Colleen Hoover ~ Život jedna báseň

Názov: Život jedna báseň
Autorka: Colleen Hoover
Séria: Slammed #1 (Život jedna báseň, #1)
Žáner: Romance, New Adult
Vydavateľstvo: YOLi
Počet strán: 288
Hodnotenie na GR: 4,33*/111 559
Názor iných čitateľov: Christine | Lyn | Simone


Anotácia: Laykenini rodičia sa nevedeli dohodnúť: matka ju chcela pomenovať Layla podľa piesne Erica Claptona, otec navrhoval meno Kennedy podľa Kennedyovcov - hociktorého z nich. Kompromisom vzniklo meno Layken. Dnes už má dievča osemnásť, končí strednú školu a ocitne sa v novej životnej situácii: otec umrel a matka aj mladší brať potrebujú pomoc. Navonok pôsobí pokojne a vyrovnane, no v skutočnosti trpí a stráca nádej v budúcnosť. 
Celá rodina sa z finančných dôvodov presťahuje na druhý koniec krajiny, do Michiganu. Tu sa Layken zoznámi s príťažlivým dvadsaťjedenročným susedom Willom s veľkou vášňou pre slam poetry, slamovanie. Aj on sa stará o mladšieho súrodenca. Veľmi skoro sa medzi nimi vytvorí mocné puto a Laykenin život odrazu dostáva novú iskru. 
Po nádhernom prvom rande mladý pár čaká ohromujúce zistenie. Musia sa vyrovnať nielen so silami, ktoré ich k sebe priťahujú, ale najmä s tými, ktoré ich chcú od seba odtrhnúť. 
Ďalší úder nedá na seba dlho čakať, ale tentoraz sa Layken nemieni vzdať tak ľahko. A keď chýbajú obyčajné slová, svoje city možno najlepšie vyjadriť veršami... 



"Posúvajte svoje hranice. Na to sú."


Colleen Hoover. Každý už o nej určite počul. Či už o jej Beznádejnej, alebo o Maybe Someday, alebo Ugly Love (alebo jej úplnou novinkou Maybe Not do ktorej sa chystám čo najskôr pustiť :D ). Colleen Hoover som si zamilovala, jej štýl mi sedí , jej postavy sú reálne, jej príbehy sú nádherné (a väčšina aj reálnych), a aj keď to vyzerá na jedno veľké klišé, tak sa z toho vykľuje tak pekný príbeh, že iba pozerám. Rozhodne, ako to už asi aj vyznieva, Colleen patrí k jedným z mojich najobľúbenejších autoriek, a vždy sa teším ak vydá niečo nové, aby som si to čo najskôr prečítala. 


"Všetko spochybňujte. Lásku, náboženstvo, záľuby. 
Ak nemáte otázky, nedostanete odpovede."



Tentokrát som sa pustila do Život jedna báseň, ktorá v Amerike vyšla už dávnejšie, a je to vlastne úplne prvá kniha od Colleen Hoover. V Amerike v tej dobe zožala úspech. Myslím, že aj mne by sa veľmi páčila, ale... Ale čítala som ju až tento rok, po tom neskutočnom množstve NA a keď sa na to teraz pozriem, nebola som tým tak ohromená. 
Knihu by som určite zaradila ku krásnym, jednoduchým oddychovkám, ktoré sa ľahko čítali a nemala som problém ju prečítať tuším za dva dni, aj napriek tomu, že veľmi náladu na nič nemám. 
Hlavným dôvodom, prečo som sa do knihy pustila (okrem faktu, že je od Colleen Hoover) bolo to, že tam bola istá forma poézie. Možno to viete, možno nie - sama veľmi poézie nerozumiem, nechápem ju, a najradšej by som bola keby tú staršiu slovenskú ani čítať nemusím- ale takáto forma sa mi začína páčiť čoraz viac. Jednoduchá, povie sa čo má, a žiadne zamýšľanie, čo tým asi tak autor myslel, vyrátavanie sylabického veršového systému atď. Určite to všetci študenti poznajú. 
Čo sa mi ale na knihe nepáčilo, teda skôr niečo, čo mi vadilo, bolo to veľké množstvo knižiek. Začala to smrťou otca a pokračovalo to ďalšími mnoho vecami, ktoré sa mi vymenovávať ani nechce. Ale keďže je to Colleen Hoover, tak som sa cez tieto množstvá klišé vedela preniesť vďaka istej originalite príbehu a aj vďaka tomu ako sa to ľahko čítalo - a ako som ten príbeh prežívala (aj keď som krútila očami nad už spomínanými klišé...) 


