Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2

Názov: Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2 
Autorky: Elena Favilli, Francesca Cavallová 
Séria: Príbehy na dobrú noc pre rebelky #2
Žáner: skutočné príbehy, rozprávky
Počet strán: 224 strán
Hodnotenie na GR:  4,44*/2 624 hodnotení 


Anotácia:
Pokračovanie senzačného bestselleru podľa New York Times, ktorý inšpiroval dievčatá na celom svete, aby viac snívali, mierili vyššie a bojovali tvrdšie. Príbehy na dobrú noc pre rebelky 2 je úplne nová zbierka 100 príbehov na dobrú noc o výnimočných ženách, od kráľovnej Nefertiti, Beyoncé, Rosalind Franklinovej až po J. K. Rowlingovú. Kráľovné a aktivistky, baleríny a právničky, pirátky a počítačové odborníčky, astronautky a vynálezkyne – táto kniha je dôkazom, čo všetko dokážu ženy.


"Len ak zlyháte, prídete na to, čo naozaj chcete 
a potom to skúste znova."
~ Valerie Thomas 

Príbehy na dobrú noc pre rebelky sú pre mňa naozaj výnimočná kniha. Totižto, zakaždým sa práve vďaka tejto knihe dozvedám aj kopu nových informácii - o živote veľa významných žien. Najdôležitejšou ale súčasťou knihy sú samozrejme ženy, ktoré autorky vybrali. A bohužiaľ, trošku ma ten výber pri tomto pokračovaní sklamal.

"Ak chcete byť hrdinom, najdôležitejšie je pomáhať iným." 
~ Sarinya Srisakulová 

Autorky prichádzajú aj s pokračovaním úžasných Príbehov na dobrú noc pre rebelky, ktoré bohužiaľ nedostali takej sláve ako prvá kniha, ale rozhodne stáli za prečítanie. Znova dostávame príbehy, stručné rozprávky o 100 úžasných ženách, ktoré nejako pozmenili našu minulosť a smer, ktorým sa svet vyvíjal a vyvýja. Nie sú to len príbehy z našej minulosti, ale nájde sa tam kopa osobností aj z našej súčastnosti. 
Úžasné príbehy sprevádzajú aj úžasné kresby, na ktorých sa znovu podielala aj slovenská výtvarníčka. V knihe nájdete kopu príbehov od rôznych inšpiratívnych žien ako boli napr. Agatha Christie, Beyoncé a tak ďalej. Bohužiaľ, ako hlavný nedostatok som chápala to, že tentokrát akoby chýbala príbehom akási rozmanitosť. Áno, boli tam rôzne osobnosti a povolania tých žien, len bohužiaľ, väčšina mi prišla ako dos taký jednakých. Prevládali bojovníčky za slobodu a aktivistky. A nechápte ma zle. To nie je nič zlé, len po prvej knihe som čakala aj širšie spektrum žien, ktoré autorky vyberú. Neviem, prišlo mi to ako keby v tejto knihe chýbali napr. športovkyne alebo výtvarníčky. 
Celkovo, každý jeden príbeh na dobrú noc je veľmi dobre spracovaný a čitateľný, presne ako aj v prvej knihe. Takisto si podľa mňa, nech číta ktokoľvek túto knihu, veľa z nej odnesie. Myslím že, autorky, ak by sa predsa len rozhodli napísať ďalšiu knihu by mali zvážiť výber svojich "hrdiniek" do svojej knihy, keďže si nemyslím, že zrovna všetky sú inšpiratívne a mali by sme si z nich brať príklad.

"Rada sa pozerám za seba na úpätie hory a premýšľam:
Fíha, nemôžem uveriť, ako ďaleko som sa dostala." 
~ Lowri Morgan

Celkovo, kniha nie je zlá. Nápad som ospevovala už v prvej knihe a naozaj je výnimočný. Ale myslím, že toto nie je zrovna najlepšia práca z pera týchto autoriek a veľa vecí mohli vylepšiť alebo rovno aj zmeniť. Bohužiaľ, tak sa nestalo a celkovo, preto sú moje pocity z tejto knihy také akési zmiešané. Každopádne, túto knihu odporúčam, nie je to zas až taká katastrofa a ten čas, ktorý som strávila jej čítaním rozhodne neľutujem. 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia. 
Knihu si môžete zakúpiť tu. 

0 Komentáre