Patrick Ness ~ Počúvaj nôž

Názov: Počúvaj nôž
Autor: Patrick Ness
Séria: Nespútaný chaos
Žáner: Dystiopia, YA
Počet strán: 424 strán
Hodnotenie na GR: 3,97*/129 394 hodnotení


Anotácia:
Predstavte si, že žijete v Prentissove – meste, kde každý dokáže počuť vaše myšlienky. Predstavte si, že ste ustavične ponorení do otravného myšlienkového mraku – šumu, ktorý spája mysle všetkých obyvateľov mesta a nikdy vás nenechá na pokoji. Pre Todda je to realita, no práve keď už odpočítava dni do trinástych narodenín, objaví niečo nemožné – miesto, kde žiaden šum nie je. Todd tak zároveň nechtiac prenikne k tajomstvám, ktoré mali ostať navždy ukryté, a musí sa aj so svojím verným psom vydať na útek, aby si zachránil holý život. Ako však uniknúť prenasledovateľom, keď vďaka šumu dokážu počuť každú vašu myšlienku?

"Sme rozhodnutia, ktoré robíme."

Séria Nespútaný chaos je jednou z prvých kníh, ktoré vôbec Patrick Ness napísal. Je to dystiopická séria, ktorá vyšla v origináli pred vyše 10timi rokmi a aj napriek tomuto faktu stále nachádza čitateľov po celom šírom svete.  A ja som neskutočne rada, že aj keď je to už toľko rokov čo kniha vyšla v origináli, že sme sa nakoniec dočkali aj jej prekladu.

"Bez filtra je muž len nespútaný chaos." 

Počúvaj nôž je príbeh o Toddovi, ktorý pochádzala z mestečka Prentissovo. Prentissovo nie je ale obyčajné mestečko hneď z viacerých dôvodov. Je to mestečko, v ktorom žijú iba samí muži. A nie len to. Dokonca tam existuje tzv. šum, čo sú vlastne myšlienky všetkých ľudí žijúcich v tomto meste.
Ako iste poznáte Patrickove knihy, každá kniha je iná. Každá kniha je veľmi originálna a jedinečná. Počúvaj nôž je dokonca jedna z jeho prvých kníh, ktoré vydal, ale aj napriek tomu je neskutočne skvelá. Možno neukrýva toľko nádherných myšlienok, ktoré vás donútia zamyslieť ako Sedem minút po polnoci  alebo jeho najnovšia kniha Našim nebom bol oceán, ale aj napriek tomu je skvelá vo svojej vlastnej jedinečnosti a to si veľmi cením.
Prvá kniha série Nespútaný chaos nie je rozhodne nejakým slabým začiatkom novej sérii. Naopak, je to kniha, ktorá nasadila latku neskutočne vysoko pre jej ďalšie pokračovania. Nedá sa povedať, že by ste si nachvíľu vydýchli pri čítaní. To naozaj nehrozilo. Počúvaj nôž je proste kniha, ktorá Vás udrží na špičkách počas celej doby keď ju čítate.
Hlavné postavy, na to že sú to prakticky teenegeri, majúci okolo 13rokov, vyrastajú vo svete, kde musia dospieť veľmi skoro. Napriek tomu, Patrick Ness dokázal nájsť rovnováhu medzi týmito vecami - postavy robili chyby, miestami sa správali na viac rokov ako mali, miestami sa správali totálne na svoj vek. A myslím, že aj práve to dodalo knihe určité čaro, vďaka ktorému som si knihu takisto veľmi obľúbila.
Takisto treba oceniť aj grafické spracovanie tejto knihy. Niektoré strany sú naozaj úžasne prepracované a veľmi dobre dotvárajú túto knihu, ľahšie si predstavíte či už samotný šum v Prentissove a tak ďalej. Proste, rozhodne by som túto knihu mohla ospevovať do večera, ale asi by ste si vy mali spraviť svoj vlastný názor na ňu.

"Muži klamú, a čo je najhoršie, klamú aj sami sebe."

Hoci distiopie takisto neplatia medzi knihy, ktoré sa teraz výdávajú vo veľkom, stále si myslím, že dokážu zaujať čitateľov, hlavne ak sú tak dobre prepracované ako je táto od Patricka Nessa. Rozhodne, knihu odporúčam - a takisto, ak si ju obstaráte teraz, ani nemusíte dlho čakať na pokračovanie, keďže vychádza už tento mesiac (a po tom konci naozaj nechcete stráviť mesiace čakaním na pokračovanie).


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. 
Knihu si môžete zakúpiť TU. 


A čo vy, čítali ste už Počúvaj nôž? Ako sa Vám páčila táto kniha? 
Plánujete sa pustiť aj do pokračovania? 

3 Komentáre

  1. Hodnotila jsem stejně, naše názory se hodně shodují :) Těším se na pokračování, snad se k němu brzy dostanu!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma vždy poteší, keď sa niekto zhoduje s mojími názormi - a som rada, že sa ti páčila aj teraz, keď si zoberieš koľko iných kníh už odvtedy vyšlo a že zrovna tie dystiopie až tak neletia :)

      Odstrániť
  2. Já se už k té série vážně potřebuji dostat... Pěkná recenze! Kniha mě láká už nějakou tu dobu, ale pořád jsem si ji nepořídila. Tak snad brzy. :)

    OdpovedaťOdstrániť