"Neberte život príliš vážne. 
Ak treba, občas mu jednu vrazte do ksichtu. 
A zasmejte sa na tom."



Postavy boli zaujímavé. Určite mohlo byť niektorým venovaný väčší priestor, ale vzhľadom na to, aká je knižka útla, tak som vlastne bola spokojná. 
Layken - už som spomínala, že sa mi páči, keď autorky (a autori) si vymýšľajú vlastné mená a nie sú to stále dokola tie otrepané? Nie? Tak už áno. Layken je obyčajné dievča, pre ktoré si život pripravil ťažkú skúšku. Je milá, starostlivá, rozumná. Autorka ju vykreslila veľmi reálne - život jej pripravil ďalšiu skúšku a ona sa zachovala naprosto reálne a asi ako by sa každé dospievajúce -alebo čerstvo dospelé- zachovalo. Nehrala sa na zbytočne silnú ani sama pred sebou, lebo to nezvládne asi nikto. (Ak niekto taký je, tak ho za to uznávam.) 
Will -  ah bože. K jeho menu asi len toľko, že na jednej strane je tu originálne meno a na druhej neskutočne otrepané. Will je milý, starostlivý starší brat a vie to dobre so slovami. Myslím tým, hlavne tie jeho 'básničky', ktoré sa mi páčili a už len kvôli nim mám chuť čítať pokračovanie. 
Ostatné postavy, hm...Cayden a Kel (vždy keď tam bolo povedané Kel, mne sa vyjavila tá zelenina. Ale inak som úplne v poriadku.) boli super ale škoda, že tam nemali viacej priestoru - hlavne Cayden. 
Mama Layken bola milá  a autoratívna a páčili sa mi rady, ktoré dávala Layken do života. Aj ja som si určite nejaké z nich zobrala. 


"Nájdite rovnováhu medzi rozumom a srdcom."


Knihu Život jedna báseň  určite odporučím každému, kto hľadá nejakú oddychovku, ktorá mu nezaberie veľa času ale pri tom vo vás nechá taký zlatý pocit. Rozhodne dúfam, že vydajú aj pokračovania, do ktorých by som sa rada s radosťou pustila - a verím, že tie budú ešte lepšie ako táto kniha. Celkovo, Život jedna báseň bolo milé prekvapenie, ktoré vo mne zanechalo veľa zaujímavých myšlienok a dobrý pocit po dočítaní. Páčilo sa mi to, ale bohužiaľ to malo aj svoje muchy a tak nakoniec teda 3,5 kačičky, s tým, že verím, že pokračovania budú lepšie a lepšie. 



Za recenzný výtlačok pekne ďakujem úžasnému vydavateľstvu YOLi, vy si môžete kúpiť knihu TU

6 Komentáre

  1. Jeee, to jsem vůbec netušila, že to má něco společného s poezií, ale uznávám, že z názvu Život jedna BÁSEŇ mi to možná dojít mohlo :D :D
    Každopádně si knížku stále chci přečíst, i když poezii zrovna nemusím...
    Layken je super jméno :)
    Pobavilo mě, že jsi při slu Kel myslela na zeleninu :D Česky je to myslím kapusta, tak by mě to vůbec nenapadlo :D
    Ty hodnotící kachničky jsou hrozně zlaté!!! :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D No má :D ale nie je to tá pravá poézia ako si zvyknutá určite zo školy - to by som asi odložila veľmi skoro :D tiež poéziu nemusím :D
      Kel...ja som si nevedela pomôcť no :DDDDDD Ale tak, to je tak, keď máš dobrú náladu a potom to tak dopadá, že myslím na zeleninu a pod pri čítaní :D
      Tak keď máme v názve kačičky, treba to prispôsobiť :D Ale aj mne sa totálne páčia :3
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Ja sa na knihu len chystám, ale som zvedavá. Colleen píše super :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, vďaka tomu, že píše super som viacmenej tie klišé prehliadala ale fakt ich je tam neúrekom veľa :D Ale bolo to super, no dúfam, že sa potom zlepšovala a zlepšovala :) (Čo je vidno, vzhľadom na jej ostatné knihy :) )

      Odstrániť
  3. Jenom 3 a půl kačky? :) Já si tuhle knihu chci určitě přečíst a od Hooverové jsem ještě nic jiného nečetla. Snad z toho budu nadšenější než Ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to prvá od nej a je to vidieť :D Ja by som začala keď už Beznádejnou alebo mojími srdcovkami - Maybe Someday a Ugly Love - to sú absolútne úžasne jej knihy a snáď sa ich aj my dočkáme v preklade :)

      Odstrániť