Claudia Gray ~ Tisíc kouskú tebe

Názov: Tisíc kouskú tebe
Autorka: Claudia Gray
Séria: Ohnivák #1
Žáner: Cestovanie v čase, YA
Počet strán: 277
Hodnotenie na GR: 3,93*/35 773 hlasov


Anotácia:
Tisíc životů. Tisíc možností. Jeden osud.
Rodiče Marguerity Cainové jsou fyzikové. Díky nim vyrostla v prostředí odvážných vědeckých teorií. Nejpozoruhodnější z nich je poslední vynález její matky – jmenuje se Ohnivák a umožňuje pohybovat se mezi alternativními dimenzemi. Její otec je zavražděn a všechny důkazy směřují k Paulovi – oblíbenému výzkumnému asistentovi jejích rodičů. Vypadá to, že spáchal dokonalý zločin: Dřív, než začne policejní vyšetřování, prchá do jiné dimenze.
S Marguerite však nepočítal. Ta sice neví, jestli by dokázala někoho zabít, ale je rozhodnutá to zjistit. S pomocí Thea, dalšího asistenta, pátrá po Paulovi v různých dimenzích. V každém světě, do kterého se dostane, potkává jinou verzi Paula, který ji vždy přiměje pochybovat o její vlastní vině a o jejích citech. Je odsouzena opakovat stejnou chybu znovu a znovu?
V každé verzi sebe sama – vévodkyně v carském Rusku, sirotek vymetající kluby ve futuristickém Londýně, uprchlík před celosvětovou povodní na záchranné stanici uprostřed oceánu – se zaplétá do milostné aféry, která je sice nebezpečná, ale nelze jí odolat. 
 "Nemôžeme sa niečo naučiť,
dokým si nepriznáme ako veľa toho nevieme."
Claudia Gray nie je úplne neznáma autorka pre slovenských a českých čitateľov, keďže sme už mali česť s českým prekladom Evernight (CZ: Akademie Evernight, Egmont), aj keď sa nedá povedať, že by s ním zožala nejaký väčší úspech. Tentokrát siahlo vydavateľstvo Coobo po jej novšej sérii a to konkrétne po Ohnivákovi, alias sérii o cestovaní časom. A ako to dopadlo tentokrát?
 "Každý druh umenia je nový spôsob ako vidieť svet.
Iná perspektíva, iné okno."
Tisíc kouskú tebe je sľubný začiatok série o cestovaní v čase, ktorá je stále v móde. Tentokrát necestujeme úplne v čase, ale medzi rôznymi dimenziami - niektoré sú vývojovo dopredu a ocitáme sa vo futuristickom svete, iné sú zase vývojovo pozadu a ocitáme sa napr. v časoch cárovského Ruska. Naša hlavná hrdinka Marguerita je samozrejme výnimočná a jedinečná a ženie ju strata blízkeho človeka...A takisto sa tam nachádzajú dvaja chalani a hoci jedného je odhodlaná zabiť, aj tak z toho už od začiatku máte pocit love triangle.
Tisíc kouskú tebe je dobre premyslené cestovanie dimenziami, pričom autorka zbytočne nezaťažuje čitateľa zložitými fyzickými úvahami a postupmi, ale pritom podáva čitateľovi dostatočné informácie, aby si čitateľ vedel dobre predstaviť cestovanie medzi dimenziami. Príbeh má svižný spád a hoci je plný klišé, ktoré viete od prvej strany identifikovať, aspoň sa vám rýchlo číta a dobre to odsýpa. Takisto zmena prostredia je veľkým plusom, lebo máte pocit, že sa deje stále niečo nové, a každé toto premiestnenie v rámci dimenzií je veľmi zaujímavé a každé prináša nový náhľad na to medzidimenzionálne cestovanie. Hoci, ako som už spomenula, kniha je plná viacero klišé, autorka postupne odhaľuje všetky fakty ako sú napr. dôvody, prečo je možné cestovať dimenziami, ako presne to funguje...až po dejovo dôležité informácie, ktoré ste síce tušili, ale sem tam sa nájde aj niečo, čo ste nečakali (alebo ste si nemysleli, že to tam naozaj autorka dá).
A ďalším veľkým plusom bol istý Paul Markov, ktorého si proste nejde nezamilovať - a spolu s Marguerit a Theom tvoria dobré hlavné trio - so zložitými vzťahmi a komplikovanou minulosťou a rozdielnymi osobnosťami. Každý z nich bol iný, každý mal svoje dôvody a aspoň sa nepodobali charakterovo, ako niekedy sa zvyknú hlavné postavy.
Ako som už spomínala, bolo vidieť, že si autorka dala záležať na hlavných postavách - ale niečo dobré musí mať aj svoju zlú stránku. A bohužiaľ, tým v tejto knihe boli vedľajšie postavy - či išlo o hlavného záporáka, alebo o rodičov a sestru našej hlavnej hrdinky Marguerity, postavy boli iba povrchné, neprepracované, nemali nejaký charakter a poväčšine slúžili iba ako akási "vata", ktorá vypĺňala inak ničím nedôležité a nezaujímavé časti. A rozhodne, keďže cestujeme medzi rôznymi dimenziami, patrilo by sa aj rôzne vedľajšie postavy a nie doslova rovnaké, prekopírované charaktery len s zmenením menom.
Aby som sa nevenovala iba dejovým aspektom tejto knihy, rozhodla som sa spomenúť niečo aj o samotnom štýle písania autorky, ktorý je rozhodne dobrý a aj vďaka tomu si kniha udržala moju pozornosť, aj keď ma dej nie vždy práve bavil. Strany som otáčala veľmi rýchlo a ani som si neuvedomovala ako rýchlo knihu čítam, až som bola pomaly na konci. Rozhodne si myslím, že autorka má istý potenciál a keby sa vyhla určitým otrepaným klišé, kniha by bola ešte lepšia.
A nedá mi to ukončiť túto recenziu bez toho, aby som spomenula obálku. Nie len táto kniha ale aj jej ďalšie 2 pokračovania stoja za zmienku a rozhodne treba o nich počuť - lebo sú naozaj nádherné a neviem sa na ne vynadívať.

