10 dôvodov, prečo sú knihy lepšie ako filmy

Už dlho tu nebol nejaký článok, že? Popravde, nápad na tento článok mám už tak od februára. Lenže, vždy, keď som sa už ako tak dokopala a otvorila blog, aby som niečo napísala, zrazu sa toho nejak nahrnulo a nič z toho nebolo. Nevadí, posledné dni Veľkonočných prázdnin som si vyhradila práve na blog a aby tu mohlo niečo pribúdať. 


1. Vidíš postavám do hlavy
Tiež ste už niekedy čítali knihu, kedy hl. hrdinka mala rôzne vtipné poznámky? A veľmi často si ich iba pomyslela. Ukážte mi, ako by toto predviedli na filmové plátno. A nejde len o tieto vtipné, sarkastické poznámky. Rozmýšľanie postáv, ako pomaly prichádzajú na rôzne tajomstvá - a my s nimi. Toto proste vždy bude vo filme chýbať.

2. Fantázia 
Nič nie je lepšie ako vlastná predstavivosť. Či už postáv alebo samotného sveta. Vo filme proste dostávame podsúvaný svet a takisto aj výzor postáv-  ktorý nám nie vždy musí úplne sadnúť. A pri knihe si môžeme postavu predstavovať ako sa nám páči. 

3. Neobmedzenosť 
Knihu- a počet strán- neobmedzuje nič. Ale film väčšinou dlhší ako 2,5hod nebude. A aj to musí byť veľmi populárna kniha a film mať veľmi veľa sponzorov aby mal čo i len nad 2hod.


4. Scenár 
Scenár býva koľkokrát prispôsobený rôznym aspektom - a vo výsledku môže kniha mať spoločné s filmom akurát tak názov a miesto kde sa odohráva. Nové postavy, vynechané postavy a zrazu ani nepozeráme film podľa knihy, ale niečo čo sa len veľmi, veľmi, veľmi malinko podobá s knihou, ktorá sa nám tak páčila.

5.Viac vecí vysvetlených 
Videli ste Marťana v kine? A nečítali ste knihu? Tiež sa vám zdalo vo filme veľa vecí nevysvetlených? Ako sa mu mnohé veci podarili? Ako na to prišiel? No, mali ste si prečítať knihu. Áno, tam ma to už po polovici to vysvetľovanie prestalo baviť (ale to iba preto, že nenávidím chémiu a fyziku), ale aspoň som to tam mala vysvetlené. Aj na takej vedeckejšej báze, ako to vlastne všetko mohlo na tom Marse fungovať.
6. Viac reálnejšie
Film väčšinou natrepú samou akciou a tie reálne pocity, pochybnosť a najmä zlyhania hlavných postáv úplne vynechajú. Vo filme sa väčšinou všetko podarí na prvý, nanajvýš druhý krát, pričom v knihe, keď sa niečo sere, tak sa to sere kráľovsky. 

7. Menej romantiky 
Zoberme si príklad - také Hunger Games. Všetci poznáme knihy, všetci poznáme aj filmy. V knihách sa až tak nerieši či Peeta alebo Gale, blablabla, ide hlavne o ten svet- o tú revolúciu a pod. A čo vidíme vo filme? Ako sa Katniss nevie rozhodnúť či Peeta alebo Gale, a viacmenej sa viac sústreďujeme na tú romantiku ako na samotnú revolúciu a pod.

8. Kniha ti neutečie 
Si v kine ale zrazu ti strašne treba na WC. Postavíš sa a s malou dušičkou odídeš - dúfajúc, že nič dôležité nezmeškáš. Vrátiť sa, a zistíš, že si úplne vedľa a už si ten film ani neužívaš -lebo ti unikli dôležité súvislo. S knihou sa ti to nestane. Knihu odložíš, a keď sa k nej vrátiš, si presne v tom istom dejovom momente, v akom si knihu položila.

9. Viac priestoru pre vedľajšie postavy
Koľkokrát si zamilujete nejakú vedľajšiu postavu viac ako hlavnú? A v knihe sa ich príbeh rozvíja, hotová druhá dejová línia-  a niekedy sa dočkáme aj pokračovania venovaného práve tejto postave. A vo filmoch? V lepšom prípade sa tam tá vedľajšia postava parkrát mihne, ale často sa stane, že ju úplne vynechajú. (že, Uriah v Divergencii).

10. "A žili šťastne až kým nepomreli" 
Ukážte mi jeden film, ktorý nemá šťastný koniec (ok, TFIOS, fajn. Pri takej tématike sa to dá čakať. Ukážte mi ale nejaký druhý). To je jedno čo sa vo filme odohralo, hlavné je, aby všetko malo svoje Happily ever after. A keď je ešte nechutne presladený, tak to úplne dokazí pocit z toho filmu - a to mohol byť aj celkom dobrý film.

4 Komentáre

  1. ale aj ta, čo by sme bez filmov a seriálov robili, nie? :D
    ale súhlasím samozrejme. book lovers forever :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No presne :D také Shadowhunters (moja najnovšia obesia) nemyslím na fakt,že je aj kniha a ignorujem Clary a je to celkom dobrá prokrastinácia :D

      Odstrániť
  2. Ahoj našla som stránku kde možeš pozerať filmy online zadarmo :)

    OdpovedaťOdstrániť