Petra Stehlíková ~ Naslouchač

Názov: Naslouchač
Autorka: Petra Stehlíková
Séria: Naslouchač #1 
Žáner: Fantasy
Počet strán: 374 strán
Hodnotenie na GR: 4.62*/390 hodnotení 


Anotácia: 
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách, těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.

Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.

Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.

Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.


Narodila jsem se jako sklenař. 
Byla jsem nikdo. 
Nepatřila jsem ani sobě, ani své matce. 
Patřila jsem fajovi. 
A jenom na něm záleželo, kdy a jak zemřu.

Možno to viete, väčšinou sa našej/českej tvorbe vyhýbam. Sama moc na to dôvod nemám, akurát to, že som sa už veľakrát sklamala práve v našej tvorbe a o to viac obozretnejšia som vo výbere kníh, ktoré vychádzajú od našich autorov. A najmä vďaka Humbooku som sa dozvedela o Petre Stehlíkovej – a jej fantasy séria Naslouchač ma veľmi začala lákať a nakoniec som neodolala a do knihy sa pustila.

"Vzpomínka střídá vzpomínku. Ty obyčejné postupně vyblednou 
a ty podstatné s námi zůstávají. 
Těch hezkých je bohužel vždycky míň. 
Ale bez vzpomínek, Ilan, bez vzpomínek by nebyl život."

Naslouchač je neskutočne dobre vymyslená fantasy. Petra dokonale premyslela celé fungovanie jej sveta a ťažko by ste tam hľadali nejaké podobnosti s inou knihou/sériou. Absolútne geniálne si vymyslela celý sklenit, jeho vlastnosti, ako sa s ním pracuje, aký dopad má na ľudí...ja som proste nemohla z toho, ako všetko do dokonalostí a do najmenších detailov premyslela. Petra na ledva 400 stranách vymyslela tak zaujímavý svet, že som proste z neho nemohla.
Jej svet je rozdelený na dve časti – jedna je zamorená radiáciou a druhá nie. Tieto dve časti práve rozdeľuje štít zo sklenitu, o ktorí sa práve títo sklenári starajú. A takisto, tento svet má veľké rozdiely – život pri štíte nie je najjednoduchší a je „pár storočí zaostalý“ oproti modernému svetu Nížin. Páčilo sa mi, ako sa autorka zároveň nesnažila všetko vysvetliť hneď na začiatku, aj keď, nejaké tie základné fakty pre lepšie chápanie sveta sme nakoniec dostali. Petra Stehlíková všetko postupne vysvetľuje, a akonáhle sa tam objavil nejaký neznámy pojem, aj vďaka zvedavosti malej Ilan sme ho mali vysvetlený (ale ak by ste stále mali problém v orientovaní sa v tých vymyslených slovách autorky, na konci knihy nájdete akýsi „slovník“ s ich vysvetlením). Príbeh sledujeme od narodenia malej Ilan až cca do jej 13tich rokov. A aj vďaka tomu máme veľa času práve na pochopenie samotného sveta a jeho zložitého fungovania.
Aby som sa priznala, samotný vek postavy ma zo začiatku veľmi odraďoval – ja totižto preferujem knihy, kde aspoň „hrozí“ nejaká tá romantika a s tak mladou hrdinkou mi bolo jasné, že sa tam nič takého nedočkám. A aj to bol dôvod, prečo som dlho odolávala a do samotnej knihy sa pustila až toto leto. Ale nakoniec som si povedala, že tá kniha si zaslúži šancu – a ešteže som jej ju dala – lebo naozaj, ani mi tam tá romantika nechýbala. Pri tých všetkých romantických knihách to bola nakoniec veľmi príjemná zmena a keďže sa Petra nesústredila toľko na romantickú líniu, dokonale premyslela tú obsahovú.
Pri čítaní Naslouchača som sa nikdy nenudila – aspoň nie stále. Áno, začiatok je pomalší, ale ako prečítate tých prvých cca 100 strán, tá kniha sa tak rozbehne, že si možno budete až želať, aby sa nedialo toľko vecí naraz – lebo vy sa proste potom neviete odlepiť od tej knihy. Toľko je tam tých rôznych zvratov v deji, že rozhodne je ten pomalší začiatok vynahradený. A autorka – Petra Stehlíková píše dokonale. Dokázala ma svojím štýlom neskutočne stiahnuť do samotného deja, tak, ako som to niekedy nezažila ani pri samotných anglických autorov – čiže v tomto Petra predbehla aj niektorých anglických autorov na akomsi pomyselnom mojom rebríčku autorov.

Zjištění, že ani lutomin nedokáže lidem z nížin dát to, po čem tolik touží a kvůli čemu nás zotročili, mě zahřálo u srdce. Svůj lup neměli pod kontrolou. Naopak, lutomin ovládal je.

Stále váhate, či sa do Naslouchača pustiť? Je to veľmi kvalitne prepracovaná fantasy séria, ktorá má neskutočný potencionál, nádherné obálky (klaniam sa grafikovi), Petra je neskutočne milá osoba a takisto bude tento rok na Humbooku. Neviem ako vy, ale rozhodne je to jedna z tých autoriek, na ktoré sa veľmi teším a viem, že si ju tam určite niekde odchytím a dám jej podpísať svoje knihy. A takisto, neváhajte preto, že je to kniha od českej autorky – naozaj je to skvelá kniha a pre mňa rozhodne jedna z najlepších kníh, aké som tento rok čítala.



Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Host. 
Knihu si môžete kúpiť napr. Tu.

2 Komentáre

  1. Súhlasím, skevel prepracované a naozaj Naslouchač stojí za prečítanie, už sa teším na pokračovanie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už čítam pokračovanie a nemôžem si ho vynachváliť.

      Odstrániť