Hank Green ~ Je to absolútne fenomenálne

Názov:  Je to absolútne fenomenálne
Autor: Hank Green
Séria: Je to absolútne fenomenálne #1
Žáner: Sci-fi, YA
Počet strán:  360 strán
Hodnotenie na GR: 4.06*/33 797 hodnotení



Anotácia: 
April Mayová je typická dvadsiatnička. Vyštudovala umelecký smer, žije v malom byte v New Yorku a pracuje v startupe. Keď sa raz o tretej ráno vracia domov z práce, na ulici narazí na podivnú sochu, o ktorej natočí youtube video. Z April sa z večera do rána stane celebrita. Jej video je okamžite virálne a zarába desaťtisíce dolárov. Na svete sa totiž zjavilo 64 takých sôch. April by rada zo svojej popularity vyťažila čo najviac, no musí zistiť, kto alebo čo tie sochy vlastne sú. Prečo sem prišli a o čo im ide.

"Tvárou v tvár niečomu, čo nechápete, je strach tá 
naprirodzenejšia, no najmenej zaujímavá reakcia."

Hank Green nemá len povedomé priezvisko - áno, naozaj sa jedná o brata toho Johna Greena, ktorý napísal také bestsellery ako Na vine sú hviezdy, Kam zmizla Aljaška, Papierové mestá a mnoho ďalších.  Ale nenechajte sa tým zmiasť, Hank Green nepíše také knihy ako píše jeho brat, John. Nie, tieto knihy nie sú primárne určené na to, aby vám zahrali na city. Práve naopak, jeho knihy sú úplne iné ako jeho brata. A aj práve preto, ak vám nesadli Johnove knihy, určite by ste mali vyskúšať túto od Hanka. 

"Moja značka bola napokon mnou, takže čokoľvek,
čo som povedala, bolo automaticky niečím,
čomu som verila."

Je to absolútne fenomenálne je príbeh April Mayovej, ktorá vyzerá byť ako úplne obyčajná dvadsiatnička. Až dokým sa jedného večera nevracia domov a na ulici si všimne divnú sochu a natočí o nej video. A čo April nečakala, zrazu je celosvetovo známa.  Nikto nevie kde sa po celom svete vzali tieto podivné sochy, ani kto ich tam umiestnil, alebo vôbec prečo. Ale o to viac sa do popredia dostáva April May, ktorá vyzerá, že predsa len nebude taká obyčajná - resp. okolo nej sa dejú rôzne divné veci. A tak sa rozhodne z tejto slávy vyťažiť čo najviac. Spolu s kamarátom sa rozhodnú, že vytvoria akúsi značku, verejnú osobnosť April May. 
A presne o tomto ten príbeh je - o sláve, ktorá dostiahla April zo dňa na deň. Nemala šancu sa tomu prispôsobiť, zvyknúť si na to, že ju teraz poznajú všade na ulici, v meste. Zrazu je pozívaná do rôznych talkshow po celej Amerike. Bohužiaľ, so slávou neprichádzajú iba peniaze a príležitosti...ale aj mnoho problémov ako je strata súkromia a mnoho iného.
Samozrejme, okrem toho sa v knihe riešia aj tie zásadne sochy - alebo Carlovia, ako ich nazvala April. Poslednú dobu sa čoraz viac kníh venuje práve téme sci-fi a cestovania po vesmíre, resp. celkovo myšlienke, že nie sme vo vesmíre sami. A aj túto tému Hank Green vo svojej debutovej knižke Je to absolútne fenomenálne rozoberá. 
April May nie je zrovna postava, ktorú by ste si hneď obľúbili. A pravdepodobne si ju neobľúbite počas celej knihy. Mne prišla ako neskutočne nesympatická osoba a rozhodne to nebola taká postava, s ktorou by ste si  povedali, že je to vaša spriaznená duša. Napriek tomu, som si April svojím spôsobom obľúbila, resp. vedela som ju zniesť, časom som ju dokonca aj chápala. 
Presne v tomto je Hank podľa mňa dobrý autor, keďže dokázal vytvoriť postavy, ktoré boli tak reálne, že mali aj dobré aj zlé vlastnosti, proste boli komplikovaný a úplne skutočný. A to sa len tak niekomu nepodarí, za čo Hanka Greena veľmi obdivujem. 
Autor veľmi dobre vyvážil akčnejšie momenty s tými menej akčnejšími, bolo vidieť že všetko má veľmi dobre premyslené a nebolo to všetko iba také prvoplánové. Sama som veľmi zvedavá, kam ďalej príbeh o April May a skupinke ľudí okolo nej povedie ďalej, keďže kniha skončila takým neuveriteľným cliff-hangerom, ako už dlho žiadna nie. A o to viac sa teším a neviem dočkať pokračovania. 

"Sláva napokon nie je nič než súhrn veľkých nedorozumení,
ktorým sa dostalo nového mena." 

Aby som to zhrnutla. Je to absolútne fenomenálne od Hanka Greena je naozaj zaujímavá kniha, ktorá si zaslúži Vašu pozornosť.  Možno nebola vo všetkých aspektoch dokonalá, ale s prihliadnutím na to, že sa jednalo iba o prvú knihu od autora, sa niektoré veci dajú prepáčiť (aj keď to neznamená hneď 5* hodnotenie). Táto kniha naozaj dobre spracováva tému slávy, ktorej sa dnes dostáva veľká pozornosť ale takisto je prepletená aj akciou a rýchlym spádom deja. Rozhodne je to kniha, ktorá si ma získala a ja budem netrpezlivo čakať na pokračovanie. 


Za recenzný výtlačok ďakujem Albatrosmedia.sk
Knihu si môžete zakúpiť TU. 

3 Komentáre

  1. Kombinácia slávy a mimozemšťanov znie super, akurát tým cliffhangerom si ma vydesila. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. taký mierny :D ale neboj, dá sa zvládnuť :D a tá kniha fakt stojí za prečítanie

      Odstrániť
  2. Zní to teda dost zajímavě, ale na mě taky dost šíleně, takže se asi bez této knihy obejdu :D Ale skvěle napsaná recenze! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovedaťOdstrániť