Sarah J.Maas - Búrka v impériu

Búrka v impériu (Trón zo skla 5)Anotácia : Dlhá cesta na trón sa pre Aelin Galathynius ešte len začala. Prisahala však, že sa svojmu kráľovstvu už nikdy neotočí chrbtom. Hlavne, ak je jediná, kto dokáže zostaviť armádu proti Temnému kráľovi a jeho beštiám. No Erawan neohrozuje Aelin len svojím vojskom, ale aj tieňmi z jej minulosti, bývalými spojencami a nepriateľmi. Na obzore sa však črtá vojna nebývalých rozmerov a Aelin sa musí rozhodnúť, koho a čo obetuje, aby zachránila svoj svet pred úplným zničením.


 "Rolfe, zistíš že so Celaenou Sardothien sa nič nevybavuje. Človek ju jednoducho musí prežiť."

Trón zo skla patrí ku mojim najobľúbenejším sériám. Akurát som minule vysvetľovala kamarátke o čom je vlastne prvý diel a prečo stojí za prečítanie. Vtedy som si uvedomila akou obrovskou cestu si prešli hrdinovia. Teda hlavne tí traja ktorých poznáme od začiatku (nie žeby ostatní nie).Už to nie je ten pomerne jednoduchý príbeh nájomnej vrahyne ktorá sa zmieta medzi šarmantným princom a veliteľom, no stále skrýva tajomstvá. Zo začiatku mi ani nenapadlo ako sa tento príbeh bude postupne odvíjať na základe maličkých detailov z prvých dielov a taktiež noviel. Toto nie je príbeh kde autorka postupne vymýšľa stále nové veci a nevracia sa do minulých kníh.Toto je kniha, kde aj malý detail neskôr vyústi do dejového zvratu a prekvapenia, keď to budete najmenej čakať.


"Svet," odvetila Aelin, "zachránia a

prestavajú rojkovia,Rolfe."


Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt aelin fire fan artPo udalostiach v predošlej knihe sa dostávame do sveta kde sa vrátila mágia a Adarlanský kráľ už ďalej neterorizuje svoje kráľovstvo. Všetci sú v poriadku okrem Chaola  a Aelin sa konečne môže vrátiť domov. Krásny happy end. No takto to samozrejme neostane. Valgský kráľ Erawan ďalej buduje svoju armádu čarodejníc a nočných mor, zatiaľ čo Meave sa začne tiež správať podozrivo. Ide im pomôcť alebo ich zničiť? Aelin aj jej "parta" stoja pred neľahkými rozhodnutiami (teda skôr sama Aelin keďže sa skoro celú knihu s nikým neradí a všetko si necháva pre seba), treba postaviť armádu ktorá by dokázala odporovať ničivej sile Erawana. No získať spojencov nie je tak ľahké ako sa zdá...
Je dosť vidno že táto kniha mala byť predposledná, lebo celé mi to prišlo ako taký úvod ku finále tejto série. 
Dej sa  v prvej polovici až tak veľmi neposúva, autorka sa skôr zamerala na postavy, ich posun a prípravy na vojnu ktorá príde. Kniha je plná mágie, mytológie a starých príbehov ktoré sú postupne vyrozprávané. Dozviete sa viac o Terrassene, uvidíte rôzne miesta po celom kontinente a viac spoznáte nové aj staré postavy. Ich cesty sa postupne krížia a všetko začína dávať zmysel. Neskôr začnete odhadovať čo sa asi môže stať... alebo aspoň tak to vyzerá prvú polovicu. No keď príde na druhú časť a hlavne koniec, zistíte ako všetko dokopy zapadá  a že táto autorka je proste geniálna.


"Nie je to až taká ťažká vec, všakže?  Zomrieť za svojich priateľov.


Elide and Lorcan Piggyback by taratjah
Určite si pamätáte, že väčšina kníh bola písaná najmä z pohľadu Aelin a občas iných postáv ak sa dej odohrával na rôznych miestach. No tu sa pripravte na veľa rôznych pohľadov - myslím že ich bolo asi 8, teda príbeh nebol vyrozprávaný len samotnou kráľovnou, čo sa mi páčilo, keďže milujem keď sa vo fantasy knihách striedajú pohľady, čo následne udržuje určité napätie. Prekvapivo ma začal baviť aj pohľad Elide ktorá ma v minulej knihe celkom nudila. Neviem či to je tým že sa jej cesty skrížili s Lorcanom, alebo len proste ukázala svoj plný potenciál.Taktiež sme sa dozvedeli viac o Lorcanovi ( neviem prečo, ale nečakala som že bude patriť medzi hlavné postavy).  Bavila ma ich cesta a som naozaj zvedavá ako to s nimi bude ďalej. Autorka zas a znova ukázala že vie ako písať ženské hrdinky, čo na nej zbožňujem, keďže je to asi jediná kniha kde mi ani jedna z hlavných hrdiniek nie len že nešla na nervy, ale každú  svojím spôsobom obdivujem. Okrem nich sa tu aj znovu objavili férskí bojovníci Gavriel a Fenrys, ktorých sme mali šancu na chvíľku zazrieť v predošlých dieloch. Bola som zvedavá či sa Gavriel konečne stretne s Aedionom a ako ich celé stretnutie dopadne. Gavriel je milý a starostlivý, no viac ma zaujal práve Fenrys ktorého som doteraz nezaregistrovala. Mal taký drzý humor a páčilo sa mi, že vždy keď mohol tak sa snažil bojovať proti Maeve, aj keď bol zviazaný krvnou prísahou ktorú (ne)dobrovoľne zložil.

