Holly Black - Krutý princ

Krutý princAnotácia: Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek detskej a YA literatúry súčasnosti, odštartovala v novej trilógii príbeh o manipulácii, kráse i krutosti sveta mágie a nevyspytateľných vášňach. Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.


Féri si širokou škálou podvodov a krutostí vynahradzujú to, že nie sú schopní klamať."


Holly Black je už celosvetovo známa autorka. A aj keď u nás sa ešte až tak nepresadila, môžete ju poznať vďaka jej spoločnej sérií s Cassandrou Clare - Magistériu. Z Magistéria som prečítala síce len jednu knihu, no páčilo sa mi, a tak som bola zvedavá, čo autorka dokáže v jej obľúbenom type kníh - fantasy s férmi, o ktorých tak často píše. Túto knihu som plánovala čítať už od jej ohláseného vydania. Najprv som chcela začať  v angličtine, no napokon som si vravela, že predsa len počkám na preklad. Keď vyšla u našich susedov, váhala som, no predsa len som vydržala do slovenského vydania, ktoré je konečne tu. A musím povedať, že sa to naozaj oplatilo. Z vonkajšieho hľadiska, je to nádherná pevná väzba, ktorú som vždy preferovala pred mäkkou, tak som rada, že vydavateľstvo stavilo na túto voľbu. Z estetického hľadiska ešte musím poznamenať, že sa v nej nachádzajú krásne jemné ilustrácie, ktoré tak úžasne kontrastujú z krutosťou daného sveta.

„Vždy sa dá o niečo prísť.“


Ako napovedá už samotný názov knihy, nečakajte, že pôjde o čítanie o krásnych, rozprávkových féroch, ale o tvrdý boj intríg a klamov. Už od začiatku vidno, že autorka má tento svet dopodrobna premyslený, a že to nie je pre ňu nič nové vytvoriť niečo tak komplexné. Preto počas čítania narazíte na rôzne bytosti, od žiab, ktoré sa využívajú ako "dopravný prostriedok" po nixie, morské panny a rôzne kráľovstvá a dvory férov. V tom svete žije aj hlavná hrdinka Jude, ktorá bola spolu so svojimi sestrami - dvojičkou Taryn a na pol nevlastnou sestrou Liv, doslovne vytrhnutá z nášho obyčajného sveta (inak riadne ma prekvapilo, že sa to odohráva v súčasnej dobe - obchodné centrá a televízory som v takejto fantasy knihe dlho nevidela). Sestry vychováva férsky otec jednej z nich - Viv, ktorý zavraždil ich rodičov, keď boli ešte malé deti. Kým Viv tento svet  a svojho otca neznáša, u dvojičiek sa vybuduje taký trochu štokholmský syndróm. A už od tohto bodu, si všimnete jednu dôležitú vec tejto knihy - nikto nie je len kladný alebo záporný. Nie je tu ani jedna postava, ktorej by ste mohli veriť.


„Príliš mladý, príliš slabý, príliš krutý.“


Aj keď dievčatá viacmenej nepoznajú nič iné než férsky svet v ktorom vyrastali, je očividné, že tam podľa ostatných nepatria. S tým súhlasí aj Viv, ktorá napriek tomu, že tam ako jediná v skutočnosti patrí, najradšej uteká do ľudského sveta. Naopak Taryn a Jude to vidia inak. Aj keď sú dvojičky, od začiatku mi prišli strašne odlišné, však s jedným cieľom - prežiť. Kým Taryn sa snaží držať v kúte a plánuje  si nájsť manžela vďaka ktorému zapadne, naša hlavná postava Jude si vyberie inú cestu. Má už dosť neustáleho ponižovania od každého v jej okolí a najmä najmladšieho, arogantného princa Cardana, ktorý jej robí zo života peklo. Postupne vidno ako sa jej ciele počas knihy menia. Aj keď začína s plánmi celkom pri zemi, chce stále viac viac, nechce už len zapadnúť, chce ich všetkých prekonať a pomstiť sa za to čo jej urobili.


„Netúžim byť im rovná. Vo svojom vnútri ich túžim poraziť.“


Musím povedať, že aj keď mi Jude strašne veľa krát liezla na nervy, nevymenila by som ju za žiadnu inú hlavnú postavu. Milujem, keď sa v knihách objavujú postavy ktorým nemôžete veriť. O to je zaujímavejšie, keď je takouto postavou hlavná hrdinka príbehu. Páčilo sa mi, že aj keď som často predvídala čo spraví, dokáže vás stále prekvapiť - nemôžete jej veriť aj keď vidíte do jej hlavy. Teda mala som s ňou taký love-hate vzťah  a popravde, to je presne štýl vzťahov, ktoré v knihách milujem. Preto som si aj ihneď zamilovala Cardana (aj keď fakt neviem čo to o mne vypovedá). Mám rada temné, kruté komplexné postavy, ktoré postupne odhaľujú viac zo svojho vnútra, no napriek tomu často váhate na čom vlastne ste. Kombinácia nenávisti Caradana a Jude je proste dokonalá, aj keď by som si viac užila, keby mali trochu viac vzájomných interakcií (čo sa dúfam splní v pokračovaní).



