2017 v kocke

Áno, tak aj ja predsa len zhrniem minulý rok. Už je to pomaly týždeň, čo tu máme Nový rok, týždeň, ktorý ubehol ako voda a v pondelok sa ide do školy. Pomoc. Ale o tom som nechcela.
 
 
 
Musím povedať. Som na seba hrdá. Na začiatku roka som si stanovila, že prečítam 70 kníh a už to vyzeralo všelijako, ale nakoniec som to predsa len zvládla a dokonca prečítala o 1 knihu viac. Som na seba hrdá.
Pre porovnanie s minulým rokom, je to rovnaký počet kníh ale zároveň skoro o tisícku strán viac, na čo som hlavne na seba riadne hrdá.
Nemá zmysel sem dávať každú jednu knihu, ktorú som prečítala...lebo ich bolo veľa. Vypichnem len pár, ktoré boli pre mňa neskutočne super a nedám na ne doplatiť.
 
Najlepšia autorka roku 2017
Mariana Zapata
Od Mariany som minulý rok čítala síce iba dve knihy, ale rok predtým ešte jednu. A preto si dovolím povedať, že Mariana sa stala minulý rok mojou obľúbenou autorkou. Už sa teším ako sa ďalší rok pustím do Dear Aaron a From Lukov with love...ktoré určite tiež budú skvelé, ako všetky tie predtým. Dear Aaron je príbeh s vojenskou tematikou a ako iste viete, ja mám knihy tohto žánru veľmi rada. 
 
 
Najväčšie sklamanie roku 2017 - autorka
Sarah J Maas
 
Musím povedať, najskôr som nechcela dávať aj negatívne kategórie, ale povedala som si, že prečo nie? Veď nech je to vyvážené...A bohužiaľ, najviac ma za minulý rok sklamala Sarah. Nie že by jej knihy boli vyslovene zlé...Ale neboli ani dobré...Totižto, od ACOWAR-u som toho čakala oveľa viac, než som nakoniec dostala. A popravde, mám doma Tower of Dawn odkedy vyšlo, ale to, že sa z novely nakoniec stala normálna kniha, ktorá je súčasťou série a nemôžem ju preskočiť...no som sklamaná.
 
 
Najlepšia sci-fi séria roku 2017
Illuminae

Ehm. Čakal niekto že vyberiem nejakú inú sériu ako Illuminae? Pche. Nezaregistrovali ste moje ospevovanie už spomínanej série? A že odratávam dni, do kedy vyjde Obsidio? Proste, štýl akým je kniha napísaná, a všetko toto dokopy...No nemilujte túto sériu. To je nemožné.
 
 
Najväčšie prekvapenie roku 2017
Opportunist
 
Nad týmto som ani nerozmýšľala, hneď mi napadla séria Love me with lies od Tarryn Fisher. Totižto, s knihami ktoré boli vydané pred niekoľkými rokmi mávam čoraz väčší problém...a táto vyšla v roku 2011. A aj práve vďaka tomu bola pre mňa veľkým prekvapením - že som si ju zamilovala rovnako, ako ktorúkoľvek, ktorá vyšla minulý rok. Takže áno, Tarryn Fisher je skvelá autorka (a u mňa na druhom mieste za Marianou za minulý rok) a ak chcete čítať niečo výnimočné, toto je pre vás správna autorka.
 
 
Najlepšia New Adult kniha roku 2017
Grip
 
Toto bolo asi jedno z najväčších prekvapení minulého roku. Náhodou som po knihe siahla a nemohla som spraviť lepšie. Totižto, Kennedy Ryan píše skvelo, chytlavo a s originálnym nápadom...No, nikdy neoľutujete, že po knihe siahnete. Aj keď, odporúčam začať po rade, s tou krátkou novelou a prečítať rovno aj Grip-a aj Still. Grip síce nekončí cliffhangerom, ale Still to tak celé pekne uzatvára.
 
 
Najlepšia Young Adult kniha roku 2017
Mŕtve dievča neklame
 
Popravde, nevedela som, akú knihu vybrať do tejto kategórie. A osobne sa mi asi viac páčil seriál na motívy tejto knihy, ale aj tak som si knihu veľmi obľúbila a myslím, že každý sa z nej vie poučiť. Je to nádherná kniha o tom, ako naše činy ovplyvňujú aj ostatných ľudí.
 
