Re-tellingy, s ktorými sa akoby roztrhlo vrece

Každý sme na niečom vyrastali. A ja, ako jedna z mnoha, som tiež vyrastala na klasických rozprávkach. O popoluške. O červenej čiapočke. O snehulienke. O kráske a zvierate. O Alici v krajine zázrakov. A mnoho, mnoho ďalších. A s nimi sa poslednú dobu akoby roztrhlo vrece - vychádza veľa nových príbehov práve na motívy týchto klasických rozprávok. 


1. The Lunar Chronicles

Séria, o ktorej počul asi každý, a teda ju netreba predstavovať. Popravde, sama neviem ako som sa k tejto sérii dostala. Len, že som nejako v chladný (ok trepem, vôbec si počasie nepamätám) večer otvorila Cinder, a už to išlo. Postupne ma jej príbeh dostal, a v priebehu pár mesiacov som prečítala všetky knihy a teraz netrpezlivo očakávam Winter. 
O čom to vlastne je? 
Sme pár rokov v budúcnosti, Cinder je kyborg a žije si pokojný život dokým do jej stánku nepríde samotný princ Kai, aby mu opravila jeho androidku. A vtedy sa jej pokojný život končí a nasleduje sled udalostí, ktoré nikomu nedávajú ani chvíľu na vydýchnutie. Takže, hurá do toho!

Recenzie: 


2. Mad in Wonderland 

Túto sériu som objavila nedávno. Veľa som o nej nepočula, ale za to o autorovi a jeho predošlej série (Grimm Diaries) áno. Síce aj tú mám v pláne čítať, ale príbeh Alici z Krajiny zázrakov v dnešnej dobe ma lákal viac. A dobre som spravila. Zamilovala som si ju. 
O čom to vlastne je? 
Alica je v madhouse (blázninci? asi). Nikto nespochybňuje, že je šialená. Len profesor Caterpillar verí opaku. A keď v Oxforde a v blízkom okolí začnú vraždy spojené s Krajinou zázrakov, len Alica ich môže zastaviť.  

Recenzie: 
Insanity ; Figment a Circus - snáď čoskoro


3. A Court of Thorns and Roses 

ACOTAR som prečítala len prednedávnom (ok, asi týždeň dozadu) a bola to moja prvá kniha od Sarah J. Maas, keďže jej predošlá séria ma nelákala veľmi (minulý čas, TOG totižto zbožňujem). ACOTAR je mojím prvým re-tellingom rozprávky Kráska a zviera, ale rozhodne nie posledný. Dokázala, že aj táto rozprávka má užasný potencionál na re-tellingy, ktorých na mojom to-read liste čoraz viac pribúda. 
A o čom to je? 
Feyre je typ hrdinka a lá Katniss. Sebeztačná, stará sa o rodinu, vie loviť, nebojácna. Ale po tom, čo v lese zabije vlka (ktorý vlastne vlkom nie je), je nútená ísť za to pykať na Spring Court  do ríše Fae kde musí ostať do konca svojho života. Ešte spomeniem Tamlina, ktorý musí nosiť masku zvieraťa...A asi si viete predstaviť, ako to bude pokračovať. Ale verte mi, vôbec netušíte čo  všetko ten príbeh nakoniec skrýva. 

Recenzia: 
Bude. Raz. Ja ju napíšem. Sľubujem. 


Týmto končia re-tellingy, ktoré som ja čítala. Na teraz. Časom ich mám naplánované strašné množstvo. A niektoré z nich, tie čo ma najviac lákajú teraz tiež spomeniem. 


4. Splintered 

Táto séria vyšla prednedávnom aj v Česku, ale ja o nej viem už dlhšie, a aj nejakú tú dlhšiu dobu ju už plánujem aj čítať. A práve na túto sériu ma nalákala Simča (Moon) - Simčina recenzia na Splintered-, ktorá ju donekonečna ospevovala, a je to jedna z jej najobľúbenejších sérií. A keďže väčšina kníh, čo čítala Simča a mne odporučila, sa mi páčili, takže verím, že ani táto séria nebude výnimkou. 
A o čom to je? 
Netuším. Jedná sa o re-telling Alici v Krajine zázrakov, ale viac neviem. Ani nechcem. Tak si to čítanie užijem určite viac. 


