Veronica Roth - Štyri

Názov: Štyri
Autorka: Veronica Roth
Séria: Divergencia #0.1-0.4
Žáner: Dystiopia
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán:  304
Hodnotenie na GR: 4,13* / 93 215 hlasov
Názory iných čitateľov: Orvokki | Natalie | Majka


Anotácia: Zbierka príbehov približuje život Tobiasa Eatona, neskôr známeho ako Štyri. Zistite, čo sa premieľalo hlavou Tobiasa pred jeho rozhodovacou ceremóniou, čo ho donútilo opustiť rady Sebazaprenia, ako si poradil s iniciačnou skúškou v Neohrozenosti, prečo si vybral postavenie, v ktorom napokon stretol Tris, ktorá navždy zmenila jeho život. 





"Jedna voľba - ho oslobodí od minulosti
Jedna voľba - ukáže jeho budúcnosť
Jedna voľba - odkryje nebezpečenstvá 
Jedna voľba - ho zmení - navždy 
Jedna voľba ho oslobodí." 

Pomaly sa aj u nás blíži premiéra Rezistencie takže som sa konečne dostala k recenzii na zbierku poviedok o Fourovi Štyrimu. Ako väčšina ľu aj ja som sa po Experimente bála aké to vlastne bude.Chvalabohu táto kniha ma potvrdila v tom že autorka len nevie písať z pohľadu dvoch postáv naraz, keďže starý Tobias bol konečne späť :) V knihe sa nachádzajú 4 poviedky, z toho jedna sa prekrýva z Divergenciou + na konci  sú nejaké krátke scény ako napr. prvé stretnutie s Tris.

"Nie som Tobias Eaton, už nie, nikdy znova. Som Neohrozený." 


Prvá poviedka - Utečenec, začína podobne ako Divergencia na Tobiasovom teste predpokladov.Ten mu robí Tori, avšak nevyjde mu rovnaký výsledok ako Tris keďže otec mu povedal čo má robiť. Tu si začne uvedomovať, že nie je rovnaký ako väčšina ľudí a celkovo si konečne začal truchu viac uvedomovať,že by sa mal vzoprieť otcovi a odísť.
.Sú tam aj scény z otcom,tie bitky atď.Marcusa som nikdy nemala rada a tu sa mi potvrdilo že on fakt je nejak psychicky chorý. Tobiasovo rozhodovanie bolo dosť náhle a v podstate netušil čo si vyberie.Ako všetci vieme, vyberie si Neohrozenosť,kde stretávame známe postavy ako Tori, Amara a Erika.Taktiež tu vznikne jeho prezývka-Štyri. 
Kandidát sa už odohráva počas Tobiasovho výcviku. Erik mi samozrejme zase šiel na nervy,bol ešte otravnéjši ako aj v Divergencii. Aj tak sa mi tento príbeh najviac páčil, keďže okrem tréningov jeho bludiska strachu tu spozná Zakea a spriatelí sa s Amarom.Zake bol super ako vždy a Amara som si dosť obľúbila.Boli tu super chvíľky ako nočné hry neohrozených, ako prišiel k tetovaniu... 


V Synovi  má Tobias po výcviku a Max mu ponúkne aby sa zúčastnil výcviku kandidátov na vodcovskú pozíciu. Zo začiatku sa mu to zdá ako dobrý nápad ale práve tu začne objavovať že niečo nie je v poriadku a má v tom prsty Jeanine. Táto časť bola taká "politická" keďže sa tu riešili hlavne tie veci okolo frakcie a divergencie...Asi sa mi aj najmenej páčila ale zas to bol dobrý pohľad na veci okolo toho útoku na Sebazaprenie.
Posledný príbeh sa volá Zradca a začína sa na tom návštevnom dni.V podstate nepovie dokopy nič nové,je to taký druhý pohľad na udalosti z Divergencie ktoré končia chvíľu pred útokom.Páčilo sa mi že tu vidieť jeho pohľad na Tris a celkovo na dané udalosti.Škoda že tam nebolo trochu viac Uriaha a Tori,ktorú som si ešte viac obľúbila.Na konci sú tie spomínané bonusovky, ktoré ukazujú Tobiasov pohľad na pár spoločných udalostí :)

"Jednou vecou som si istý. Aby som zabudol na to, aký je svet strašný, preferujem radšej ju ako alkohol." 

Kniha celkovo bola príjemné čítanie, pohľad na Neohrozenosť z iného, trochu viac kritického pohľadu. Nečakajte že vás niečim ohúri,ale odporúčam ju všetkým fanúšikom Divergencie ktorí by si radi zopakovali udalosti + sa dozvedeli o príbehu niečo nové.Preto knihu hodnotím na 4 kačičky. 



Za poskytnutie aj poslednej knihe z Divergencie veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť určite skoro všade, a napr. aj TU

6 Komentáre

  1. Já dala Čtyřkovi 3,5 hvězdičky, ale v podstatě souhlasím s Tvým hodnocením. Kniha nepřekvapí, ale fanoušky Divergence potěší. A myslím, že je tu Čtyřka popsaný mnohem lépe, než třeba v Alianci...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Divergenci opravdu miluji :) Ale zatím jsem četla pouze jeden díl, o víkendu bych se však ráda pustila do Rezistence :) Ale trochu mě mrzí, že zítra jdu na ni do kina a knihu jsem ještě nečetla :) Rozhodně děkuji za super recenzi :) Ráda jsem si ji přečetla.
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. radila by som ti najprv prečítať :D ja som ju čítala a po tom ako som videla trailer na film som sa rozhodla že do kina nepôjdem radšej :/

      Odstrániť
  3. Skvelá recenzia! Celá séria je strašne super :) škoda , že som tie knihy mala len požičané inak by som si dala znovu rereading :D film ma však sklamal, hlavne preto, že vynechali môjho mililovaného Uriaha :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uriah!! :D presne ten mi tam chýbal...ale zas inač bol film v pohode :D

      Odstrániť