Ruta Sepetys ~ Sůl moře

Názov: Sůl moře
Autorka: Ruta Sepetys
Séria: - * 
Žáner: Historická fikcia, YA
Vydavateľstvo: CooBoo
Počet strán: 352 
Hodnotenie na GR: 4,38*/20 709 hodnotení 
Názory iných čitateľov: Kristýna | Freckles | Giraffe Andy


Anotácia: 

Zima roku 1945.
Čtyři mladí lidé.
Čtyři tajemství.


Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít.


"Co se to s lidmi stalo? Dělala z nás válka zrůdy, 
nebo jen probouzela zlo, jěž v nás už tak dřímalo?" 

O prvej a druhej svetovej vojne rada čítam. Najviac ma zaujíma z celej histórie. Čo sa počas vojny dialo, ako sa ľudia k sebe správali, aké zverstvá boli spáchané na ľuďoch  - ako sa niektorí ľudia brali za menej ako zvieratá a to len preto, že patrili k nenávidenej rase, národnosti alebo vyznania. A predsa sa aj vo vojne našli výnimky, ktoré potvrdzovali, že ľudskosť nevymrela a stále sú na svete dobrý ľudia, ktorí sú ochotní pomáhať - a riskovať svoje životy- pre záchranu iných ľudí... 

"Byla jsem k smrti unavená. Zavřela jsem oči a čekala, 
až Smrt zarachotí klíčem v zámku." 

S Rutou som mala tú česť už pri Medzi odtieňmi sivej, čo bola jej prvá kniha, v ktorej pomocou vymysleného príbehu vyrozprávala skutočné osudy ľudí - Litvančanov, počas vojny. Bol to veľmi silný príbeh a obdivovala som ju, že to dokázala napísať. A potom oznámila, že píše ďalšiu knihu a ja som vedela, že ju musím prečítať. A prečítala som ju. A rozplakala ma. Takisto. 
Počas druhej svetovej vojne sa stalo veľa vecí a o veľa veciach a udalostiach sa nehovorí. Dôležité je ale spýtať sa, Prečo? Prečo sa o týchto udalostiach mlčí? 
Ruta, vo svojej najnovšej knihe zachytáva príbeh štyroch mladých ľudí, ktorý sa snažia prežiť. Každý má svoj príbeh, svoje tajomstvo. Každý takisto má inú národnosť - jeden Nemec, jedna Polka, jedna Litvančanka a jeden Prus. Ruta pomocou týchto štyroch postáv dôveryhodne opísala jednu udalosť (operáciu Hannibal a námornú tragédiu lode Wilhelm Gustloff) z pohľadov mladých ľudí. 
Sůl moře je plná emócií, ktoré Vás vtiahnu do deja a nepustia. Príbehy mladých ľudí, ktorí bojujú o svoj život a napriek zúriacej vojne a blížiacej sa Červenej armáde sa nevzdávajú a utekajú, snažia sa zachrániť si svoj život. 


"K čemu všechno to utíkaní, skrývaní, lži a zabíjení? 
Nekonečný kruh pomsty: Na bolest odpovídame tím,
 že působíme novou bolest. Proč jsem to udělal?"


