Iona Grey ~ Listy, ktoré nikto nečítal

Názov: Listy, ktoré nikto nečítal
Autorka: Iona Grey
Séria: -
Žáner: Historická fikcia
Počet strán: 440 strán
Hodnotenie na GR:  4.16*/8 136 hodnotení

Anotácia: 
Dve doby, dva príbehy a jeden list, ktorý všetko spája...

Píše sa rok 1943 a vo vojnou zmietanom Londýne sa stretávajú dvaja mladí ľudia: nešťastne vydatá Stella a pilot amerického letectva Dan. V časoch, kedy si nikto nie je istý tým, čo bude zajtra, sa do seba bezhlavo zamilujú. Lenže chvíle, keď spolu môžu byť šťastní, trvajú veľmi krátko. Dan odchádza bojovať, ale sľubuje, že sa po Stellu po vojne vráti.

O sedemdesiat rokov neskôr Dan vhadzuje do schránky posledný list. Jeden z mnohých, ktorý poslal Stelle a na ktoré mu nikdy neodpovedala. Otvára ho však Jess, mladé dievča, ktoré v opustenom dome hľadá úkryt pred svojím násilníckym priateľom. Keď si prečíta Danove nádherné listy, rozhodne sa, že sa pokúsi jeho stratenú lásku nájsť...


Sú knihy, na ktoré sa píšu recenzie ľahšie a potom sú knihy, ktoré po dočítaní zanechajú veľa pocitov ale pritom sa ťažko hľadajú tie správne slová pre ich vyjadrenie.  A táto kniha sa zaradila práve do druhej kategórie. Hoci som si čítanie neskutočne užila, napísať o nej mi zabralo oveľa viac času ako pri niektorých iných knihách.
Ako iste viete, ak sledujete už dlhšie mňa a môj blog/instagram/goodreads, mám rada príbehy, ktoré sa odohrávajú počas druhej svetovej vojny. Takisto mám veľmi rada knihy, ktoré sú prepojené s listami a príbeh sa dozvedáme aj práve vďaka týmto listom. A presne to autorka spojila v tejto knihe. Príbeh síce sledujeme v dvoch časových linkách a asi som mala o niečo málo radšej práve dejovú linku o mladej Stelle.
Kniha nespracováva ľahké témy ale autorka sa toho zhostila naozaj bravúrne a vôbec sa týchto tém nebála a nakoniec ich ani neodfliakla. Či sa jedná o súčastnosť a Jess, jej priateľa, ktorý je násilník alebo o Stellu, ktorá žila vo vojnovom období. Obe hlavné hrdinky to nemali jednoduché a každá mala svoje trápenia.  Autorka žiadne problémy nestavia nad iné problémy, obe sú rovnako dôležité, ako iné.
Listy, ktoré nikto nečítal je kniha plná emócii, lásky, smútku, žiaľu...proste má všetko, čo od takejto knihy očakávate. Hoci sa kniha pomalšie rozbieha, vo výsledku po dočítaní knihy mi ten pomalší začiatok vôbec nevadil, lebo som mala aspoň šancu viac spoznať naše hlavné hrdinky a lepšie ich chápať aj v priebehu kníh.
Autorka si veľmi dala dôraz aj na vedľajšie postavy a každá jedna postava bola iná a neslúžila iba ako "vata" na vyplnenie priestoru medzi jednotlivými udalostiami. Každá postava nám príbeh dopĺňala a aj vďaka ním som mala z knihy tak pozitívne pocity, ako mám teraz.
Viete, že to bola dobrá kniha, keď aj pár mesiacov po jej dočítaní, keď si na knihu spomeniete, z nej máte stále rovnaké pocity, ako hodinu po jej dočítaní. A takých kníh je naozaj veľmi málo.