"Miloval by som ťa v akomkoľvek stave,
v akomkoľvek svete a s akoukoľvek minulosťou."

Ako som už spomenula, kniha má ešte dve pokračovania (lebo trilógie sú veľmi v kurze) a druhého pokračovania sa dočkáme ešte tento rok - a neviem ako vy, ale ja si ho určite nenechám ujsť, lebo aj keď mala kniha svoje chyby, rozhodne je to dobre spracovaná téma medzidimenzionálneho cestovania a ja som zvedavá, čo si ešte autorka vymyslela a či budú ďalšie knihy aspoň o niečo lepšie.
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Albatros.
Knihu si môžete zakúpiť napr. TU. 

4 Komentáre

  1. Skvělá recenze. :-)
    O téhle knize jsem přemýšlela, ale asi nakonec nebude to pravé pro mě, úplně mě neláká. Cestování časem v této podobě asi nebude tím pravým pro mě. :-) Ale má krásnou obálku. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Popravde, ja cestovanie v čase úplne žeriem a ak je kniha dobre podaná, tak si ju viem dosť užiť a prepáčiť aj menšie klišé :)
      Ale chápem, nie každému musí kniha sadnúť svojou témou - veď aj práve preto vychádza toľko rozlišných kníh s rozlišnými témami

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze :) Knihu jsem nedávno četla a taky se mi líbila i když tam bylo pár klišé:)Snad bude druhý díl ještě lepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale tak, zas, to klišé sa dá prepáčiť, predsa len kniha vyšla v originále tuším v roku 2014 a vtedy to bolo predsa len iné :) A nebolo to až také strašné :)

      Odstrániť