Noelle Stevenson ~ Nimona

Názov: Nimona
Autorka: Noelle Stevenson
Séria:  -
Žáner: Komiks
Počet strán: 272 strán
Hodnotenie na GR: 4.18/78 184 hodnotení


Anotácia: 
Komiksový román, ktorý spôsobil záchvaty smiechu a plaču miliónom čitateľom po celom svete. Nimonu si proste musíte prečítať, či už holdujete tínedžerskym knihám, alebo fantasy, alebo komiksom, alebo všetkému dokopy! 

Nimona má poriadne podrezaný jazyk, dvakrát reže a ani raz nemeria a ešte je aj tvaromenička. Jednoducho chodiaca katastrofa. Jedného krásneho dňa sa rozhodne, že najväčší zloduch v kráľovstve lord Ballister Blackheart potrebuje jej pomoc. A pohroma epických rozmerov je na svete. Ide jej totiž o život, lebo tvaromeniči sú extra vzácni a „tí dobrí“ hrdinovia by ju najradšej celú rozpitvali a zneužili na vlastné ciele. Nimona by im na oplátku najradšej rozmrdala ksichty na kašu. Teda až keď si nájde chvíľku voľna medzi pozeraním hororov, vykrádaním bánk, spriadaní epických fičúrskych plánov a Ballisterovým neustálym napomínaním, aby sa správala slušne. V tomto zabudnutom kráľovstve však zloduchovia vôbec nemusia byť zákerní a hrdinovia odvážni.

"Nemôžeš len tak chodiť a zabíjať ľudí, Nimona. To je pravidlo."

Komiky sú hlavne v zahraničí veľmi obľúbené. Či už si zobereme taký Marvel, ktorý je hitom asi všade, alebo iné komiksy ako je Lucifer, Arrow a tak ďalej. A o to viac sa teším, že nielen v zahraničí, sa čoraz viac do popredia dostávajú komiksy aj pre teenegerov. Nejedná sa len o komiksy na doplnenie deju ako je napr. Iko, ktorá dopĺňa Mesačné kroniky, alebo samostatný komiksový príbeh ako je Nimona. 

"Nie som dieťa. SOM ŽRALOK!"

Nimona je komiksový príbeh, ktorý nie je taký ako by ste očakávali. Nimona nie je hrdinka, je to iba obyčajné dievča, je dokonca tvaromenička, čo samo o sebe je veľmi vzácne. Tvaromeniči by sa zišli na obidvoch stranách - či už na tej "dobrej" alebo "zlej". A Nimona sa rozhodne pomôcť lordovi Ballister-ovi Blackheart-ovi. Takže, dá sa povedať, že tento príbeh o Nimone nie je taký ako čakáte.
Nimona bola skvelá hlavná hrdinka, o ktorej by som si mohla čítať ako dlho by som chcela a nikdy by ma neprestala nudiť.  Nimona bola skvelá, vtipná, nebojácna a rozhodne nebola nejaké typické dievča, ktoré má dokonalú postavu a potrebuje neustále zachrániť. Nimona bola pravý opak - väčšinou ona bola tá, čo stála na opačnej strane a proti ktorej potreboval svet zachrániť. 
Komiksy majú hneď niekoľko výhod. Nielenže sa čítajú veľmi rýchlo, väčšinou sú veľmi výstižné bez zbytočných dlhých opisov. A nielenže je komiks rýchlo čitateľný a býva kratší ako obyčajná knižka, okrem iného je tento aj veľmi dobre spracovaný a nedokážete sa od neho odtrhnúť. Ja sama som sa do knihy pustila a nemohla som prestať s čítaním až dokým som ju neprečítala. 
Ilustrácie, ktoré sprevádzajú tento komiks sú tiež veľmi podarené, originálne a nie sú to obyčajné otrepané ilustrácie. Sú veľmi originálne a naozaj skvele dopĺňali celý príbeh. 
Takisto, preklad od Ivky Cingelovej bol skvelý, čítalo sa to jedna radosť a naozaj veľmi dobre vystihla jazyk teenegerky a takisto sa to aj práve vďaka tomu veľmi dobre čítalo. 
Ďaľším veľkým plusom je, že sa vydavateľstvo Cooboo rozhodlo pre hardback. Nimona sa o to lepšie čítali, žiadne strany pri čítaní nevypadávali a ani sa nepoškodila väzzbe alebo bok knihy, ako to niekedy býva pri menej kvalitných komiksoch. 


"Neviem čo je také strašideľné na zombie.
 Oživiť mŕtvych nie je až tak ťažké, ale sú STRAŠNÍ pomocníci.
 Sú pomalí a rozpadnú sa za pár dní."


Aby som to zhrnula, Nimona je komiks, ktorý stojí naozaj za prečítanie. Nielenže je to naozaj veľmi dobrý príbeh, obsahuje aj kopu zaujímavých myšlienok, a určite sa niekedy v budúcnosti k tomuto komiksu plánujem vrátiť. A rozhodne som zvedavá na ďalšie knihy od tejto autorky -ak budú tak skvelé ako Nimona, tak určite budú stáť za to. 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete kúpiť napr. tu.



10 Komentáre

  1. O tomto komiske som už veľa počula a obdivovala som vydarené ilustrácie v kníhkupectve. Vyzerá naozaj super a teší ma, že aj po obsahovej stránke stojí za to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, kniha je naozaj skvelá - a určite si zaregistrovala aj na instagrame/fb že, bude aj film v roku 2021 - a určite to bude rovnaká pecka ako samotný komiks.

      Odstrániť
  2. Tento komiks bol jednoducho skvelý, dúfam, že sa dočkáme aj pokračovania ♥ Teším sa že bude aj film, určite to bude pecka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak, bolo to absolútne skvelé a tiež dúfam, že sa časom dočkáme nejakého pokračovania. A hlavne dúfam, že ten film bude dosť dobrý a nepokazia to.

      Odstrániť
  3. Nimoni tolik lidí miluje a chválí :-) ilustrace vypadají opravdu pěkně :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To preto, lebo je to naozaj skvelý komiks :)
      Hej, ilustrácie nie sú zrovna také typické ale to vôbec nevadí, sú nádherné a úplne vytvárajú nádherný príbeh.

      Odstrániť
  4. Jeee, tak to je hodně milý komiks ♥ Na film jsem dost zvědavá.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja Nimonu totálne zbožnujem a milujem ten komiks!

    OdpovedaťOdstrániť