Barbora Šedíková ~ Margaret Raven + Súťaž


Názov: Margaret Raven
Autorka: Barbora Šedíková
Séria: Margaret Raven #1
Žáner: Paranormal
Počet strán:  192
Hodnotenia na GR: 3*/1 hlas
Názory iných čitateľov: Luke |



Anotácia:
Čo ak všetko čo sa deje, nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Neveríš v nadprirodzeno? Trpko to oľutuješ! Možno to nebola smrť z vlastnej vôle, možno to bola vôľa niekoho... záhadného. Niekoho, kto by existovať nemal a predsa tu je.
O to zložitejšie sa vám hľadá pravda, ak je vaše svetlo zahalené v tme. Zrak vie veľa napovedať, ale keď nie je... pátranie po pravde občas poriadne zabolí. Strata ako taká je bolestná sama o sebe, no presvedčenie o opaku pravdy vás môže priviesť do záhuby.


Živá legenda...Nikdy nehynúca, hoci sama bola mŕtva už nejaký ten čas. Ako sa to stalo? Nik nevie. 
A keby aj vedel, tak nepovie. 
Tí, ktorí ju neznášali, sa z jej smrti tešili. 
A tí, ktorí ju obdivovali, dodnes nosia na jej hrob gerbery, 
hoci ich neznášala najviac na svete. 
Darmo, nevedia. 

Barbora Šedíková je mladá slovenská autorka, ktorej vychádza vo vydavateľstve Magna jej prvá kniha, vôbec. A na rozdiel od väčšiny slovenských autoriek sa nesnaží preraziť na trhu s romantickou knihou, ale naopak – pustila sa do paranormálnosti s rozličnými záhadami, ktorými tá kniha naozaj prekypuje. Po tých všetkých fantasy, dystiopiach a romantických kníh, je práve paranormálnosť s trochou duchárčiny a plno zaujímavých záhad, presne to, vďaka čomu Barbora trafila akúsi medzeru na slovenskom trhu. Margaret Raven, si teda určite nájde svojich čitateľov. 

Boli sme ako dve líšky, ktoré naháňa tlupa loveckých psov. 
A v tejto stuácii si už nemôže dovoliť zastať a vzdať sa.
Lebo tí, ktorí vás chcú uloviť, už nabili svoje pušky
a nebudú mať zľutovanie.

Príbeh o Margaret Raven sa odohráva v malom mestečku v Anglicku, ktoré je plné rôznych legiend a záhad, a k tomu neodmysliteľných tragédií. Totižto, každých sedem rokov sa tam nájde telo nejakej dievčiny, vždy bez srdca. To všetko sa zmení ale pri smrti Margaret. A jej kamarátovi, Róbertovi to nedá spávať a rozhodne sa prísť tomu všetkému na kĺb. A tu sa začína dej samotnej knihy.
Obálka knihy je veľmi jednoduchá ale o to sa mi viac páči. Celá je taká tajomná a presne vystihuje atmosféru daného deja – všetko je také pochmúrne, negatívne. Rozhodne sa grafičke veľmi vydarila a chválim ju. 
Ako som už viackrát spomínala, bola to asi vôbec prvá paranormálna kniha od slovenskej autorky akú som kedy čítala. A jedna z mála z tých pár paranormálnych, ktorú som čítala. Hoci to nie je žáner, ktorý normálne vyhľadávam, veľmi milo ma Barbora prekvapila. 
Obávala som, že kniha bude nudná. Že tam bude málo akcie a skôr sa bude autorka sústrediť na to tajomno a akosi popritom zabudne na to, že by sa aj niečo malo diať. Našťastie, moje obavy sa nepotvrdili a nič takéto sa nedialo. Ba, ostala som až prekvapená, aká je kniha akčná. Barbora sa vyhla zbytočne dlhým opisom a neopisovala každú somarinu, ako to vedia niektorí autori. Naopak, niekedy mi tam trošku chýbalo také ‚hluché’ miesto, kde by som ja, ako čitateľ, trošku viac do charakteru spoznala aj hlavnú postavu. Inak, ako som už napísala, autorka zbytočne dej nezdržiavala a rovno sme vhupli do akcie a všetko sa na plno rozbehlo. 
Nesmiem zabudnúť spomenúť, ako dobre to mala Barbora premyslené. Bolo vidieť, že to nebolo vôbec prvoplánové, že všetko si premyslela už skôr a nevymýšľala si za priebehu písania. A to je jedným z hlavných plusov – kniha bola logická – všetko sa dialo z nejakého dôvodu. A takisto, postavy (väčšinou) nevybočovali zo svojich charakterov, boli presvedčení o svojich skutkov a odhodlaní – a nezmenili svoje rozhodnutie len preto, že niekto raz povedal niečo... 

Bolo mi nadmieru jasné, čo bude po havranej krvi nasledovať.
Hľadanie pravdy medzi riadkami krvavých denníkov. 

Bohužiaľ, každá kniha má svoje pozitíva, ale aj negatíva. A inak to nebolo ani pri Margaret Raven. Ako som už načrtla, niekedy tam chýbali trošku podrobnejšie opisy, ktoré by príbehu dodali ešte viac na atmosfére. Totižto, na jednej strane to bolo dobré – príbeh mal spád a nenudila som sa pri čítaní, ale na druhej strane, trochu tam chýbalo budovania toho „sveta“. 
Inak si myslím, že keby sa autorka nebála väčšieho počtu strán a niektoré scény by boli trošku viac rozpísané, či už opismi alebo dlhšími dialógmi, knihe by to iba pridalo. Takisto aj trošku venovať čas vedľajším postavám, keďže mi to niekedy prišlo, že tam boli len preto, aby posunuli niekam Roberta v jeho pátraní a potom odišli. 
A niečo, čo mi hneď udrelo do očí a štvalo ma to celý čas pri čítaní. Príbeh sa odohráva v malej dedinke v Anglicku, ale napriek tomu, nechápem, prečo sa v texte vyskytuje neustále Margaret Ravenová. Poviete si, je to taká malá blbosť, ale pri tom čítaní vám udrie do očí. 

Ľudia si vždy naivne myslia, že dokážu niečo zmeniť, 
ale v skutočnosti sú to veci, ktoré ich menia.

Aby som to celé zhrnula, na to, že je to autorkin debut, tak je to dosť dobré. Príbeh autorka premyslela a pevne verím, že jej ďalšie knihy budú už iba lepšie a lepšie a postupne dotiahne aj tie menšie nedostatky a dúfam, že ešte niekedy v budúcnosti budeme o autorke poriadne počuť. 




Kniha vychádza 9.9. Ale ak ste na ňu zvedaví, 
môžete si kúpiť e-knihu TU,
alebo predobjednať normálnu knihu TU


A na záver jedno prekvapenie! 
Súťaž o podpísaný výtlačok Margaret Raven! :) 

4 Komentáre

  1. Moc pěkná recenze :) O knize tedy slyším poprvé, ale nevypadá špatně :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nebola zla a celkom dobre sa aj čítala :) tak sa zapoj do súťaže a možno vyhráš 😁

      Odstrániť
  2. O knihe som už počula a toto je prvá recenzia čo na ňu čítam :D A zaujala ma, príbeh vyzerá dobre a páči sa mi, že má spád. Samozrejme, má nejaké nedostatky, ale určite by som dala knihe šancu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si šancu podľa mňa zaslúži, keďže u nás je predsa len paranormal taká nepreskúmaná téma :D Ale hovorím, celkom milé čítanie :)

      Odstrániť