RICK RIORDAN-Percy Jackson: Zlodej blesku


Názov: Zlodej blesku
Autor: Rick Riordan
Séria: Percy Jackson #1
Žáner: Fantasy, YA
Vydavateľstvo: Fragment
Počet strán: 400 
Hodnotenie na GR: 4,21*/1 197 043 hlasov 


Anotácia:Volám sa Percy Jackson… 
Až doteraz som si myslel, že som obyčajný chlapec, ktorého čaká vyhodenie zo školy. Zistil som však, že môj otec je jeden z bohov na Olympe. Moja učiteľka sa premenila na krvilačnú príšeru a kamarát je satyr. Všetci na mňa číhajú a podozrievajú ma z krádeže blesku, silnej zbrane mocného boha Dia. Musím dokázať svoju nevinu a nájsť ukradnutý blesk a s ním aj zlodeja. Pomôžeš mi? Bude to však nebezpečné, tak potom sa nesťažuj, že som ťa nevaroval…

"Ľudia vidia, to čo chcú vidieť."



Určite ste si už všimli že v poslednom čase pribudli moje Recenzie na Bohov Olympu, čo je neuveriteľná spin-off séria od Ricka Riordana.Takže si asi viete predstaviť moju radosť keď som dostala možnosť zrecenzovať sériu ktorou to všetko začalo - Percyho Jacksona.Ak ste ju doteraz nečítali, proste neváhajte. Neriešte že je v podstate pre mladšie ročníky, pretože to je ten typ knihy ktorú môžu čítať celé generácie. Neriešte že nemáte radi grécku mytológiu, pretože po tomto ju mať radi budete. Neriešte že nemáte čas, lebo na koniec budete radi že ste ho minuli na túto

sériu. Každá kniha vo vás niečo zanechá, možno zmení, či už niektorá menej iná viac. Toto je séria ktorá je mojou srdcovkou a nikdy na ňu nedám dopustiť. Viete ako veľa ľudí miluje Harryho Pottera pretože bol súčasťou ich detstva a tak? Ja týmto spôsobom milujem Percyho aj keď som ho čítala trochu neskôr.
Od mala som milovala grécke báje, teda mytológiu. Potom sa nejako ku mne dostal film v ktorom hral úžasný Logan Lerman :3 a film bol super tiež. Teda to som si myslela kým som nečítala knihu. Potom sa môj názor na film samozrejme zmenil.

Volám sa Percy Jackson.
Mám dvanásť rokov. Ešte pred niekoľkými mesiacmi som bol žiakom internátnej akadémie Yancy, súkromnej školy pre problémové deti v New Yorku.
Som problémové dieťa?
Jasné. Dalo by sa to tak povedať.


Kniha začína dosť netradične, keďže je písaná netypickým spôsobom,teda ako keby sa vám Percy prihováral a rozprával svoj príbeh. Možno to pár ľudom nesadne, ale mne sa to strašne páči .Pripadá mi to ako keby mi bola kniha taká bližšia a ľahšie sa číta+je to len v málo knihách.
Percy je obyčajný problémový chlapec ktorý trpí poruchou pozornosti a dyslexiou a ešte ma šťastie sa vždy nejako dostať do problémov. Všetko sa však zmení keď sa jeho matrikárka premení na nejakú čudnú príšeru a vyparí sa. Ty by však ešte nebolo tak divné, hneď potom tom zistí že si ju nikto z jeho školy nepamätá. Asi by si myslel že sa zbláznil ,nebyť jeho najlepšieho kamaráta Grovera, ktorý podľa neho vie viac ako tvrdí. A má pravdu. Keď začnú prázdniny a Percyho vyhodia zo školy čo znamená že už ho ďalej nemôžu skrývať,všetko sa zmení.
Percyho mama Sally pochopí že ho musí dostať z New Yorku aspoň na chvíľu preč a rozhodne sa ho poslať do letného tábora .To však nie je obyčajný letný tábor a Grover nie je tak úplne normálny tiež. Veď kto má kamaráta satyra a chodí do tábora kde ta cvičia na boj s príšerami zo starých gréckych báji?Tábor Polokrvných. Jedno z imaginárnych miest do ktorý by som sa chcela isť pozrieť. Údolie so skupinkami stromov, záhonmi jahôd kopec s borovicou na vrchu a  krásne jazero. Starogrécke antické budovy, zruby pre táborníkov, kanoe, lietajúce kone, lávová stena. Myslím že neexistuje krajšie miesto pre tábor a nudiť sa tu určite nebudete. Milujem boj o vlajku, preteky vozov, večerný táborák. Po ceste do Tábora ich však napadne Minotaurus a unesie jeho matku. A tu to začína. Príbeh jedného z najväčších polobohov. Percy sa dozvie o tom že niekto ukradol vládcovi bohov, Zeusovi jeho blesk. Problém je že si všetci myslia že to bol on. 

