Giovanna & Tom Fletcher ~ Dcéra ľudstva

Názov: Dcéra ľudstva
Autori: Giovanna & Tom Fletcher
Séria: Dcéra ľudstva #1
Žáner: Dystiopia, YA
Počet strán: 368 strán
Hodnotenie na GR:  4.17*/4 772 hodnotení



Anotácia: Svet postihla pohroma, keď sa doň prestali rodiť dievčatá. Celých dlhých päťdesiat rokov sa ľudia snažia prísť na to, čo je za tým. Vedci robia pokusy, veriaci sa modlia. Až sa napokon predsa len dočkajú zázraku, v ktorý už pomaly nik nedúfal. Narodí sa Eva, odpoveď na ich modlitby, ich posledná nádej. 
Evu držia celý život izolovanú od opačného pohlavia. O svojej minulosti nevie všetko. O svojej budúcnosti až priveľa. Až dovŕši šestnásť rokov, vyberú pre ňu troch vhodných kandidátov, pričom s jedným z nich má zabezpečiť pokračovanie ľudského pokolenia. Nie práve najľahšia úloha... Eva však tento svoj osud prijala, je s ním zmierená. Aspoň kým sa do jej života nepripletie Bram a Spasiteľka ľudstva odrazu nezatúži po slobode. 

Ako si však vybrať medzi láskou a budúcnosťou ľudskej rasy?


Je to už 50 rokov, čo sa na svete nenarodilo žiadne dievča. A potom, zrazu, sa narodí dievča. Samozrejme, Eva je veľmi dôležitý človek na planéte a preto ju aj veľmi chránia. Nemôže sa stretávať so žiadnymi mužmi. Jej jedinou spoločnosťou je holografická Holly a matky, čo sú vlastne staré ženy, ktoré sa o Evu starajú. 

„Prečo by mal byť môj život dôležitejší ako jej?“

Svet, ktorý manželia Fletcherovci vytvorili, je rozhodne zaujímavý. Nefigurujú v ňom skoro žiadne ženy, ale keď predsa, tak sú veľmi dôležité a majú aj vysoké postavenie. Lenže, Eva nám pomaly dospieva a doteraz nekládla žiaden odpor. Ale čo s tým, keď je to predsa len obyčajné 16ročné dievča, ktoré vyrastalo bez rodičov? Eva začne byť viac zvedavá, požaduje odpovede na otázky, ktoré jej pred rokom ani nenapadlo klásť a je rozhodnutá prísť všetkému na kĺb. 
Náš hlavný hrdina, Bram, je presný opak Evy. Nikdy nespochybňoval systém, je synom dôležito postaveného vedca-vývojára a je zmierený so svojím osudom. Vie, že nikdy nebude s Evou, alebo akoukoľvek inou ženou a prakticky si iba odžije život a koniec. Lenže, Bram Evu pozná. Pozná ju cez Holly, kde je jedným z tých, ktorý ju ovľádajú. A tak sa medzi nimi vytvára akési krehké priateľstvo. 
Môj hlavný problém s týmto príbehom bolo, ako sa pomaly vyvýjal. Kniha má cez 350 strán, nie zrovna malého formátu, ale napriek tomu to bolo všetko veľmi pomalé a miestami sa tam niekoľkostrán aj nič nedialo. Celkovo, všetko čo sa stane v prvej knihe som dúfala, že sa stane tak v prvej polovici a potom, že ten príbeh naberie spád. 
Napriek tomu, že dej bol veľmi pomalý, nečítalo sa to vyslovene zle. Štýl manželovcov Fletcherovcov je dobrý, síce nejako extrémne nevyniká, ale nie je to ani úplná tragédia. Čítala sa tá kniha naozaj dobre a keď som už prešla za polovicu knihy, tak konečne aj nabrala ako taký spád a konečne sa niečo začalo diať. Autori nás ani nenechali len tak, s nejakým uspokojivým koncom, ale namiesto toho spravili krásne otvorený koniec a minimálne na mňa to zabralo a určite siahnem aj po ďalšej knihe. 
Takisto, nedá mi to, ale tá obálka je úžasná. Pod prebalom sa totižto skrýva akési bludisko, ktoré sa dá normálne aj vylúštiť a toto je rozhodne veľmi zaujímavá varianta obálky. A takisto, že je to hardback - čo sa v dnešnej dobe až tak bežne už nevyskytuje. 

"Je načase, aby som otestovala hranice sveta, 
ktorý pre mňa vytvorili."

Dcéra ľudstva od Giovanny a Toma Fletchera je rozhodne kniha, ktorú by som ako 13ročná zbožňovala. Ako 20ročná sa mi páčila a rozhodne som zvedavá, čo si pre nás v pokračovaní ešte manželia nachystali a ako sa to bude ďalej vyvýjať. 


Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Knihu si môžete zakúpiť TU

1 Komentáre

  1. Taky jsem hodně zvědavá na pokračování, myslím, že autoři ještě mají co nabídnout :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovedaťOdstrániť