10 vecí čo by ste mali o knihách vedieť

Konečne bol čas na to napísať druhý príspevok do tejto (ne)pravidelnej rubriky.Tentoraz sú to také základne veci o knihách a zaujímave fakty :)


  • Nikdy si neberte spisovateľa
Vojna a mier bola fenomenálna Tolstojova kniha, ktorá bola napísaná ešte pred vynájdením písacieho stroja a samozrejme aj počítača. Nanešťastie pre Tolstojovu manželku. Tá ho sedemkrát ručne prepisovala.


  • Na vrátenie knihy nikdy nie je neskoro
Austrálčan, ktorý si ešte v roku 1981 požičal knihu z knižnice v štvrti Sutton na juhu britskej metropoly a omylom ju pri ukončení pôsobenia vo funkcii námorného atašé vzal so sebou, vrátil publikáciu až teraz, po troch desaťročiach.

  • Najdlhšia veta na svete
Ak ste čítali knihu Victora Huga Bedári v originálnom znení (pod názvom Les Misarables), nemohli ste v nej prehliadnuť jednu z najdlhších viet na svete. Obsahuje presne 823 slov.


  • Najhodnotnejšia kniha na Slovensku
Veľkoformátová kniha svetovo uznávaných maliarov Modern Art - Revolution and Painting v hodnote vyše 6639 eur je najvzácnejšou publikáciou, ktorú vlastní knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku.


  • Kniha bez E ?
Ernest Vincent napísal v roku 1939 román s názvom Gadsby. Obsahuje 50 000 slov. Zaujímavosťou tejto knihy je absencia písmena „E“. Autor si poradil bez neho.Povedzte mi...ako dlho ju musel písať?
 


  • Pôvod slova 'Kniha'
Pôvod z latinského slova pre knihu Liber, pochádza od Rimanov, ktorí používali tenkú vrstvu „liber“ ktorá sa nachádza medzi medzi kôrou a drevom stromu. Anglické slovo „book“pochádza z dánskeho slová pre knihy „bog“, čo znamená breza. Prví ľudia v Dánsku písali práve na brezovú kôru.


  • Najväčšia knižnica na svete
Knižnica kongresu, Washington DC, USA obsahuje 28 miliónov kníh a má 532 kilometrov regálov(KILOMETROV???? :O )
Ak by ste išli cca 50 km za hodinu v aute, trvalo by vám tesne pod 8 hodín prejsť všetky. A to je bez prestávky na záchod!
Britská knižnica v Londýne je 2. najväčšie s viac ako 18 miliónov kníh.

  • Najstaršia kniha na svete
V roku 1943 objavili robotníci v Bulharsku hrobku s nástennými maľbami. Vnútri sa nachádzala pravdepodobne najstaršia niekoľkostranová kniha na svete. Má šesť strán, ktoré sú vyrobené z pravého zlata a je v jazyku Etruskov, ktorí sa usídlili v Taliansku asi pred 3000 rokmi p.n.l.


  • Najkontroverznejšia kniha?
Jedna z najkontroverznejších kníh všetkých čias je Lolita od Vladimira Nabokova. Táto kniha bola predmetom kontroverzie už od svojho zverejnenia v roku 1955 vďaka svoje kontroverznej postave. Jej vydanie bolo zakázané v krajinách ako Francúzsko, Veľká Británia, Južná Afrika, Argentína alebo Nový Zéland. Zdá sa však, že v Amerike kniha si užila veľký úspech a predalo sa 100,000 kópií v prvých troch týždňoch. Román tvorí prieskum vo vnútri mysle pedofila, ktorý sa volá Humbert Humbert, a ktorý rozpráva o svojom živote a o posadnutosti.

  • Knihy ukľudňujú?
Vedeli ste že na to aby sme znížili hladinu stresu o 68 percent stačí nám čítať knihu len 6 minút denne? No mne sa to nezdá...je tu pár kníh ktoré mi spôsobili až infarktové stavy! :D

11 Komentáre

  1. Perfektný článok... ani som nevedela, že také zaujímavosti sú. Po tej vete v Bedároch sa prestanem sťažovať na vety z povinného čítania na anglickú litiku. Rozhodne na tom nie som najhoršie :D
    A s tým posledným bodov rozhodne súhlasím, existuje strašne veľa kníh, nad ktorými som si išla vlasy vytrhať z toho, čo autori vymysleli. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hah :D ďakujem.Ja sa chystám na Bedárov teraz cez leto takže som zvedavá.

      Odstrániť
  2. Tak to je fakt super článek! :D Ten poslední gif! To mi připomíná, že už se šíleně těším na Sherlocka. A do té knihovny bych se chtěla přestěhovat.. No jen než bych se tam prošla, trvalo by to týdny, to by šlo jako hezké klidné místo na bydlení

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja! :D To bola taká super scéna!! To je dobrý nápad...532 kilometrov :D to nemáš šancu.

      Odstrániť
  3. Výborný článek! Skvěle jsem se pobavila a dokonce i zjistila nějaké ty novinky. Ovšem 532 kilometrů dlouhá knihovna mi doslova a do písmene vyrazila dech. Vždyť to je snad větší než kde jaká zoologická zahrada! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne! :D Najväčšia dĺžka medzi mestami na Slovensku je 428,8.

      Odstrániť
  4. Super článok :D ale prvý bod je aj tak najlepší :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Výborný článek, zase jsem o něco chytřejší :)

    OdpovedaťOdstrániť