Patrick Ness ~ Sedem minút po polnoci

  Názov: Sedem minút po polnoci
  Autor: Patrick Ness, Siobhan Dowd
  Séria: -
  Žáner: fantasy, ya
  Počet strán: 216
  Hodnotenie na GR: 4,37*/137 498 hlasov  
  Názory iných čitateľov: Veronika | Terezita | Christine



  Anotácia:  Conora trápia desivé sny - každú jednu noc, odkedy mamu v nemocnici sužujú liečebnými procedúrami, ktoré aj tak nezaberajú. Ale tento sen je iný. Keď sa dnes v noci Conor prebudí, v okne ho niekto čaká. Niekto starodávny. Niekto, koho neočakával. Netvor starší ako ľudstvo samo, ktorý Conorovi porozpráva tri príbehy o láske, o strate i o nádeji. Ale na oplátku chce od Conora počuť to, z čoho má najväčší strach: chce počuť pravdu. 
Patrick Ness sa v románe Sedem minút po polnoci majstrovsky zhostil námetu zosnulej spisovateľky Siobhan Dowd a napísal úchvatný a dojemný príbeh o strate, o ranách osudu a najmä o sile, ktorú si vyžaduje život po smrti najbližších.

"Najväčšmi sa bojíš svojej pravdy, Connor O'Malley. 
Tej, ktorú skrývaš." 

Sedem minút po polnoci je výnimočná kniha. Autor, Patrick Ness, sa práve (viacmenej) vďaka nej stal svetoznámym autorom. Áno, napísal predtým niekoľko kníh, ale práve táto kniha na námet Siobhan Dowd najviac vstúpila do povedomia čitateľov. A každý, kto mal s touto knihou česť sa nemôže čudovať, že je to tak. Táto kniha je jedinečná. 

"Vlastný život nepíšeš slovami, ale činmi. 
Nie je dôležité, čo si myslíš. 
Záleží iba na tom, ako konáš.

Sedem minút po polnoci je poklad, za ktorý som neskutočne rada, že ho vlastním. Táto kniha, tento príbeh Connora, je niečo, čo viem, že keď sa k tomu dostanem znova o 2-5-10rokov, stále ju budem mať rada a stále mi ten príbeh niečo dá. A takých kníh je naozaj málo. 
Sedem minút po polnoci nie je výnimočná len svojím príbehom, ale aj spracovaním a kresbami, ktoré príbeh krásne dopĺňajú a ešte viac navodzujú atmosféru príbehu. Skoro každá strana je niečim ozvláštnená - či už pár ihličiami alebo aj nejakou väčšou kresbou.
Štýl písania Patricka Nessa je naozaj skvelý a dokážete sa do knihy aj vďaka nemu začítať bez nejakých väčších problémov. Vtiahne vás do deja, a vy už knihu neodložíte, kým ju nedočítate. A keď ju dočítate, budete mať chuť sa znovu vrátiť na stranu 1 a začať odznova.
Takisto, kniha bola taká, aký je aj život - nepredvídateľná. Myslíte si, že už ste na to prišli, viete čo sa stane, máte to zmáknuté a potom BUM, všetko je inak, príbeh má nakoniec úplne iné rozuzlenie ako čakáte - zo záporáka je kladná postava, kladná postava je záporákom, nič nie je tak ako sme si mysleli. A taký je aj život.

"Príbehy sú divé zvery. Keď ich vypustíš na slobodu, 
ťažko povedať, akú pohromu spôsobia."

Príbehy majú silnú moc. A presne to Vás naučí táto kniha. Najskôr som si myslela, že najväčším problémom, ktorý budem mať s touto knihou, bude moja schopnosť vžiť sa do hlavného hrdinu - Connora, ktorý je malý chlapec. Ale naopak, nerobili mi to žiaden problém. Totižto, každý sa aspoň raz v živote vyrovnával s nejakou tou stratou - a nemuselo ísť rovno o nejakú ťažkú chorobu v rodine a pod. Každý už niečo stratil - či už kamarátstvo zaniklo, alebo niekto v rodine, z blízkych, zomrel. A preto určite nikto nebude mať problém sa vžiť do Connora.
Ja som taký rojko. Ale poslednú dobu ma knihy už nevedia rozplakať. Kedysi som plakala pomaly pri každej druhej-tretej knihe. Teraz, akosi už nie. A pri Sedem minút po polnoci som plakala. Ako malé dieťa, keď mu zoberiete jeho obľúbenú hračku. A plakala som aj keď som ju čítala druhýkrát. A budem plakať, aj keď ju budem čítať po 50tykrát. Táto kniha je totižto tak silná.

"V každom príbehu nie je kladná postava. 
A nie vždy je v ňom záporná. 
Väčšina ľudí sa nachádza kdesi uprostred." 

Patrick Ness napísal naozaj výnimočnú knihu na motív od Siobhan Dowd. A kniha bola dokonca aj sfilmovaná (recenzia na film), ale odporúčam film pozerať až potom, čo si prečítate knihu. Film nie je nejaká veľká katastrofa, ale predsa len -kniha je lepšia (skoro vždy).
Celkovo, kniha má užasné posolstvo a fakt naozaj krásne myšlienky, že keby chcem, môžem tu o tom básniť ešte aspoň hodinu, ale to už by asi všetkým išlo na nervy - a preto Vám ešte posledný krát odporúčam, aby ste naozaj siahli po tejto knihe - naozaj to neoľutujete.



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si musíte kúpiť. Neoľutujete. 
A keď si ju idete kúpiť, skúste napr TU

2 Komentáre

  1. Pre mňa najlepšia kniha, akú som kedy čítala. Film som ešte nevidela, ešte psychicky sa na to necítim, pretože pamätám sa ako ma položila kniha a nechcem vedieť, čo so mnou spraví film. Ale snáď čoskoro. Navyše tie ilustrácie sú neskutočne nádherné a pre mňa to bol neskutočný zážitok to čítať. <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi tak nejak, proste viem, že tá kniha bude pre mňa TOP aj za pár rokov, proste tak výnimočná je.
      A čo sa týka filmu, vždy je lepšia kniha ale v tomto prípade sa skoro vyrovnajú s filmom :) Určite ti odporúčam ho pozrieť - a pripraviť si kopu kapesníkov.

      Odstrániť