Neil Gaiman - Nikdekoľvek

Nikdekoľvek Anotácia: Pod ulicami Londýna sa rozprestiera svet, o ktorom väčšina z nás nikdy nepočula. Je to svet príšer, svätcov, vrahov a anjelov, rytierov v lesklej zbroji aj bledých diev v čiernom zamate. Svet tých, ktorí doň prepadli štrbinami z nášho, horného sveta. Richard Mayhew žil ako celkom obyčajný človek, až kým nezachránil dievča, čo sa pred ním zrazu objavilo zranené na ulici. Ani sa nenazdal a ocitol sa vo svete, o akom sa mu nesnívalo v najhorších – a ani najlepších – snoch.


 "Ak patríš do Dolného Londýna, za normálnych okolností si ťa ani nevšimnú, kým ich priamo neoslovíš. Aj potom na teba v podstate ihneď zabudnú."



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt neverwhere fan art tumblrNeil Gaiman patrí presne k tým autorom, ktorých netreba predstavovať. Sama som ho zaregistrovala či už pri komiksoch, knihách alebo seriáloch, na ktorých sa podieľa. Aj keď je Nikdekoľvek prvá kniha, ktorú som od neho prečítala, nie je prvou, ktorú som čítala. Minulý rok som sa konečne pustila do Amerických bohov, no bohužiaľ, som nemala vtedy veľa času (nie žeby som teraz pred maturou mala), a tak som stihla prečítať len začiatok. No už ten ma očaril tak, že som vedela, že knihy tohto autora si určite obľúbim. Preto ma neskutočne potešilo, keď u nás vyšlo Nikdekoľvek, a tak som si už konečne musela prečítať jeho knihu. No žiadne prekvapenie nenastalo - autor píše naozaj tak dobre, ako som to minule vytušila.
Prvou vecou, ktorá ma na tejto knihe očarila, bol už samotný Úvod k textu, kde autor vysvetľuje ako tento príbeh vlastne vznikol. Prvotne, bola kniha seriálom pre BBC, no postupne ho chytilo to isté, ako nás fanúšikov pri sledovaní filmových adaptácií - rozdielnosť od toho čo máme v hlave, vynechané repliky, scény. 


"Dekadentná elita sa zabáva, zatiaľ čo sa všade okolo nej rúca svet."

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt neverwhere fan art tumblrUž z jeho vízie tejto knihy, bolo jasné, že pôjde o niečo, čo  je občas riadne šialené, no to nie je nič nové pre jeho tvorbu. Hlavnou postavou knihy je Richard, ktorý si žije svoj (pre mňa až) nudný život, no on si ho užíva. Má rad veci jednoduché, no napriek tomu keď uvidí krvácajúce dievča na ulici, samozrejme jej pomôže. Tento ľudský čin, mu však  privedie namiesto dobrého hrdinského pocitu, len samé nešťastie. Predstavte si, že zrazu vás nikto nevidí, dokonca si vás ani nepamätá. Ležíte vo vlastnej vani, no napriek tomu pred vašimi očami maklér predáva byt, v ktorom žijete roky. To sa stane Richardovi, a tak sa rozhodne vyhľadať dievča - Dvierku, ktorou to celé začalo. Tak sa ocitne v svete, o ktorom ani netušil, že by mohol existovať. Dolnom Londýne, ktorý si žije vlastný život, tak odlišný od jeho známeho, jednoduchého horného.



"Všetko bude zasa normálne. Zase nudné. Zase úžasné."


Páči sa mi, že autor využil na hlavného rozprávača Richarda. Možno mi pripadal niekedy príliš obyčajný, často až nudný, no práve to vytváralo krásny kontrast nie len medzi danými svetmi, ale aj postavami. Pretože musím povedať, vedľajšie postavy tu boli naozaj zaujímavé. 
Či už odvážna Dvierka, mladá Anestézia, silná Lovena, alebo desivý no často až komickí páni Croup a Vandemar ma vedeli hneď zaujať ich špecifickými vlastnosťami a úlohami, ktoré postupne napĺňali. No aj keď boli postavy v tejto knihe naozaj geniálne, najsilnejším ťahúňom tejto knihy nie sú ani oni, ani tak dej, ale fantastické písanie Neila Gaimana. Jeho vytváranie svetov, a hlavne popisy, ktoré dáva, sú tak skutočné, že keď napríklad popisoval strach z výšky (áno, celkom bojím sa výšok) bolo to ako keby mi písal priamo z duše. Veľmi som si užila čítanie tejto knihy, jediné čo ma mrzí, že sa to dosť natiahlo pre môj nedostatok času, no keď sa nad tým teraz zamyslím, aspoň som si dlhšie užila túto knihu.



"V Londýne je času priveľa a časť musí niekam odísť."

Čo teda od knihy očakávať? Čakajte špinu, strach, temnotu, krv a ľudí na hranici prežitiam ktorý bojujú o svoj život každý deň. No na druhú stranu, je tu aj kopu krásnych momentov a občas vznikajú naozaj až absurdné situácie, na ktorých sa aj zasmejete. Čakajte povinnú jazdu pre fanúšikov fantasy, so skvelým svetom, písaním a opismi, ktoré si ihneď zamilujete. Preto dávam knihe 5 kačičky!


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU

4 Komentáre

  1. Na túto knihu sa tak veľmi teším! Dúfam, že sa k nej čo najskôr dostanem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Doufám, že tato kniha vyjde i u nás, protože vypadá opravdu skvěle <3 musím se konečně pustit do Gaimana.. jsem hrozná ostuda, ale od autora jsem doposud nic nečetla :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na tom bola rovnako, určite sa pusť ! :) Snáď teda vyjde aj v Česku !

      Odstrániť