Marie Rutkovski ~ Kletba vítězů

Názov: Kletba vítězu
Autorka:  Marie Rutkovski
Séria: Kletba vítězu #1
Žáner: Fantasy, YA
Počet strán: 352 strán
Hodnotenie na GR: 4,01*/78 337 hodnotení


Anotácia: 
Jako dcera generála Valoriánské říše má Kestrel dvě možnosti – přidat se k armádě, nebo se vdát. Jenže ona nechce ani jedno. Když na trhu s otroky koupí muže, jehož hrdost ji na první pohled učaruje, netuší, že následky tohoto rozmaru ji budou stát hodně. Zakázané přátelství, které mezi nimi vznikne, se stane nebezpečným pro ně i pro celou zemi. Oba se totiž stanou důležitými figurkami ve vysoké politické hře plné intrik, tajemství a zrady.


"Nie je to to čo robia príbehy? Reálne veci neskutočnými,
a nereálne veci skutočnými?"

Na túto knihu som mala zálusk už nejakú dobu. Vždy som obdivovala originálnu obálku. A vždy som túto knihu plánovala čítať, len nikdy som sa nedokpala k tomu, aby som si ju naozaj objednala a konečne sa do nej pustila. Ale našťastie, Fragment sa rozhodol túto knihu vydať a ja som si ju naozaj nemohla nechať ujsť. 

"Šťastie závisí na tom, aby si bol slobodný,
sloboda závisí na tom, aby si bol odvážny."

Kletba vítazov je príbeh o Kestrel, dcére generála Valoriánskej ríše, ktorá sa ocitá pred voľbou - pridať sa k armáde a pokračovať v otcových šľapajách alebo vydať sa. Kestrel sa ale nepozdáva ani jedna možnosť a tak sa rozhodne nájsť si svoju vlastnú cestu. Samozrejme, do cesty sa jej pripletie otrocký chalan, Arin. Ale, Kliatba víťazov nie je nejaký romantický príbeh medzi dcérou generála a otrokom, Je to presne taký príbeh, aký som si už dlho želala čítať. Je to príbeh plný politického manipulovanie, dohôd a politických rečí. 
Kliatba víťazov od Marie Rutkovski je plná taktizovania, premýšľania o dva kroky dopredu ako vaši nepriatelia, Už dlho som túžila čítať poriadnu knihu, s poriadnym politickým taktizovaním a táto kniha bola preto dokonale stvorená. Autorka sa toho poriadne zhostila a nedá sa povedať, že by som bola sklamaná. Kniha bola plná akcia a prekvapenia a hlavne neočakavaných zvratov v deji. 
Marie Rutkovski sa rozhodla písať knihu z dvoch pohľadov - a to konkrétne z pohľadu Kestrel a Arina. Oba pohľady boli veľmi dobre prepracované, rozdielne a naozaj som nemala problém orientovať sa v tom, koho pohľad práve čítam. Či už to bol pohľad Arina, ktorý neznel dievčensky alebo pohľad Kestrel, ktorá zasa znela ako dievča. Rozmýšľala primerane svojmu veku, robila aj nejaké chyby, nebola perfektná, ale zasa, na svoj vek bola veľmi bystrá a myslelo jej to hlavne v taktickom myslení. 
Štýl písania autorky bol veľmi dobrý, svižný a čítal sa naozaj dobre. Trochu som sa knihy obávala, keďže v origináli vyšla v roku 2014 a dosť často sa mi stáva, že som týmito knihami sklamaná, nesadnú mi a vo väčšine prípadov mi prídu neprepracované, odfláknuté a tak ďalej. O to som radšej, že sa to pri tejto knihe tak nestalo. 

"Pravda ťa môže podviesť rovnako ako klamstvo."

Aby som to zhrnula, Marie Rutkovski je naozaj veľmi dobrá autorka a tento príbeh z jej pera naozaj stojí za prečítanie. Nielenže je plný akcie, dynamiky, romantického napätia medzi hlavnými hrdinami, má nádhernú obálku, je takisto aj veľmi prepracovaný, prekombinovaný a nachádza sa v ňom veľa politického taktizovania, ktoré len tak v nejakej knihe nenájdete. Preto som veľmi rada, že táto kniha je aj preložená a dostala sa aj na náš knižný trh. 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete zakúpiť tu

P.S. Pokračovanie vychádza v apríli 2019 a posledný dieľ koncom októbra 2019. Na obálky sa môžete pozrieť na našom fb :). 

0 Komentáre