Karen M. McManus ~ Jeden z nás klame

Názov: Jeden z nás klame
Autorka: Karen McManus
Séria: -
Žáner: YA, Mystery
Počet strán: 336
Názory iných čitateľov:
Hodnotenie na GR: 4,06*/25 971 hlasov


Anotácia:
V jedno popoludnie sa piati stredoškoláci, ktorých na prvý pohľad nič nespája, ocitnú po škole, hoci nič zlé nespravili – vraj. Vzorná študentka Bronwyn, ktorá nikdy neporušila žiadne pravidlo, bejzbalová hviezda Cooper, ktorá vie len to, čo sa deje na ihrisku, krásavica a „typická“ blondína Addy, ktorá sa snaží zatajiť trhliny vo svojom živote, darebák Nate, ktorého od kriminálu delí azda len krôčik, a outsider Simon, autor počítačovej aplikácie, na ktorej si študenti strednej školy Bayview High môžu prečítať bulvárne klebety o svojich spolužiakoch. Všetci sa dobre bavia, okrem samotných aktérov. Práve na druhý deň Simon plánoval zverejniť na nete ďalšie pikantné historky. Už to však nestihne, pretože v škole náhle zomrel. Podľa vyšetrovateľov jeho smrť nebola nehoda. A zrazu sú všetci štyria podozriví z jeho vraždy.
 
 "Každý má nejaké tajomstvo," skonštatoval. "Nemám pravdu?"
 
Keď vyšla kniha Jeden z nás klame v zahraničí, strhla na seba riadne veľkú pozornosť. Hovoril o nej asi každý. A tak je samozrejmé, že aj ja som sa ku knihe dostala, prečítala som si anotáciu a...zaváhala som. Totižto, ja detektívny nemusím. Nebavia ma väčšinou čítať. Nie som taká trpezlivá. Ale nakoniec to množstvo pozitývnych recenzii ma presvedčilo, aby som knihe dala šancu. A tak som dala.
 
 "Veci musia byť najskôr zlé, aby mohli byť dobré."
 

Jeden z nás klame je autorkinin debut. A na to, že je to debut je celkom pôsobivý. Totižto, za tú krátku dobu odkedy kniha vyšla (v originály 30.máj 2017), už stihla byť preložená do 25 jazykov.
A áno, chápem prečo sa stala tak populárnou, najmä v Amerike. Ale, neodporúčam aj napriek tomu ísť do knihy s príliš veľkými očakávaniami, lebo ich kniha pravdepodobne nenaplní.
Kniha sa odohráva na strednej škole v Amerike, kde niektorí študenti "trpia" príspevkami Simona, ktorý si nekladie servítku pred ústa a prezrádza najväčšie tajomstvá študentov. A vždy sú pravda, nikdy Simon nezverejnil nejaké klamstvo. A iba dáva zmysel, že študenti ho nemajú v obľube. Jedného dňa sa ocitnú štyria študenti a Simon po škole, a práve vtedy začína samotná kniha - totižto Simon zomiera a všetci štyria sú podozrivými z vraždy.
Prvý problém, ktorý som mala pri knihe - sú absolútne škatulkové postavy, typu: poprosím si jednu múdru babu, jednu peknú babu, jedného športovca a jedného dílera. Postavy, s ktorými sme sa doslova stretli v každom druhom filme a v každej druhej knihe. Nevadí, to by som samo o sebe predýchala a odignorovala, keby sa tie postavy v priebehu deja aj nejako vyvíjali, predsa len - panebože- boli obvinení z vraždy, to každého trochu zatrasie a zmení! Ale ich nie.
Bronwyn bolo to typicky inteligentné dievča, najmúdrejšia z celej školy, hlási sa najprestížnejšie školy, nikdy nemala frajera...Taká nie moc populárna, ale inteligentná dievčina. A tipne si, s kým sa toto vzorné dievčatko zapletie. Nepoviem Vám to, ale stavím sa, že to už viete. Takisto, jej také to "veľké" a "šokujúce" tajomstvo je hneď od začiatku veľmi jednoducho odhaliteľné. V priebehu deja knihy sa absolútne nevyvíja ako postava, nemení sa a stále ostáva rovnako zaškatuľkovaná ako tá múdra dievča, ktoré na všetko príjde a odhalí to.
Addy, to pekné dievča. Musím uznať, práve ona mi bola najsympatickejšia zo všetkých postáv, lebo práve u nej bol vidieť ako taký vývin a zmena. Totižto z ustráchanej priateľky, ktorá plní všetko čo vidí na očiach priateľovi sa stane vyspelé dospelé dievča, ktoré sa vie postaviť za svoj názor. Big thumbs up, Addy!
Nate, zaškatuľkovaný ako díler trávy. Sukničkár. Ale potom spozná jednu babu, a všetko sa to zmení. A celkovo, žiadna zmena v jeho charaktere, nič.
A Cooper, toho som tiež ako tak mala rada. Síce, typický športovec, ale bol celkom sympatický a kapitoly z jeho pohľadu sa dali čítať. A takisto tam bolo toho viac do jeho minulosti a do jeho tajomstva ako práve u všetkých ostatných. A jediné nebolo tak ľahko odhaliteľné. (Nie síce moc originálne...ale oproti ostatným originálnejšie.)
Aby som iba nenadávala, páčilo sa mi celkové rozuzlenie deja, ako to autorka vymyslela a všetko okolo. To mala naozaj dobre premyslené. Totižto, ani mi to nenapadlo, že takto sa to mohlo stať. A to je veľkým plus. (ale ten prehnane sladký a idealistický epilóg to úplne zabil, celý ten pozitívny pocit, ktorý som mala po dočítaní).
V knihe sa nachádza viacero úryvkov práve zo Simonovho blogu, ktoré sú dobre napísané a aj dobre odlíšené od ostatného deja knihy, a takže pekne vyčnievajú. Keďže sa ale jedná o teenegerov, tak tí samozrejme aj okrem internetu používajú mobilné telefóny. A nechcem teraz klamať, neviem ako to je v anglickom vydaní, ale niekedy sa v texte nachádzala výmena správ práve prostredníctvom SMS - a graficky vôbec nijako neodlíšené a úplne sa v tom texte strácali. Čo je celkom škoda, s tým sa dá dosť pekne vyhrať, či už ten text aspoň zvýrazniť alebo čokoľvek, možností je veľa.
Čo sa týka obálky knihy...Kniha má jednoduchú obálku ale celkom výstižnú a myslím, že aj dokáže zaujať a pritiahnuť nových čitateľov.
 
"Neviem, prečo je tak pre ľudí ťažké sa priznať,
že niekedy sú proste sviniari ktorí ničia život druhým len preto,
 že nečakajú, že ich chytia."
 
Aby som to zhrnula. Kniha zaujme. O tom niet pochýb. Takéhoto žánru veľa kníh neexistuje a autorka celkom vystihla dieru na trhu. A bola to príjemná zmena oproti všetkým YA, NA, Fantasy, ktoré čítam obyčajne. Ale aj tak si myslím, že s takým nápadom to autorka mohla spracovať bez  toho enormného klišé a kniha by bola o to lepšia. Ale na debut autorky je to príjemné čítanie a rozhodne sa teším do budúcnosti, na čo autorka ešte príde.


 
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete zakúpiť tu.

2 Komentáre

  1. Kniha na mňa čaká na poličke, nemám zatiaľ veľké očakávania, tak uvidíme :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ono je asi lepšie ísť do knihy s nie veľkými očakávaniami a potom ťa kniha možno až tak nesklame :) ale tie klišé postavy bol pre mňa veľký problém

      Odstrániť