Príbeh je vyrozprávaný zo štyroch uhlov pohľadu, ktoré sa sem tam stretnú a ich príbehy sa pretnú. 
Stretávame sa tu s 15ročnou Poľkou - Emiliou, ktorá uteká lesom a snaží sa zachrániť si svoj život. Bolo neskutočne srdce-lámajúce čím si ona musela prejsť. Príbeh sa odohráva na začiatku roka 1945 kedy sa vojna schyluje ku koncu a Emilia má len 15 rokov. Keď vypukla vojna bola ešte malé dievčatko. Ale aj napriek tomu, čím si prešla a čo všetko prežila, bola obdivuhodná jej chuť do života a snaha prežiť. 
Nemec, Alfred je námorník, ktorý pracuje na lodi Wilhelm Gustloff a sympatizuje s Hitlerom a sníva o tom, ako sa stane hrdinom a aký bude významný, aké ocenenia dostane. Bolo zaujímavé sledovať všetky prípravy lode, aby mohla vyplávať a takisto aj vnímať príbeh z jeho pohľadu. Aj keď mi bol z nich všetkých najmenej sympatický, predsa len som aj s ním všetko prežívala. 
Litvančanka Joana je mladá zdravotná sestra, ktorá putuje s malou skupinkou ľudí smerom do prístavu, snaží sa všetkým pomôcť keď môže a je veľmi dobrosrdečná. Tú som si v príbehu obľúbila najviac. Bola mi celkovo najsympatickejšia a práve pri nej a Emilii som si najviac uvedomovala, ako je svet nefér a čo si ľudia museli v tej dobe všetko vytrpeť, ale pri Joane som videla aj tú nádej a dobrú stránku ľudskej spoločnosti, kedy sa ona starala o všetkých zranených a nezáležalo na tom, k akej národnosti patria atď. 
A poslednou postavou bol Prus Florian. Mal svoje tajomstvá a svoju vinu a obavy a hoci sa snažil sa k nikomu neviazať a chcel si ísť za svojím cieľom, predsa len aj v ňom ľudskosť vyhrala. Postupne ako sa aj jeho príbeh rozvíjal som ho mala čoraz radšej až som na konci knihy skoro nedýchala a iba dúfala, že všetko dobre dopadne. 

"Sťažovala som si, že nemám boty, 
pokým som nestretla muža, čo nemal nohy." 

Bolo mi jasné, že všetko ale dobre dopadnúť nemôže. Vedela som, niečo málo o lodi Wilhelm Gustloff takže aj tak mi bolo jasné, ako to veľmi pravdepodobne skončí. Sama Ruta nazvala túto historickú udalosť ako Hidden History (skrytá história), keďže veľa ľudí vie o Titanicu a Luisiane ale nevie o tejto nemeckej lodi plnej utečencov z rôznych krajín kde zomrelo oveľa viac ľudí ako na Titanicu. 
Celý príbeh dokáže chytiť za srdce a je až neskutočné čo všetko sa počas vojny dialo. Každý národ má svoje bolesti, čím si museli prejsť a aj práve vďaka Rute sa o mnohých veciach dozvedá veľké množstvo ľudí, lebo o nich píše. Nenecháva ich zapadnúť prachom. 


PS. úžasný video-trailer na knihy od Penguins teen, ktorý si môžete pozrieť TU

*Ak ste čítali Medzi odtieňmi sivej a potom aj túto knihu, určite Vám neuniklo, že Joana je sesternica Liny z Medzi odtieňmi sivej. :) 


4 Komentáre

  1. Tahle knížka byla opravdu úžasná :) Jen jak tak koukám na tu tvoji poznámku o Joaně... Já jsem si říkala, proč je mi to povědomý! :D Nedošlo mi to ale, dokud jsem si to tady u tebe nepřečetla xD Imaginareum

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to jej meno bolo trochu povedomé, potom ako spomínala, že je z Litvy, a potom aj Linu spomínala a tam som si už bola viac istá a potom som googlila a je to ona :) takže ma to tak milo potešilo, že aj joanin príbeh nám autorka vypovedala :)

      Odstrániť
  2. Od autorky jsem četla právě Mezi odstíny šedé, ale na můj vkus autorka až moc hraje na city. Samozřejmě, druhá světová válka byla hrozná, a možná, že ani slovo hrozná nevystihuje celou podstatu války, a samozřejmě - na spoustu příběhů je třeba upozorňovat, protože je snadné zapomenout. Ale i přesto všechno... Mě se Ruta zkrátka nedotkla. Ale i přesto dám asi této knize šanci. Třeba mě donutí změnit názor :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa táto kniha je lepšia ako Medzi odtieňmi sivej, lebo práve zachytáva príbeh zo štyroch pohľadov - možno tri sú trošku viac na city ale jeden je úplne drsný a realistický a mrazí z neho...:) Rozhodne jej daj šancu, už len kvôli tej historickej tragédii, o ktorej sa fakt veľa nerozpráva a je to veľká škoda :)

      Odstrániť