Jenny Han ~ Všetkým chalanom, ktorých som milovala


Názov: Všetkým chalanom, ktorých som milovala
Autorka: Jenny Han
Séria: Všetkým chalanom, ktorých som milovala #1
Žáner: YA, Contemporary
Počet strán: 312
Hodnotenie na GR: 4,11*/152 192 hodnotení
Názory iných čitateľov: Jaji | Adi



Anotácia: Ľúbostné listy majú mnoho podôb. Lara Jeanová síce žiaden nedostala, ale pár ich už napísala – na rozlúčku. Svoje city pred chalanmi vždy tajila, a keď sa chcela zamilovanosti konečne zbaviť, napísala list o tom, ako sa cíti. Starostlivo ho zapečatila a ukryla do škatuľky pod posteľou. Jedného dňa však listy zmiznú a Lara zistí, že ich niekto rozposlal. Zrazu musí čeliť všetkým pocitom, ktoré pred svetom – a hlavne pred adresátmi listov – starostlivo schovávala! Pôvabný príbeh o prvých láskach, priateľstvách a ľúbostných listoch.

"Radšej by si si vytvorila fantasy verziu niekoho vo svojej hlave, ako by si bola so skutočnou osobou." 

O tejto knihe som počúvala už asi dobrých pár rokov a hoci som nikdy nečítala anotáciu, tá chvála čo som na ňu počula bola neskutočná a samozrejme, že som neodolala a keď vyšla v slovenčine som si ju aj ja konečne zaobstaral. A hoci je to jedna z mála kníh, pri ktorých som si pridala už moc stará (a to mám 18 rokov) na ňu, aj tak to bolo veľmi milé čítanie a neľutujem ten čas, ktorý som s ňou zabila. 

"Máš rada iba tých chlapcov, u ktorých nemáš šancu, 
pretože sa bojíš."

Všetkým chalanom, ktorých som milovala napísala autorka Jenny Han, ktorá je populárna aj v našich končinách – síce viac v Česku, ale čoraz viac sa dostáva do pozornosti aj slovenským čitateľom práve vďaka prekladu tejto série. A či už ste od autorky niečo čítali, alebo ste na jej knihy zvedavý, alebo by ste ju radi stretli, možnosť budete mať tento rok (2017) v októbri na Humbooku v Prahe, kde spolu s A.G. Howard je jedným z hlavných hosťov. 
Obálka je podľa mňa tak správne dievčenská a presne apeluje na určenú cieľovú skupinu knihy, čo sú zhruba 13-15 ročné dievčatá. Takisto Cooboo prebralo obálku z anglického originálu, čiže síce ničím neprekvapilo, ale ani neuškodilo – lebo naozaj, obálka je úplne nádherná. Kniha je v pevnej väzbe, takže nehrozí to, čo nenávidia asi všetci čitatelia – keď sa im zlomí chrbát paperbacku. 
No ale prejdime k samotnej recenzii. Kniha je vyrozprávaná z pohľadu mladej Lary Jean, ktorá má jednu staršiu sestru Margot a jednu mladšiu Kitty. Lare sa už dlhšie páči jej sused Josh, lenže tu je menší problém – je to priateľ jej sestry. Lara Jean má ale jednu, nazvime to, tradíciu – keď sa chce dostať cez nejakého chalana, ktorý sa jej páči, napíše mu list – kde sa mu prizná z jej citov, ale nikdy ho neodošle. Lenže, jedného dňa, listy sú rozoslané a Lare to pripadá ako koniec sveta. A preto sa rozhodne, že s Petrom, ktorý tiež dostal od nej list, bude predstierať vzťah, aby jej sestra neprišla na to, že sa jej páči jej priateľ. 
Už len podľa zápletky je jasné, že pre koho je určená. Musím sa priznať, že aj mne by sa práve v tom období prvých lások páčila asi viac, ako teraz. Bohužiaľ, vtedy som sa ku knihe nedostala, a tak sa moje dojmy z čítania trošku ovplyvnené tým, že sa na všetko pozerám už vyspelejšie. 

"Nie je to ako vo filmoch. 
Je to lepšie, lebo je to skutočné." 