"Z čoho je teda vytvorený tvoj štít?"
"Z arogancie."



Prekvapivo, z celej partie ma najmenej bavili časti Aelin a Rowana. Neviem prečo to tak bolo, keďže ja Rowana milujem už od začiatku a v minulej knihe ich zápletka patrila medzi moje obľúbené kapitoly. Prišlo mi ako keby sme z časti stratili starú, dobrú Celaenu, ktorá len občas vykúka spoza utrápenej kráľovnej. Aelin si skoro všetko nechávala pre seba a bolo mi ľúto že mala fakt málo častí s postavami ako napríklad Dorian. Konečne som sa tešila, že budú spolu tráviť nejaký čas lebo ich priateľstvo som vždy mala rada. No ako sa postupne ukazuje, na všetko mala dôvod a chápem prečo to tak urobila. Rowanove časti samo o sebe boli super, no keď boli spolu s Aelin... čo ja viem. Stále ich spolu milujem a hodia sa k sebe fakt dokonale, neviem si predstaviť nikoho iného či už s Aelin alebo Rowanom. No prišlo mi že niektoré milostné scény boli až zbytočné dlhé a v pohode by som bez nich prežila.
Naopak sa mi páčili scény Rowana s Dorianom alebo Aedionom, taktiež s férmi. Aelin mala zas pekné scény s Lysandrou a tie s Manon tiež stáli za to, škoda že ich bolo málo.




"Princezná Lysandra Ashryver znie pekne, nemyslíš?"


Dorian a Lysandra sa obaja stále učia ako narábať so svojou mocou - najmä Dorian ktorého začne Rowan pomaly zaúčať, no povedzme si pravdu, moc akú ma Dorian musí zvládnuť on sám. Milujem Doriana, je to asi aj moja najobľúbenejšia mužská postava tejto série, no mohol dostať viac priestoru. Chápem, kniha ma skoro 700 strán už bez Chaola (ktorý mi tu ale absolútne nechýbam) a Dorian sa ešte stále vyrovnáva s temnotou ktorú zažil, no predsa stále je to kráľ. Som zvedavá ako všetko zvládne v pokračovaní. 
Lysandra bola v tomto dieli naozaj úžasná, aj keď väčšinu času trávila v tele nejakého zvieraťa. Úplne som pozerala čo to všetko ona dokáže. Ukázala svoju silu a neskutočne ju obdivujem. Je to fakt ten typ hrdinky ktorá obetuje všetko pre ľudí ktorých miluje a baví vás každú sekundu. Spolu s Aedionom sú strašne zlatí a dúfam že sa im nič nestane, lebo si toho prežili už dosť. Ale to asi každá postava z tejto knihy.
A najlepšie na záver - Manon. Aktuálne je to moja najobľúbenejšia postava a v tejto knihe sa vyjasnili ohľadom nej veci ktoré som fakt nečakala. Každá jej časť je úžasná a takisto aj jej trinástka ktorá ju vždy podrží. Viac Manon poprosím! najlepšie aj s Dorianom 



"Vo svojom živote som spoznal mnoho kráľov, Dorian Havilliard. A je vskutku nezvyčajný muž, ktorý požiada o pomoc, keď ju potrebuje a odloží svoju hrdosť bokom."


No najlepší z celej knihy bol práve jej koniec, ktorý ma šokoval a zlomil mi srdce. Dalo by sa tu napísať toho fakt veľa, ale hocičo poviem je to vlastne spoiler, takže si to proste musíte prečítať. Povedala by som, že táto kniha priniesla najlepšie zvraty celej série, úžasne odhalenia a autorka pospájala všetky(?) detaily ktoré potrebujeme vedieť pred záverečným dielom. No ako ju poznám určite ma pripravených 1000 wau momentov ktoré ešte prídu. Knihe nemôžem dať menej ako 5 kačičky! :)


PS: Ako vážne sa mi nejak nechce ísť do Tower of Dawn, som zvedavá , lebo ako ste si už určite všimli Chaola nemám rada, skoro ho neznesiem a celkovo mi príde tá kniha zbytočná. Vraj je však dôležitá pre dej, tak to bude pre mňa výzva!


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Knihu si môžete kúpiť napr. TU



4 Komentáre

  1. Súhlasím, hlavne ten koniec - to ma šokovalo a nahnevalo a utvrdilo v tom, že chcem hneď pokračovanie :D Kapitoly s Elide ma stále nebavili, neviem akosi som jej neprišla na chuť, ale zasa boli lepšie ako v štvorke. Prvá polovica taká menej záživná, ale inak stále super diel, veď je to Sarah J. Maas :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ! :D No najhoršie je to že najprv je ta Chaolova kniha, takže to bude dlhšie čakanie :/ ... Ja som si nejak na zvykla na Elide už :) uvidíme čo bude ďalej

      Odstrániť
  2. Ja sa už k tejto časti musím nejako dopracovať, pretože sa neviem dočkať. Potom ako skončila predchádzajúca časť, tak som zvedavá na určité udalosti. Len sa bojím, že mi tam bude chýbať Chaol. Viem, že ho viacerí nemajú radi, ale pre mňa sú s Manon najobľúbenejšie postavy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa do toho pusť bolo to super. :D No ja Chaola nemusím, Manon a Dorian sú moji naj. Ale vieš čo nechýbal tu ani, lebo už tak toho bolo dosť. Zas pre teba je dobré že si užiješ jeho knihu :)

      Odstrániť