Soman Chainani - Škola dobra a zla 2 :Život bez princov

Škola dobra a zla 2 Život bez princovNávrat Sophie a Agathy domov nebol rozprávkovo úžasný, ako sa spočiatku zdalo. Po spustošení Gavaldonu záhadnými nepriateľmi sa obe dievčatá dostanú späť do Školy dobra a zla, kde ich čaká obrovské prekvapenie. Čarodejnice a princezné, zloduchovia a princovia už nie sú nepriatelia, celý rozprávkový svet je v chaose a všetci musia spojiť svoje sily pred hroziacou katastrofou.


“And Sophie and Agatha lived happily ever after, for girls don't need princes for love to call... No, they don't need princes in their fairy tales at all” 




Škola dobra a zla.Myslí. že nikomu z vás nemusím túto geniálnu sériu predstavovať.Každý z nás miluje rozprávky,či už v detstve,alebo aj teraz.Musím spomenúť že Saoman Chainadi píše tak,že ak raz prečítate jeho knihu,budete si istý že nebude posledná.Jeho svet a postavy sú tak reálne vykreslené,že máte pocit ako keby ste sa tam sami nachádzali.Dejové línie sú vždy nečakané,čo je v knihách vždy dôležité teda môžte si len predstavovať čo sa stane,myslím že vám to aj tak nevyjde.Taktiež sa tu nachádzajú nádherné ilustrácie ktoré knihu robia ešte viac výnimočnou.

“No one likes boys! Even girls who like boys can’t stand boys! They smell, they talk too much, they mess up everything, and they always have their hands in their pants ...” 


Po tom čo sa Sophii a Agathe podarilo poraziť zlého riaditeľa školy a odkiaľ svoju dedinu Gavaldon,dievčatá sa vracajú späť domov a myslia si že už všetko bude len dobré.Spočiatku to tak aj vyzerá,Sophia si naplno užíva svoju slávu,ktorá však časom opadá a prichádza čas na to aby žili zase obyčajný život.Agatha však neustále rozmýšľa,či je toto naozaj koniec ich rozprávky.Je jasné že musela zachrániť Sophiu,ale aj tak má stále pred očami svojho princa,Tedrosa.A tak si chtiac-nechtiac niečo praje...a nie je jediná.Po tom čo dedinu začnú napádať s tým aby im vydali Sophiu,dievčatá utekajú preč,až ich cesta zavedie späť do školy.

“It's the problem with fairy tales. From far away, they seem so perfect. But up close, they're just as complicated as real life.” 

Lenže nič už nie je ako predtým.Tým že si Agatha radšej vybrala bosorku Sophie namiesto svojho princa,zmenili obidve školy.Z jednej sa stala dievčenská škola a z druhej chlapčenská.chlapčenská. Princezné po celom svete sa inšpirovali ich príbehom a vyhodili princov zo zámkov a hradoch.Namiesto toho sa zachránili sami,alebo začali sa spájať s bosorkami.S chlapcov sa stali neschopný úbožiaci a z toho začali viniť dievčatá,čo môže viest len k jednej veci.Vojne.
Dievčatá sa stavajú samostatnými,nikto už nepotrebuje princov.Všetky dievčatá,dobré či zlé sú spolu v škole,majú rovnaké predmety,všetko je dole hlavou...Agatha vie že jediný spôsob ako môže napraviť čo spôsobila,je pobozkať Tedrosa,ktorý je teraz riaditeľom školy. Sophie to však zistí a všetko prekazí bez toho aby o tom Tedros s Agathou vedeli a tak začína ešte väčšie nepriateľstvo medzi nimi...

Once true loves, the two girls now pulled apart like strangers, each in the arms of a boy, Good with 
Good, Evil with Evil...


Kniha ma neskutočne bavila aj keď bola taká riadne feministická alebo ako to povedať.Veď predstavte si svet bez chlapcov.Všetci vieme,že by ro dlho nefungovalo,nie to ešte v rozprávkovom svete.Agatha bola ako vždy úžasná a Sophie..No stále neviem aký mám na ňu názor,veľmi ju nemusím,ale bolo mi jej aj dosť ľúto.Najviac ma bavili určité časti s Tedrosom a Sophiou ale koniec ma úplne dostal.Ako vždy,toto som nečakala,autor ma zase prekvapil.Všetkým tuto knihu odporúčam a dávam jej 5 kačičky.



Za Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu www.preskoly.sk :) Knihu si môžete kúpiť TU .

2 Komentáre

  1. Mne sa zdal tento diel o niečo slabší ako jednotka. Tá ma úplne pohltila. Ale som zvedavá na trojku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vieš čo ja neviem ani :D mne sa ako obe páčili... a ta bola taká feministická :D

      Odstrániť