Rebelové vln - Sara Raasch

Rebelové vlnVelkolepé fantasy dobrodružství od hvězdné autorky série Sníh nebo popel
Magický ostrov Svatý Loray konečně ukončil válku s Argridem, kde vládne církev a strach z kouzel. Při mírovém jednání ale zmizí argridský posel a země žádá odplatu. Z únosu je obviněn pirát Vex. Aby si zachránil krk, rozhodne se pomoci válečnici Lu najít skutečného viníka. Mezitím dostane argridský princ Benat šokující úkol – zbavit svůj lid odporu k magii. Jak se klubko intrik zamotává, musí se Vex, Lu i Benat rozhodnout, co jsou ochotni obětovat pro mír.



„Bůh, voják, císař či král, nezničí naše dílo.“ 


Som si istá, že ste už o tejto autorke určite niečo počuli. Či už vďaka jej predošlej sérií Sníh alebo popel, ale hlavne vďaka tomu, že sa minulý rok zúčastnila Humbooku, ktorý sa odohráva v Prahe. Z videí a rozhovor mi prišla naozaj sympatická, a aj keď som jej prvú sériu nečítala, po rozhovore, ktorý sme s ňou spravili, som sa rozhodla, že si knihu Rebelové vln určite prečítam. Keď sme sa jej opýtali, ako by opísala knihu troma slovami, odpoveďou bolo : Nájazdníci, rebeli a revolucionári. S tým všetkým úplne súhlasím, no doplnila by som ešte slová politika a náboženstvo. Tie majú naozaj veľkú rolu v celej knihe. No a tu aj práve nastáva jedne malý problém. Veľmi veľa ľudí, bolo z nej sklamaných a dávali jej zlé hodnotenia, pretože sa nejak šíria úplne odveci fámy o čom táto kniha vlastne je. Skoro každý, kto to hodnotil negatívne, spomína, že kniha vôbec nie je zameraná na pirátov, pretože vlastne nie sú  na mori, a aj keď sa tam piráti nachádzajú, sú to prevažne riečni piráti ( čo mi príde super originálne + prosím pekne, názov série je STREAM raiders). Taktiež sa rozšírilo, že to je kniha o gay pirátoch, čo je ešte väčší nezmysel. Vďaka tomu, som naozaj rada, že som si najprv neprečítala recenzie, ale vychádzala som len z toho čo som počula priamo od autorky, pretože táto kniha naozaj stojí za prečítanie.



„...nemohu žít s nějakým vysněným ideálem dobra, když mám na rukou krev.“ 


 Musím však priznať, že začiatok bol naozaj mätúci. Bolo celkom ťažké sa dostať do toho sveta, a taktiež si zvyknúť na jej štýl písania, ktorý mi niekedy prišiel chaotický, hlavne na opisy a vysvetľovanie. No postupne som si ho obľúbila, pretože vždy uprednostňujem niečo komplikovanejšie pred jednoduchým dejom a písaním. Dobre že som sa na začiatku až tak nesústredila na rýchle pochopenie všetkého, pretože neskôr už automaticky zvládnete pochopiť, kde sa vlastne nachádzajú, a kto skade vlastne je (aspoň u mňa to tak bolo). Rozbeh knihy bol pomerné dlhý, no ako sa neskôr ukáže, aj malé detaily môžu byť na konci dôležité, autorka vám postupne podsúva malé informácie, s ktorých si neskôr môžete poskladať veľké odhalenia. Ak by som mala dať nejakú radu na začiatok, nesnažte sa všetko analyzovať, ale nechajte sa unášať príbehom, neskôr začne (skoro) všetko dávať zmysel.

„Moje sestra říkávala, že charakter se pozná podle toho, co člověk považuje za své slabosti, ne své silné stránky.“


