jej schopnosť loviť. Áno, vedela loviť a vedela sa o seba postarať. Ale takisto bola bystrá a odvážna. Nezľakla sa Zvieraťa a bola pripravená čeliť všetkému, čo na ňu čakalo na jeho zámku.
Celý príbeh sa nesie v takej netypickej, rozprávkovej atmosfére - a to najmä vďaka štýlu písania
Megan Spooner. Popri čítaní som mala pocit, že sa nachádzam v tej konkrétnej slovanskej rozprávke, alebo dokonca v tajných lesoch okolo zámku Zvieraťa. Zo začiatku sa môžu zdať tieto opisy zdĺhavé a spomalujúce dej, ale postupne si ich zamilujete práve vďaka atmosfére, ktorú vytvárajú. Áno, nemáte pocit pri nich, že dej ubieha tak rýchlo ako pri dialógoch, ale stále si to užívate a vôbec vám to nevadí. 
 Príbeh Jevy a Zvieraťa mal svoje tempo a autorka presne vedela čo ním chce vyjadriť - nič zbytočne neuponáhľala a ani sa nenechala uniesť atmosférou a romantikou ale pekne sa držala toho, čo si ešte pred napísaním knihy naplánovala - aspoň tak to teda vyznievalo. Na lovu rozhodne nepatrí k prvoplánovým knihám a hoci je to autorkin debut (aj keď ho vydala až po, už spomínanej, sérii Ptáčí zpěv), vôbec tak vo výsledku nevyznieva a je dobre prepracovaný a premyslený.
Kniha je písaná z dvoch pohľadov, aj keď, väčšina sa odohráva z Jevinho. Na začiatku každej kapitoly (vyrozprávanej z pohľadu Jevy) sa nachádza krátky úsek Zvieraťa, kedy môžeme aj my ako čitatelia nahliadnuť do jeho/ich hlavy a chápať, čím si aj samotné Zviera prechádza -a hlavne sledovať, ako sa menia jeho myšlienky počas celej knihy.

"Neexistuje nič ako a žili šťastne až naveky -
iba žili. Je na nás aby sme žili šťastne."  


Na lovu nie je síce najoriginálnejším prerozprávaním Krásky a Zvieraťa, ale napriek tomu prináša mnoho nového a hlavne obľúbeného u čitateľov - silnú hlavnú hrdinku ale aj  atmosféru retellingu rozprávky. Rozhodne si nájde každý čitateľ v nej niečo, čo sa mu bude páčiť a čím si ho kniha získa, či už máte 13 rokov alebo 18 alebo aj viac.

 
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatros.
Knihu si môžete kúpiť TU.
 

2 Komentáre

  1. Knihu by som si chcela prečítať, zaujala ma už krásnou obálkou a re-tellingy mám rada, tak dúfam, že sa k nej čoskoro dostanem :D

    OdpovedaťOdstrániť