„Nenávidím ho tak, že niekedy, keď sa na neho pozriem. nedokážem ani dýchať.“



Čo sa týka vedľajších postáv, je to trochu komplikované. Nejak som si neujasnila na nich názor, no nie len pre to, že na to bolo málo času ale hlavne fakt neviete komu veriť. Avšak som si už teraz istá, že Taryn nikdy nebudem mať rada - to dievča mi nesadlo a postupom času ma úplne presvedčila, že medzi nami to fungovať nebude. Ešte ma pomerne zaujal Locke, ktorý mám pocit, že so svojou túžbou po dráme a hrami spôsobí ešte nemalo problémov. Ak to mám celé zhodnotiť - išli mi niektoré postavy na nervy? Áno. Mala som niekedy pocit, že určité časti sú zbytočné? Áno. Čakala som, že sa dej posunie trochu viac dopredu? Áno. No ak sa opýtate, či som sa do tejto knihy a sveta zamilovala na prvé čítanie - odpoveď bude taktiež áno. Ide o veľmi pútavú knihu, ktorá vás chytí a už nepustí. Aj napriek tomu, že moje očakávania boli veľké (ďakujem za to obrovskému fandomu, ktorý táto séria má, teda ak aspoň trochu sledujete fanart umelcov, museli ste vidieť Jude a Cardana už tisíc krát), myslím že sa naplnili a som naozaj rada, že som sa k tejto knihe dostala. Nemôžem sa dočkať pokračovanie, lebo po tom závere mám pocit, že dvojka bude ešte oveľa lepšia.





Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napr. TU

6 Komentáre

  1. Tiež som Krutého princa čítala teraz nedávno a úplne som to zhltla :D Myslím, že sa s tvojimi názormi viacmenej stotožňujem. Jude bola super ako hlavná hrdinka, lebo často mi vadí, že sú v YA knihách hlavné hrdinky také nemastné-neslané, všetky na jedno kopyto, takže toto bolo veľmi zaujímavé čítanie. Skvelé postavy, skvelé prostredie, ja som sa najviac zamilovala do všetkých tých outfitov, čo tam boli opisované <3 Prvé predstavenia Cardana a jeho squad bolo A+++
    Ja som sa inak úprimne dosť bála, čo urobia s Cardanom a Jude, lebo kvalitné love-hate shipy chcú dobrý development, ale toto vyzerá byť na zaujímavej ceste, tak uvidíme :D
    S Taryn súhlasím, tiež mi už liezla na nervy celkom s tým všetkým čo robila. Na jednej strane jej rozumiem, na druhej strane bola dosť strašná.
    A Locke... tomu som neverila od začiatku, ale aj tak ma jeho postava dosť zaujala :D
    Tiež sa fakt dosť teším na pokračovania. Dúfam, že tiež zachovajú pôvodnú obálku, lebo je snáď ešte krajšia než tá prvá <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! Ako aj keď fakt vedela ísť na nervy, aspoň má takú výnimočnú osobnosť vďaka ktorej si ju proste musíš zapamätať :) A outfity, ako čo ti poviem - po dočítaní som si pozrela asi všetky fanarty, ktoré existujú hahah. Och Cardan...no na také postavy ako on mám proste slabosť. Dvojka je veľmi vychválená a myslím, že autorka to zvládne s tým ich vzťahom veľmi dobre. No Taryn vraj má nejakú krátku novelu, ktorá vysvetľuje jej konanie. No nie som na to asi pripravená ešte :D aby som čítala niečo z jej pohľadu kým nemusím.

      Odstrániť
  2. Cardana sa nedá nemilovať! Ten bastard nás má všetkých omotaných okolo prsta :D Krutý princ je pre mňa guilty pleasure, vedela by som vymenovať veľa vecí, ktoré by autorka mohla zlepšiť a ďalších milión, čo na tom milujem :D A fan arty? Môj koniec... Tí ľudia sú tak talentovaní a ja ich milujem, pretože ma zásobujú tými úžasnými obrázkami, ktorých sa neviem nabažiť :3 Neviem sa dočkať dvojky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Všakže? Cardan je proste prototyp postavy, ktorú si ihneď zamilujem či už chcem alebo nie. Úplne súhlasím, proste ten celkový dojem to preváži a bum, si na konci zrazu! Fan arty sú moja asi najobľúbenejšia vec spojená s knihami - potešia umelecké cítenie aj predstavivosť.

      Odstrániť
  3. Já teda téhle knize na chuť nepřišla a nejspíš se to nezmění, takže se na pokračování ani nechystám :D Ale věřím, že si kniha své příznivce najde. Ačkoli já mezi ně rozhodně patřit nebudu, mám k ní tolik výhrad, že by vydaly na samostatný román...
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ako popravde chápem, že určite niekomu proste nesadne, tak to už je no :) Ale zase poznám dosť ľudí, ktorý jednotku nemali radi a pokračovanie vychválili... Tak čo vieš, môžno na ňu raz natrafíš haha

      Odstrániť