"...a ten zmizol? "
"Niekto ho ukradol. "
"Vie sa kto? "
"Áno... ," napínal ma Cheirón, "...ty. "

Percy sa nečakane dostane do sveta bohov, polobohov, príšer a podobných vecí. Zo začiatku sa musí zorientovať a uvedomiť si či sa mu to vlastne len nesníva čo mu neuľahčujú ani protivné deti z Arésovho zrubu. Všetci od neho očakávajú veľa, lebo je vraj z veľkej trojky. Vyvolený mesiáš. Nikto mu však o tom proroctvu nechce povedať viac. Potom však bude Percy určený a to synom Boha mora, Poseidona. Dostane možnosť isť na výpravu v ktorej bude jeho poslaním nájsť Blesk ktorý podľa Zeusa ukradol a kvôli ktorému ho prenasledujú príšery a občas Bohovia. Čo však ak ho Percy nemá? Nemá na výber. Musí ho nájsť a doniesť ho na Olymp do letného slnovratu a popritom zachrániť svoju mamu.



"Grover chvíľu nič nevravel Potom, keď som si myslel, že sa mi chystá povedať nejaký hlboký ,filozofický, komentár, aby som sa cítil lepšie, povedal: "Môžem mať tvoje jablko?"


Percy je jednoducho úžasný,Rick ho vykreslil veľmi vierohodne,avšak niekedy mi neprišlo že má len 12.Je odvážny,drzý,rodený vodca. Bola radosť čítať jeho myšlienky,kedže Percy sa úplne vymyká  z skupiny obyčajných nudných  hrdinov.Čítala som veľa kníh,ale aj tak je môj najobľúbenejší hlavný hrdina vôbec.
Annabeth: Popravde zo začiatku som ju veľmi nemusela,ale časom som si ju veľmi obľúbila.Je múdra,silná a dokonca miluje architektúru ako ako ja.Zo začiatku bola na Percyho  dosť zlá,kedže čakala od neho niečo viac,nehovoriac o nepriateľstve ich božských rodičov.
Grover: Kto by nemal rád Grovera? Je to taký zlatý satyr,ktorý možno vyzerá trochu zbabelý,čo vôbec nie je pravda.Ide si za svojim snom,aj keď pre to musím prejsť nebezpečnou výpravou
Luke: Neviem prečo vlastne tak milujem Luka:D Arogantný,silný,prešibaný,ten jeho odpor voči Bohom sa mi páčil tiež.Ale nechcem veľa prezradiť...proste ho mám rada.

"Keď spíš tak slintáš."


Knihu nemôžem hodnotiť inak ako na 5 hviezdičky,keby sa dalo dám aj viac :)


Za  Recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT!

4 Komentáre

  1. Percy je super, veru áno. V jednotke som však celý čas trpela, lebo predtým som videla film, takže som vedela čo sa stane (čím mi vlastne unikali všetky akčné prekvapenia). Ďalej sa mi to ale páčilo čím ďalej tým viac. A Bohovia Olympu... Ani nehovorím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom tak isto ! :D Ale zas keď som ho čítala druhý raz po dlhšom čase bolo to super :)

      Odstrániť
  2. Tiež sa mi názor na film po knihe dosť zmenil :D Síce sa mi už predtým až tak nepáčil, ale keď som videla, koľko toho zmenili...uf. Dvojka bola o niečo lepšia, ale myslím, že bola sfilmovaná len preto, aby to aspoň nejako ukončili.
    A s prvou knižnou časťou som mala tiež trochu problém, ale keď som videla, ako to má každý rád, tak som dala šancu aj ďalším dielom a bola som ako začarovaná :D

    Nedávno som prečítala prvú časť Bohov Olympu a teraz som znova prepadla svetu Ricka Riordana :D Z knižnice som si vypožičala dvojku a trojku so štvorkou som si objednala v angličtine. Proste crazy mode activated :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Poznám to :D až na to že ja som na to tak stále! :D Bohovia sú svojím spôsobom lepší tým že postavy sú staršie :D Teba ešte čaká pár užasných prekvapení,predo mnou je už len záverečný diel :/

      Odstrániť