Gayle Forman ~ Iba jeden rok

Môže obsahovať spoilery na Iba jeden deň! 

Názov: Iba jeden rok (Just One Year)
Autorka: Gayle Forman
Séria: Iba jeden deň #2 (Just One Day #2)
Žáner: YA, Romance
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 352
Hodnotenie na Goodreads: 3.87*/9 934 hlasov
Názory iných čitateľov: Sue | Zet |




Anotácia: Keď sa Willem preberie z bezvedomia, netuší, kde je - v Prahe, v Dubrovníku alebo doma v Amsterdame? Francúzsky lekár mu očetril ranu na hlave, ale Willem utŕžil aj inú, ktorú navonok nevidieť, napriek tomu bolí. Mladý Holanďan je zase sám a naliehavo potrebuje nájsť dievča, peknú Američanku, ktorú pomenoval Lulu, lebo jej pravé meno nepozná. Strávili spolu čarovný deň v Paríži a niečo na tom dni - alebo dievčati- núti Willema položiť si otázku, či im nie je súdené zostať navždy spolu. Opäť sa vydáva na cesty, blúdi od Mexika až po Indiu a dúfa, že dievča ako zázrakom znovu stretne. Ale keď mesiace plynú a Lulu mu stále uniká, Willem začína pochybovať, či ruka osudu je naozaj taká silná, ako si myslel...A čo na to geniálny dramatik Shakespeare, ktorý mladú dvojicu najprv spojil, potom rozdelil a napokon v rozhodujúcej chvíli opäť zasiahol do ich života? 

Romantické, emotívne pokračovanie románu Iba jeden deň je príbehom voľby a náhody, či "nehody", ale aj šťastia, ktoré môžeme nájsť, keď sa voľba skríži s náhodou. 

Recenziu na Iba jeden deň nájdete TU

"Nehody. Všetko je to o nehodách."


Willem sa zobúdza v nemocnici a netuší čo sa stalo. Až počas pár dní si uvedomuje, čo sa stalo, kde je a kde by mal byť. Celý preľaknutý zisťuje, že Lulu odišla a on netuší, čo bude teraz robiť.
To sa mi hneď na začiatku knihy páčilo, autorka sa nezdržovala opisovaním  toho istého príbehu, dôležité momenty vyzdvihla, niektoré veci vysvetlila, ako vlastne boli, ale nezaoberala sa s tým, ako v Allysoninej knihe.

"Láska nie je niečo, čo ochraňujete. Je to niečo, čo riskujete." 

Boli ste zvedaví, ako to vlastne bolo s Yeal a Bram? Zistíte to. Chceli ste vedieť, aký má Willem vzťah s rodičmi? Dozviete sa. Radi by ste zistili, čo robil počas toho roku Willem? Aj to zistíte. Spoznáte Willemových kamarátov, ktorí ho napokon presvedčia, a Willem sa vydáva do Mexica, počas decembra, aby tam našiel Lulu. 
Mali ste Willema za hajzla po tom ako z ničoho nič zdúchol z Paríža, na druhý deň, hneď potom ako sa vyspal s Lulu? To nič, aj ja. Ale, keď sa mi dostalo šance, aby som si prečítala príbeh aj z jeho strany, ani som nezaváhala a s nadšením som sa do toho pustila. Bolo to osviežujúce, vedieť ako pracuje Willemov mozog a čo sa mu pri rôznych udalostiach preháňalo hlavou. Už som ho nemala za hajzla čo zdúchol, ktorého keby stretnem asi prefackám (keď nie horšie)  a začala som mu chápať. 

"Bol to iba jeden deň a bol to iba jeden rok. Ale možno jeden deň stačí. Možno jedna hodina stačí. Možno čas s tým nemá vôbec nič." 

Aby som to zhrnula. Kniha sa mi páčila, ale nie tak veľmi ako jednotka, lebo narozdiel od Allysoninej časti som sa pri Willemovej sem-tam nudila. Ale určite každému odporúčam, aby sa dozvedeli aj druhú stranu príbehu a ako ten rok prežíval Willem. Možno budete milo prekvapený.   
Takže, knihe keďže nie je zle napísaná, ale proste tam mala pár nudných kapitol dávam teda 4.5kačičky  :D  



A keďže písať recenziu na Just One Night sa moc neoplatí tak takto krátko: Kniha bola perfektné ukončenie sérii a určite každému čo prečítal OBE knihy tak si ju musí proste prečítať :)


Save to Favim.com

4 Komentáre

  1. Na knižku mám podobný názor ako ty. Ale musím povedať, že mne sa Willemov pohľad páčil o niečo viac. Neviem čím to je. :) A k tomu zamodralému textu...mala som podobné pocity :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D mne pre niečo nie :D neviem prečo, nebolo to zlé, ale nesadlo mi to tak ako Allysonin :D
      :D podobné pocity - ja som mala chuť tú knihu o niečo otrieskať :D také nervy som vtedy pochytila že... :D

      Odstrániť
    2. Mne vadili trochu opisy, ale s tým som sa zžila :D :D
      No ako ja som ju mala chuť viacej krát otrieskať niekde :D

      Odstrániť
    3. Opisy mi výnimočne nevadili :D Inokedy by mi možno vadili, ale keďže aj ja sama rada cestujem, tak som sa v tých opisoch vyžívala :D
      Dobre vedieť, že som nemala také sklony jediná :D

      Odstrániť