Strašne sa mi páčilo,že je tu konečne kniha, ktorá nehovorí len o rebélií, ale hlavne o tom, čo sa stane po zvíťazení. Predstavte si krajinu, ktorá sa po vojne o nezávislosť, snaží dať dokopy, aj keď je to naozaj ťažké. Ostrov Svatý Loray, je miestom, kde utekali ľudia z rôznych krajín, no najmä Agridu, kde je mágia zakázaná a trestaná smrťou. Práve s Agridom pretým viedli vojnu, no ďalší problém je, že ostrov je naozaj rozmanitý vo svojom obyvateľstve. Nachádzajú sa tu syndikáty pirátov, ktorí majú problém nie len s novou vládou, ale aj sami medzi sebou.  Práve v tomto mieste žije Lu, ktorá je dcérou dôležitých revolucionárov, ktorí sú súčasťou terajšej vlády.  Už ako dieťa, bola využívaná (zneužívaná?) ako vojak vo vojne, v ktorej ani deti nie sú bez viny. Postupne sa dozviete celý jej príbeh, ktorý je niekedy až prichytený za vlasy, no pravdu povediac, inak to nebolo ani v skutočnej histórií, kde deti počas vojny už nie sú deťmi. Zamilovala som si už od začiatku, ide o naozaj výnimočnú hrdinku, ktorá nie len, že si uvedomuje svoju mylnosť, ale aj je odvážna, hrdá a neskutočne vnútorne silná. Bojuje nie len za lepšiu budúcnosť všetkých, ale hlavne aj sama so sebou. Práve ona prináša "mágiu" do tohto príbehu, kedže je veľmi šikovná s bylinkami, ktoré sú práve jej zdrojom.

„A vy nejste?“ 
„Rozkošný? Vždycky.“ 


Ďalšou postavou, je Vex, ktorý sa nachádza tiež na ostrove, no jeho minulosť je povedzme zaujímavá. Je to pirát, ktorý nepatrí k žiadnemu syndikátu, a tak je asi najhľadanejšou a najlegendárnejšej postavou v tomto svete. Spočiatku netušíte o čo mu vlastne ide, prečo sa rozhodne pomôcť Lu zachrániť ostrov pred vojnou (lebo spočiatku to vyzerá, že si chce zachrániť krk, no niečo tam proste nesedí), no postupne tiež odhalí jeho minulosť a plány. Vex bol vtipný, sarkastický, no zároveň zranený a s dobrým srdcom. Vedela som, že si ho obľúbim už pred čítaním a samozrejme, mala som pravdu. Spolu s Lu tvoria perfektnú dvojku, všetky ich rozhovory a hádky som si neskutočne užívala. Je medzi nimi úžasná chémia, ktorá sa snáď rozvinie v druhej, poslednej časti. Poslednou hlavnou postavou je princ Agridu -Benat, ktorý ma bavil z nich troch najmenej. Nehovorím, že nemal zaujímavú linku, no v porovnaní s Lu a Vexom, mi prišla spočiatku zbytočná. Benov otec je kráľom, ale hlavne aj hlavou cirkvi, ktorá je podľa mňa inšpirovaná španielskou inkvizíciou. V jeho pohľade bolo veľa náboženstva, čo však dáva zmysel (stredovek), no niekoho to môže trochu odradiť. Mágia je tak prísne zakázaná, že dokonca zabili jeho uja a bratranca, za jej "nekalé" používanie. Ben tak čelí vnútornému boju, pretože ak by sa zistilo, čo si naozaj myslí, skončil by ako kacír, upálený na hranici ako jeho príbuzní. Taktiež má romantický vzťah so svojim vojakom, čo by nebol problém z pohľadu, že je muž, ale hlavne v ich rozdielnom postavení. Jakesa som nemala rada, za to málo čo sa tam objavil, mi išiel dosť na nervy, tak môžno aj to prispelo k tomu, že ma ich časti nebavili.

„Miloval jsem je oba tak, že i já musím být špatný.“


Celkovo ide o knihu, kde ste stále na inom mieste, deje sa toho veľa a často musíte aj dosť premýšľať. No mne to vyhovuje, bavila ma aj tá politika, ktorá tvorí obrovskú časť príbehu. Páči sa mi, že autorka poukazuje na dôležité témy, ako vplyv náboženstva, imigráciu, budovanie štátu, vojnu, vraždy a podobne. To sa tak často v YA knihách nevyskytuje. Možno práve preto, veľa ľudom táto kniha nesadla, pretože nečakali tak komplexný a komplikovaný svet, no ak máte radi trochu hlbšie knihy, myslím si, že sa vám táto kniha bude páčiť.  Postavy sú naozaj dobre premyslené, s rôznymi názormi, príbehmi a minulosťou, no zároveň vedia byť vtipné a zábavné. Od druhej polovici, som si knihu neskutočne užila, dokonca ma dokázala aj autorka prekvapiť jej odhaleniami. Preto knihe dávam 4 kačičky, no ak by bol začiatok trochu menej chaotický, vytiahla by to aj vyššie.





Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 

0 Komentáre