5. Knihy od Rosamund Hodge

O tejto autorke som tiež čo-to počula na goodreads, a väčšina ohlasov bola pozitívnych, takže samozrejme, že knihy skončili na mojom zozname to-read. 
A o čom to je? 
Jedná sa o re-tellingy Krásky a zvieraťa (Cruel Beauty), kde ide o dobrodružstvo Nyx, naplnenie jej osudu, pričom sa jej do cesty dostane zviera, ktoré jej ukradne srdce. 
Ďalším re-tellingom je Gilded Ashes, ktorá prerozpráva príbeh Popolušky (tých je síce veľa, ale verím, že toto bude jedno z tých lepších). Pripletie sa k tomu grécka mytológia a určite to stojí za prečítanie. 
Crimson Bound prerozpráva príbeh o Červenej čiapočke, ktorý určite nebude takým svätým a jednoduchým akým bola samotná Červená čiapočka. A rozhodne stojí za prečítanie. 


6. Alica, Šehrezáda a Kráska

Trošku zaujímavý mix, nemyslíte? Tri knihy, od rôznych troch autoriek, ale na všetky sa neskutočne teším, keď si ich prečítam. A teda, rozhodne sú minimálne prvé dve veľmi vysoko na mojom imaginárnom zozname to-read-sakramensky-skoro 
A o čom to je?  
The Collectors society je príbeh o Alice, ktorá strávila roky v Krajine zázrakov a teraz sa vrátila naspäť, do Anglicka, ako dospelá. A viac z anotácie nevieme. Ale aj tak som na tú knihu zvedavá, má samé dobré ohlasy a strašne nádhernú obálku. 
The Wrath & The Dawn je prerozprávanie príbehu Tisíc a jednej noci. O tejto knihe som sa dozvedela najmä od zahraničných booktuberov, keďže zrovna v tých pár videí čo som videla, ospevovali tú knihu. A tak neunikla ani mojej pozornosti. Stretla som sa s rôznymi re-telling-ami ale na Šehrezádnin som teda ešte okrem tohoto nenatrafila. Nepôjde asi celkom o tradičný príbeh Šehrezády a o to som naň viac zvedavá. 
Of Beast and Beauty je ďalším z re-tellingov Krásky a Zvieraťa, Kráska, slepá princezná Isra z Yuan-u, je vychovávaná ako obeť, aby zachránili mesto, odkiaľ pochdádza. Zviera, Gem z púšti okolo Yuan-u,  bojuje, aby zachránil jeho ľudí od hladomoru. A tak nejak sa ich životy a osudy prepletú, a už si môžeme iba predstavovať ako to dopadne. Dokým to teda neprečítam (alebo vy, lebo ktovie kedy sa k tomu ja dostanem). 


7. Malá morská víla, Žabí princ a  Snehová kráľovná

Tentokrát tiež taký zmes príbehov, ktoré  sú re-tellingom nie až tak populárnych rozprávok medzi samotnými re-tellingmi.
A o čom to je? 
Fathomless je inšpirovaný príbehom Malej morskej víly. Celia, najmladšia zo sestier, vidí minulosť, čo vzhľadom na budúcnosť a prítomnosť sa zdá zbytočné. Až pokým nestretne Lo. Lo nevie kým je. Alebo čím bola. Kedysi človekom, teraz vodným stvorením, ktoré postupne stráca svoju luďskosť.  Pripletie sa k tomu Jude, ktorého zachránia Lo a Celia z mora. Lo a Celia sa spriatelia, ale časom začnú súperiť o Jude-ovú priazeň. Lo ale chce viac. Musí presvedčiť smrtelníka aby ju miloval, a ukradnúť jeho dušu, aby znovu získala svoju luďskosť.
A pokračujem v netradičných re-tellingoch. Enchanted zasa rozpráva príbeh Sunday, ktorá píše rôzne príbehy. Lenže jej príbehy majú tendenciu stať sa skutočnosťou. Stretne žabu, rozumejú si. Čoskoro priateľstvo prerastie do niečoho viac. Sunday jednu noc pobozká žabu na rozlúčku. A žaba sa zmení na princa. Princ sa vráti naspäť do zámku, aby si získal Sunday-inu lásku aj ako muž, ale...Nie je to také jednoduché.
Cold spell je prerozprávaním príbehu Snehovej kráľovnej, ktorý až tak samotný dobre nepoznám. Tentokrát sa ale namiesto súrodencov stretávame s priateľmi - Kai a Ginny vyrástli spolu, a postupne priateľstvo prerástlo do niečoho viac. Ale jednu noc Kai zmizne s nádhernou cudzinkou Morou. Ginny, ktorá odmieta byť odhodená, vrhá sa za nimi do sveta, ktorý si nikdy ani nepredstavovala, plného monštier a zlodejov, a myšlienkou, že láska nie je všetko.