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete zakúpiť tu

5 Komentáre

  1. Tuhle knihu jsem taky četla, ač mě nenadchla zdaleka tolik. Ale máš pravdu, že pokud si na ni vzpomeneš i nějakou dobu po dočtení, byla dobrá :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je svedectvo, ktoré poviem každému, aby počul. Som ženatý / vydatá 4 roky a piaty rok môjho manželstva mala ďalšia žena kúzlo, ktoré mi vzalo manžela a môj manžel ma opustil a naše deti, a my sme trpeli 2 roky, kým som nemal na mysli miesto, kde je to skvelé muž Dr, Adeleke, ktorý niekomu pomohol a rozhodol som sa ho skúsiť, aby mi pomohol priviesť môjho manžela domov, a verte mi, že mu pošlem iba moju fotku s mojím manželom a on ma požiadal, aby som dostal potrebné veci a po 24 hodinách ako mi povedal, videl som, že auto vjelo do domu, a hľa, bol to môj manžel a prišiel ku mne a našim deťom, a preto som rád, že sa každý z vás môže podobným stretnúť s týmto mužom a mať svojho milenca späť k svojmu ja ,, Jeho e-mail: aoba5019@gmail.com môžete ho tiež kontaktovať na WhatsApp: +27740386124 ... Budete radi

      Odstrániť
  2. Chcem odporučiť Dr ade ako najlepšie kúzlo koliesko z Afriky, on je dobrý a guanín muž, ktorý mi pomohol, som narazil na jeho svedectvo on-line a ako pomôcť ľuďom priviesť späť svojho milenca, na prvý strach, ale som si želal, aby sa pokúsila na moje najväčšie prekvapenie urobil dobrú prácu a moja láska je späť ku mne, žijúci spolu ako jeden. to všetko bolo kvôli Dr ade, môžete ho kontaktovať dnes a dostať svoj problém vyriešený. Volajte/WhatsApp + 27740386124 alebo ho e-mailom na adrese: aoba5019@gmail.com.  

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Toto je svedectvo, ktoré poviem každému, aby počul. Som ženatý / vydatá 4 roky a piaty rok môjho manželstva mala ďalšia žena kúzlo, ktoré mi vzalo manžela a môj manžel ma opustil a naše deti, a my sme trpeli 2 roky, kým som nemal na mysli miesto, kde je to skvelé muž Dr, Adeleke, ktorý niekomu pomohol a rozhodol som sa ho skúsiť, aby mi pomohol priviesť môjho manžela domov, a verte mi, že mu pošlem iba moju fotku s mojím manželom a on ma požiadal, aby som dostal potrebné veci a po 24 hodinách ako mi povedal, videl som, že auto vjelo do domu, a hľa, bol to môj manžel a prišiel ku mne a našim deťom, a preto som rád, že sa každý z vás môže podobným stretnúť s týmto mužom a mať svojho milenca späť k svojmu ja ,, Jeho e-mail: aoba5019@gmail.com môžete ho tiež kontaktovať na WhatsApp: +27740386124 ... Budete radi

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pozor! Ak niekoho milujete a záleží vám na ňom, urobíte všetko pre to, aby ste s ním boli, som Raymond, moja bývalá priateľka, milujem ju tak veľmi, keď sme sa rozišli, nikdy na ňu neprestanem myslieť, musím niečo urobiť aby som ju získal späť, to bolo, keď som začal čítať články o tom, ako získať späť milenku, videl som článok, ktorý hovoril o ADELEKE OBA a o tom, koľkým ľuďom pomohol priviesť späť jeho milenku, kontaktoval som ADELEKE OBA na WhatsApp, všetko som vysvetlil ho a čarovať na moju bývalú priateľku, ktorá mi v ten istý deň zavolala a začala ma prosiť, a dnes sme opäť spolu, miluje ma a chichoce sa mi viac ako predtým a čoskoro sa vezmeme, kontaktujte ADELEKE OBA dnes na WhatsApp čísle +27740386124 alebo mu môžete poslať e-mail; aoba5019@gmail.com ... Je to najlepšie kúzlo, ktoré môžete kontaktovať o pomoc, vďaka neskôr

    OdpovedaťOdstrániť