Rosamund Hodge - Krutá krása

Krutá krásaAnotácia: 
Převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře.

Již od narození byla Nyx zaslíbená krutému vládci svého království. A také už od narození trénovala, jak ho zabít. V den svých sedmnáctých narozenin odchází do paláce, aby se provdala za netvora. A má jasný plán, zabít ho a ukončit jeho devět set let trvající vládu. Ovšem panovník ji od samého začátku překvapuje a přitahuje a jeho sídlo není tím pochmurným místem, o kterém jí rodiče vyprávěli. Ovšem aby zůstala loajální své rodině, stejně ho musí zabít! Anebo ne? 


"Nepozerajte sa na tiene príliš dlho, lebo by ste v nich mohli zbadať tvár démona."


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cruel beauty
V poslednej dobe sa s re-tellingmi ako keby vrece roztrhlo, a to hlavne s tým čo čerpajú z obľúbenej rozprávky o dievčaťu v knihách a zvierati, ktoré si ju postupne získa. Možno si poviete, že takéto knihy nie sú pre vás, pretože aj keď príbeh je prerozprávaný inak, vždy sa jedna o ten istý koniec, dej a postavy. Prečo by ste si teda mali prečítať túto knihu? Podľa mňa za to naozaj stojí a je to hneď niekoľko dôvodov. Kniha má len 250 strán a pôsobí pomerne útlo, a tak sa veľmi rýchlo a ľahko číta, no nič to nemení na tom, že ak čakáte typickú, povedala by som až plytkú rozprávku, budete sklamaní. Ak pozorne čítate aj mimo riadkov, čo tu je celkom dôležité, zistíte, že kniha ponúka nový pohľad na "hrdinské" rozprávkové postavy a ich príbehy, ktoré každý z nás môže chápať inak.

"Usmieva sa, pretože je zachránená. Je zachránená, pretože ja umriem."

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nyx and ignifexPrvá vec, ktorá ma hneď na začiatku prekvapila, bola hlavná postava - Nyx. Od "Belly" som čakala poslušné, skromné dievča s čistým srdcom, ktoré je zmierené zo svojim osudom - aj keď už anotácia naznačuje, že sa pokúsi Zviera - teda Ignifexa (super meno nie? len kým som si ho zapamätala) zabiť. No aj tak ma šokovalo, že Nyx často myslela na to ako svoju sestru nenávidí a myslí na to, prečo ona  nemôže byť tá, ktorá musí zahodiť svoj život.  Keď mal jej otec vybrať, ktoré dievča vyberie ako nevestu pre Ignifexa, rozhodol sa obetovať Nyx, pretože mu bola viac podobná, naopak Astraia už odmalička pripomínala jeho zosnulú manželku. Nyx tak bola odmala vychovávaná bez lásky otca- venoval sa len jej výcviku a celú svoji ostatnú pozornosť venoval svojej obľúbenej Astraii, ktorá bola zlatíčko celej rodiny. Páčilo sa mi, že sa Nyx správal ako normálny človek v jej situácii - aj keď sa snažila, vždy vnútri cítila pocit krivdy a hnevu. Veď kto by nie? Už od začiatku sa nehrala na hrdinku, a aj keď prijala svoju úlohu, neznamenalo to, že sa tým  vnútri zmieri a bude šťastným obetným baránkom.

"Si nádej nášho ľudstva"

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nyx and ignifexTo, že milujem grécku mytológiu už asi všetci viete, a tak som bola strašne rada, že ju autorka zapojila do rozprávkového sveta, ktorý však spravila oveľa temnejším a prepracovanejším na viacerých rovinách.  Zapojila príbehy a božstvá nie len gréckej a rímskej mytológie, ale dokonca aj staršie pohanské (ktoré neviem či si vymyslela alebo tiež použila zo starých príbehov). To všetko spolu perfektne fungovalo, a tak celý jej vykreslený svet pôsobil magicky ale zároveň aj skutočne, čo veľmi oceňujem. Ak máte už niečo z mytológie načítané, nájdete tu kopu narážok, no ak aj nie, autorka všetko dôležité vysvetlí.
Celkovo atmosféra knihy je dosť ponurná a temná, no jednoduchý štýl písania autorky a vzťah Nyx a Ignifexa to celé  v niektorých chvíľach trošku odľahčuje. Milujem ich doťahovanie - boli spolu fakt podarení, a na ich spoločné časti som sa vždy najviac tešila, pretože pri tom sme mali možnosť postupne odhaľovať tajomstvo, ktoré nám autorka už na začiatku naznačila. Spolu sa dokonale dopĺňali - nie len Zviera malo aj svoju dobrú stránku, ale aj Kráska svoju temnú.

"Jeden je jeden jediný
a  navždy už ním zostane."


Zvyčajne preferujem knihy, ktoré sa odohrávajú na mnohých miestach a vystupuje tam veľa postáv. No aj keď sa tu nachádza len naozaj minimum postáv a dej sa prevažne odohráva na jednom hrade, celá ta komorná atmosféra perfektne dokopy funguje a aj opisy obyčajných činností, ktoré by ma inokedy nudili, tu proste nejako pasovali. Napriek tomu, že dynamika knihy je pomalá - nemáte tu žiadne veľké boje a akčné scény, nachádza sa tu dráma, napätie, hlboké myšlienky a postavy, ktoré sa konečne správajú ľudsky. To všetko a hlavne koniec, ktorý je záhadný a prinúti vás sa aj zamyslieť, ma presvedčilo o tom, že kniha si zaslúži 4 kačičky a určite ju odporúčam ľudom, ktorý hľadajú prerozprávanie rozprávky, ktoré aj keď sa drží hlavne osnovy, ide svojou vlastnou, hlbšou cestou, a tak nikdy neviete, čo máte ďalej čakať.


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 



0 Komentáre