Kniha má veľa kladov, ale aj mínusov. Jenny Han mala skvelý nápad – s listami bývalým láskam je jej zápletka jedinečná a neokukaná. Dej, ktorý v knihe Jenny rozoberá je síce trošku ružový a miestami mi liezol na nervy, autorka sa vysporadúva aj s oveľa vážnejšími témami, ako je dospievanie a odchod staršej sestry z domu, čo je práve pre dospievajúce dievčatá, ktorým je kniha určená, presne to pravé orechové. 
Všetkým chalanom, ktorých som milovala je napísané v jednoduchom, síce ničím výnimočnom, štýle, ktorý sa najviac hodí práve na letné oddychové čítanie. Veľkým plusom boli aj krátke kapitoly, vďaka ktorým príbeh zbytočne nestál a mal rýchly spád. Listy, ktoré sa v texte nachádzajú sú príjemným osviežením bežného textu a dodávajú mu akýsi šmrnc. A aj vďaka tomu sa kniha veľmi rýchlo čítala a strany doslova utekali. Kniha ani nie je zbytočne dlhá, že by tam boli zbytočne nejaké scény rozťahané a autorka dobre zachytila tínedžerský život na strednej aj s jeho všetkými problémami a radosťami. A práve preto verím, že sa mnohým dievčatám kniha bude páčiť. 
Autorka sa ale nevyvarovala typickým klišé. Či už je to mŕtva matka a staršia sestra (alebo dve), ktorá musela dospieť a prevziať ako keby jej rolu v rodine, alebo typický milostný trojholník, kedy predtým o hlavnú hrdinku nikto skoro ani nezakopol a zrazu sa o ňu zaujímajú dvaja chlapci. Ale to je vzhľadom na originálny rok vydania, 2014, ešte celkom v pohode a až tak to nevadilo, lebo kniha mala mnoho kladov a tak toto sa dalo autorke prepáčiť. 
Všetkým chalanom, ktorých som milovala má byť aj sfilmované, a už sú aj určený herci pre všetky hlavné postavy (link tu) a s natáčaním sa už naplno začalo. Autorka pravidelne pridáva či už nové fotografie alebo informácie čo sa týka filmu, a všetky tieto novinky nájdete u nás na facebookovej stránke. 

"Vieš aké to je mať niekoho tak rád, že to nemôžeš vydržať 
a pritom vedieť, že oni to nikdy nebudú cítiť rovnako?"

Aby som to zhrnula, Všetkým chalanom, ktorých som milovala je milé čítanie určené primárne pre dospievajúce dievčatá, ale aj staršie čitateľky si vedia knihu obľúbiť a nájsť v nej niečo, či už zo svojho detstva/dospievania, alebo proste niečo, vďaka čoho si ich vie kniha získať. A mňa si získala, aj keď som z nej nepadla na zadok, na pokračovanie sa teším a som zvedavá, s čím autorka zasa príde.



Zdroje obrázkov: tumblr.com

4 Komentáre

  1. So všetkým čo si napísala musím súhlasiť. Keď som ju dala čítať 13-ročnej sestre, nadchla ju presne tak, akoby som čakala že by nadchla mňa pred 6 rokmi :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď práve, čítať to pred 5timi rokmi, zbožňujem ju neskutočne a ospevujem ju všade. Teraz sa to čítalo fajn, ale nepadám z toho na zadok.

      Odstrániť
  2. Možno budem infantilná, ale mne sa jednotka páčila. Hej, som staršia a nenadchla ma tak, akoby mala, ale bolo to také milé čítanie. Prečítala som ju rýchlo a séria sa mi zapáčilla.
    Človek nikdy nezanevrie na tú naivnú bláznivú lásku a je jedno, či má mladá hrdinka mladší vek alebo už po 30tke. De facto sa líšia len požiadavky na muža  

    Maj sa pekne,
    Jaji
    www.jajibloguje.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako áno, číta sa to dobre aj všetko, ale ja neviem, mne prišlo, že som už na toto stará, ale nevadí, do pokračovania sa určite pustím  
      :) tak no, každý to vnímame inak, ale hovorím, milé čítanie, len pred 5 rokmi by som z toho padla na zadok, teraz nie :)

      Ďakujem za komentárik :)

      Odstrániť