Ursula Poznanski - Saeculum

Názov: Saeculum
Autorka: Ursula Poznanski
Séria: - 
Žáner: Thriller, YA
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 496 
Hodnotenie na GR: 3,95*/ 2 679 hlasov 

Anotácia: Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitok radšej nechal ujsť. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre. Partia dobrodruhov sa vydáva na cestu napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré povedačky o tom, že kto do lesa vstúpi, nevráti sa už späť, nikto neberie vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a z tábora zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len podivné odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Nechá ich LES odísť?


Ak je tu,nájde ťa tak či tak.A je jedno či budeš potichu alebo nie.

Kniha začala úplne inak než som si predstavovala.Prekvapilo ma že hlavným rozprávačom je muž,ale bola som rada kedže v poslednom čase je z mužskeho pohľadu veľmi málo kníh.Ďalšia vec čo ma prekvapila bol vek postáv,všetci boli dospelý.Našli ste tam rôzne typy ľudí.Krásnu Lisbeth z jej žiarlivým priateľom Georgom,silného vodcu Paula aj strašidelnú Doro.Knihu zaraďujú do YA,ale vôbec mi tak neprišla.Síce pár vecí tomu nasvedčovalo,ale aj tak postavy bolo celkovo vyspelejšie a neriešili obyčajné teen problémy,dobrým príkladom je Iris ktorá má 17,pričom určite sa vám bude zdať staršia.Práve ona je druhým rozprávačom deja.Ak by ste ju stretli na ulici,pripadal by vám čudná.Netradičný účes,stredoveký hudobný nástroj v ruke a stále na úteku.Jej únikom z reality sú práve stretnutia Saecula v lese,kde sa zoznámi s Bastianom.

Prečo už nekričí,oh bože,prečo je tak ticho...

Ako sa tam dostal on? Predstavte si že vaša skoro-priateľka je členkou nejakého stredovekého klubu,v ktorom chodia na také akcie do prírody kde hrajú hru.Zbavia sa všetkých vymožeností tejto doby(vrátane zemiakov) a žijú tam 5 dní ako úplne iný ľudia.Bastian je zodpovedným študentom medíciny a keď mu jeho priateľka Sandra navrhne aby sa pridal k ich zrazu,povie si že to predsa len skúsi.Má už po krk školy aj svôjho vplyvného otca.Tak prečo si nedopriať oddych v prírode?Bohužiaľ Bastian sa mýlil.Žiadnemu oddychu sa mu tam určite nezostane.Už na ceste do leasa ich varuje divná Doro ktorá vraj vie predpovedať budúcnosť.Stále omieľa kliatbu ktorá sa viaže k danému lesu.Ak sa naplní,viac z lesa už nevyjdete.Jasné že nikto šialenej Doro zo začiatku neverí. Problémy začnú tým že zmizne jeden člen skupiny.Samozrejme že keď sa ho vydajú hladať nenájdu ho.Horšie však je že sa pri hľadaní stratí ďalší.A to pokračuje ďalej...

Čakám.Strážim.Držím vás tu....

Kliatba,ktorej neverí nikto okrem Dore sa začne napĺňať...
Celkom sa mi páčila atmosféra v knihe,krásna príroda,lesy,závan stredoveku.Ale aj tak som bola rada že im ta hra na minulosť dlho nevydržala.Predsa len to bolo trochu divné...ja som očakávala že to bude mať fantasy námet a oni sa nejak so tej minulosti naozaj dostanú.Miznutia ľudí boli nečakané,nevedeli ste že kto bude ďalší.Popritom nachádzali členovia Seaceluma aj záhadne básne,o ktorých si myslia že im ich nechávajú členovia organizačného týmu hry.Ak však zistia že o nich ani vodca Paul nevie,začnú mať vážne pochybnosti o tom že sú v lese sami. .Najviac sa mi páčila závereččasť,keď sa dostali do jaskyne...Vtedy to začala poriadna akcia,avšak väčšina vecí bola predvídateľná.Teda to som si myslela.Všetko sa však zmenilo na uplnom konci,keď mi to už pomaly dochádzalo ale napriek tomu ma dokázala autorka prekvapiť.Páčilo sa mi že písala pútavo,kniha sa vážne dobre čítala,nehovoriac o vyvrcholení celého príbehu ked perfektne vysvetlila pointu všetkého.Knihu vám odporúčam,avšak nečakajte veľmi silný horor a už vôbec nie YA. 



Za  Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!

2 Komentáre

  1. Ach, popravde, čakala som YA! Ale autorkina kniha Erebos sa mi dosť páčila, ak hádam časom dám šancu aj tejto.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to v podstate je YA ...Ale nie táka typická úplne

      Odstrániť