Marissa Meyer ~ Iko

Názov: IKO
Autorka: Marissa Meyer
Séria:  Wires and Nerve #1
Žáner: Komiks, YA
Počet strán: 240 strán
Hodnotenie na GR: 4.16*/15 608 hodnotení



Anotácia: Křehké spojenectví Země a Měsíčního království je v ohrožení. Smečky zmutovaných vlčích vojáků, které stvořila královna Levana, se ani po její smrti nevzdaly a stále útočí na vše živé. Prostořeká androidka Iko se proto rozhodne vzít vše do vlastních rukou a dopadnout jejich vůdce. S nelehkým úkolem jí pomáhá pohledný palácový strážce, který brzy přiměje Iko přehodnotit vše, co dosud věděla o věrnosti, lásce a své vlastní lidskosti.


Marissa Meyer so svojou sériou Mesačné kroniky si získala srdcia mnohých čitateľov. Nielenže sú jej knihy založené na retellingoch veľmi známych rozprávok ako je napr.  Popoluška, Červená čiapočka, Rapunzel alebo Snehulienka ale tieto prvky, ktoré sú nám známe práve z týchto rozprávok krásne prekombinovala s modernou technológiou a rôznymi technickými vychytávkami. A hoci sa mohlo zdať, že spolu s Winter končí aj táto séria a už sa s obľúbenými postavami nestretneme, našťastie sa tak nestalo a Marissa Meyer sa rozhodla vrátiť ešte raz do tohto sveta. 
Možno to neviete, ale Mesačné kroniky sú pre mňa jednoznačne jednou z najobľúbenejších sérii vôbec. A celkovo, Iko je pre mňa rozhodne jedna z najlepších postáv celej sérii. Autorka ju veľmi prepracovala a aj keď nie je človek a vôbec nie je živá, napriek tomu je neskutočne vtipná, skvelá a častokrát práve na tento fakt zabudnete. 
Marissa Meyer sa pri návrate k tejto sérii rozhodla práve pre komiksovú variantu, ktorá je čoraz viac populárnejšia vo svete. Vznikajú stále nové a nové komiksy a čoraz viac je ich určených aj práve Young Adult čitateľom. Bohužiaľ, nedá sa tento komiks odporúčať, ak ste nečítali celú sériu Mesačných kroník - keďže ten príbeh je tak komplexný, niektoré veci a súvislosti bez poznanie predchádzajúcej série bohužiaľ nepochopíte a to môže častokrát skaziť pocit práve z čítania. Ale rozhodne, ak ste čítali Mesačné kroniky a túto sériu ste si veľmi obľúbili, určite by ste mali siahnuť aj práve po tomto dvojdielnom komikse, neoľutujete. 
Iko ako "hlavná hrdinka" totižto lieta po celej Zemi a snaží sa dať dokopy celý tento svet zničený po útoku Levany. Pričom ale nezabúdame ani na ostatných hlavných hrdinov, ktorý sa v komikse vyskytujú a tak sa znovu ako čitatelia dočkáme našej obľúbenej partie hlavných hrdinov. 
Kniha Iko bola veľmi vtipná, príbeh bol ale aj zároveň veľmi napínavý a akčný a Marissa sa vôbec nebála pokračovať v štýle, ktorý zadala v Mesačných kronikách - a to, že nič nebolo tak jednoduché ako by ste možno čakali, že to bude v knihe, ktorá akosi iba dopĺňa hlavnú sériu. Nie, naše hlavné postavy, a to všetky a nielen Iko, ale aj Cinder, Kai, Scarlet a Wolf, Cress a Thorne a Winter a Jacin, všetci majú svoje problémy, s ktorými sa musia vyrovnávať po udalostiach poslednej knihy. Čiže rozhodne nečakajte nejakú oddychovku "bez deja a poriadnej akcie" ale čakajte presný opak, knihu (komiks), do ktorého sa začítate a nebudete vedieť prestať a knihu odložiť. Totižto, tak skvelé to bolo. A samozrejme, k Iko vyšlo už aj pokračovanie a rozhodne by ste mali siahnuť aj po ňom a teda doraziť do úspešného konca celú túto úžasnú jazdu. 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete zakúpiť TU.

4 Komentáre

  1. Komiks jsem četla a v chvílemi jsem byla naštvaná, těším se na druhý díl. :)

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já už mám za sebou oba komiksy a bylo to naprosto úchvatné! Miluju ten příběh i ilustrace :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, áno, tiež sa mi pár dní potom dostal do rúk aj druhý diel (síce v angličtine) a presne tak, obe boli neskutočne super a veľmi som si ich čítanie užila.

      Odstrániť