 
Najlepšia zbierka poviedok roku 2017
Language of Thorns
 
Okay, túto kategóriu som si vyslovene vymyslela - keďže som prečítala iba jednu knihu, ktorá je akási zbierkou poviedok ale well. Zaslúži si byť spomenutá, tak ju spomeniem. Leigh píše úžasne, to sme sa všetci presvedčili či už pri Shadow and Bone alebo práve u Vranej šestky. A tak som neváhala a siahla som aj po tejto knihe plnej poviedok. A neoľutovala som. Či ilustrácie po stranách knihy, ktoré postupne rástli, alebo zaujímavé príbehy nielen z Grisha Universe...No dokonalé. Ak hľadáte nejaké pekné poviedky na čítanie pred spaním (alebo aj cez deň), toto je správna cesta.
 
 
Najlepšia kniha podľa skutočných udalostí roku 2017
Mengeleho dievča
 
Prekvapilo niekoho, že sa táto kniha ocitla v tomto zozname? Nemalo by. Z Violinho príbehu mrazí a myslím si, že aj vďaka takýmto knihám sa povedomie o hrôzostrašných skutkoch vykonaných počas vojny rozširuje a to je veľmi dôležité. Nezabudnúť na minulosť.
 
Najhoršia kniha roku 2017
Pomsta&Rozbřesk
 
Túto knihu všetci ospevujú a ja naozaj nechápem prečo. Pre mňa to bolo veľké utrpenie ju čítať. Totižto, to sa nedalo. Hlavná hrdinka blbá, hlavný hrdina tiež. Akonáhle prišla za ním, hneď sa doňho zamilovala a zabudla, o čo jej ide. No a to jej stále ochkanie nad jeho očami (ak si to dobre pamätám)...Tak to bolo strašné.
 
 
Najlepšia kniha roku 2017
Dear Life
 
Rozmýšľala som dlho, že akú knihu vyberiem, ale nakoniec som skončila pri tejto, ktorú som čítala ešte niekedy začiatkom roku. Totižto, je naozaj výnimočná. Ide o príbeh štyroch ľudí, ktorý sa nepoznajú a nemajú nič spoločné. Teda jedine to, že o niečo prišli. A bolo zaujímavé sledovať, ako sa s tým postupom času vyrovnávajú. Čiže ak hľadáte výnimočnú knihu, od ktorej naozaj nečakáte, že si niečo odnesiete - a predsa len si z nej niečo odnesiete - toto je pre vás správna voľba.
 
 
A vy? Ktoré knihy by ste vybrali do tohto zoznamu vy? Ktoré knihy boli pre vás výnimočné za minulý rok? A ktoré naopak sklamaním?

6 Komentáre

  1. Konečne viem, že nie som jediná, komu sa Pomsta&Rozbřesk nepáčil. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluju tyhle statistiky :-) Ale žádnou z knih, které zmiňuješ jsem bohužel nečetla. Dear Life však vypadá ohromě zajímavě! A co se celkového počtu knih týče, měla jsem jich o deset méně, tak jsem zvědavá letos :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no, skoro každá za to naozaj stojí :)
      Hej, aj ja zbožňujem štatistiky, úplne sa v nich vyžívam :D A tento rok si toho plánujem ešte viac štatisticky zapisovať a tak uvidíme :)
      Ja mám tento rok výzvu iba na 50, lebo s maturitou a prímačkámi a všetkým ostatným...No neviem ako budem stíhať čítať.

      Odstrániť
  3. Illuminae mám rozčítané a je to naozaj dobrá a originálna kniha, aj keď teraz ku koncu ma to až tak nebaví ako zo začiatku :-) Mengeleho dievča je skutočne výnimočný príbeh, obvykle takéto knihy nečítam, ale túto mi odporúčala kamarátka a som rada, že som si ju prečítala. Stihla si toho veľa, prajem veľa zdaru aj v tomto roku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, a Gemina bude ešte lepšia :) Aspoň mne prišla :)
      hej, Mengeleho dievča je skvelá, hoci nerozoberá ľahkú tému, ale myslím, že je dôležité aby sa o tom hovorilo :)
      Ďakujem a aj tebe veľa šťastia do budúceho roka :)

      Odstrániť