Ok. Uf. To je asi všetko. Zaujali vás nejaké knihy? Plánujete sa do niektorých pustiť najbližšiu dobu? Uvítali by ste podobných článkov viac? Kde by som si vybrala nejaký žáner (poprípade navrhnite do komentov) a z toho žánru vybrala nejaké knihy, ktoré som čítala a stoja o zmienku - popr. si ich plánujem prečítať? :) 

8 Komentáre

  1. Splintered už mám doma, takže na to sa čoskoro chystám a aj dosť teším, keďže aj mňa na to nalákala Simi a potom aj Sue. :D No som zvedavá. O Cinder ani nezačínam to je tiež paráda, ale tie posledné tri knihy ma zaujali úplne najviac. To si asi fakt musím prečítať. Že žabí princ!! :D :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Splintered mi má Simča doniesť celú sériu, takže sa teším :D
      Ja som tiež pozerala, že žabí princ? To musím tiež spomenúť :D A tiež sa chcem k tomu raz dostať :D snáď to bude dobré :D

      Odstrániť
  2. Zo spomínaných som čítala iba Cinder a Scarlet, teda prvé dve časti Mesačných kroník :-) Ostatné knihy veľmi nepoznám, poznám Šepotávaní, teraz niekedy bude vychádzať druhý diel Divotání a túto sériu by som si rada prečítala :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) určite napr. Insanity odporúčam, to je také srdcovka :D
      Splintered (teda Šepotání) chcem čítať v anj už len kvôli tomu prekladu :D

      Odstrániť
  3. Jéj spomenula si ma v článku :D Neboj knihy donesiem a budú sa ti páčiť. Musia. :D
    Z toho všetkého som ešte čítala Cinder, ktorú mám doma, ale keďže sú prioritnejšie série, ktoré si chcem dokúpiť, ešte som sa nedostala k pokračku a rozmýšľam, či vôbec dokúpiť pokračovanie :D
    Insanity samozrejme musím čítať, je to Alica to je logika a strašne sa teším aj na re-relling Šeherezády, o tom som počula dobré veci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak keď ťa trebalo spomenúť :D Dúfam, že sa mi budia páčiť :D pevne v to verím :D
      Ale áno :D Scarlet bola fajn, ale Cress je totálne perfektná - už od Scarlet ako tam je Thorne je to úžasné *-* Thorne je úžasný :D
      Insanity je samozrejmosť, to musíš :D A na tú Šehrezádu sa aj ja veľmi teším :D

      Odstrániť
  4. Splintered je vážne super a o Mesačných kronikách ani nehovorím :3 Ale ja sa musím priznať, že Rosamund Hodge si ma úplne získala! <3 Takmer o všetkých som počula- plánujem ich aj čítať, ale o posledných troch... :D Budem si ich musieť pozrieť :D Hlavne toho žabého princa- neznášam žaby!!! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt sa na Splintered teším :D Mesačné kroniky sú srdcovka :D len ma porazí, kým sa dočkám pokračovania :D
      Hej? No, raz sa chcem aj k jej knihám dostať :D len mám toho toľko v pláne, ale neviem kedy sa k tomu dostanem :D
      :DDD Tie posledné tri sú také špeciálne :D netypické :D a aj na ne som zvedavá no :D popravde, so žabým princom som žiadnu nevidela okrem tejto - čo je škoda :D Podľa mňa aj tá rozprávka má istý potencionál :D

      Odstrániť