Leah Konen ~ Láska a iné vykoľajenia

Názov: Láska a iné vykoľajenia
Autorka: Leah Konen
Séria: -
Žáner: YA, Contemporary
Počet strán: 264 strán
Hodnotenie na GR: 3,54*/ 1083 hlasov



Anotácia: 
Noe je beznádejný romantik. Vracia sa domov, aby sa dal dokopy s bývalou priateľkou Rinou, s ktorou sa rozišiel pred odchodom na vysokú školu.
Ammy neverí v pravú lásku – príkladom sú jej rodičia. Otec si našiel novú rodinu a mama to nezvláda. Ammy cestuje na otcovu svadbu a vyčíta si, že nechala mamu zrútenú doma.
Ammy a Noe teraz sedia v jednom vlaku a zúfalo túžia dosiahnuť svoj cieľ, no vonku zúri snehová búrka a nemôžu pokračovať v ceste. Neostáva im nič iné, len z vlaku vystúpiť a putovať na vlastnú päsť. Spočiatku to vyzerá na malú zachádzku, no vypukne smršť udalostí. Ráno ich dobrodružstvo naberie katastrofický smer. Môže jedna noc naozaj zmeniť ich pohľad na lásku a prevrátiť život naruby?


Leah Konen je americká autorka, ktorá sa vo svojej tvorbe sústreďuje najmä na YA čitateľov, a inak to nebolo ani s knihou Láska a iné vykoľajenia. Táto knižka nie je autorkinou prvotinou, a teda určite Vás čaká kvalitne napísaný text, ktorý nie je zbytočne kostrbatý a dokáže vás vtiahnuť do čítania. 

"Cítim sa slobodný, 
ako keby som sa mohol stratiť v lese a žiť môj najlepší život, 
alebo niečo také."

Láska a iné vykoľajenia je príbeh Noe-a, ktorý je beznádejný romantik. Cestuje vlakom domov, aby sa dal dokopy so svojou bývalou priateľkou Rinou, s ktorou sa rozišiel pred vysokou školou. Zato, Ammy je jeho úplny opak. Cestuje vlakom na svadbu svojho otca, čo jej mama nezvláda najlepšie. Ammy sama vlastne nevie, aké má z toho pocity. Rozhodne ale tú svadbu chce stihnúť a tak cestuje vlakom. A vo vlaku spoznáva Noea, s ktorým sa nakoniec vydá na nezabudnuteľné dobrodružstvo, keď sa ich vlak pokazí a môže to trvať hodiny, kým sa znovu pohnú. Obaja sú ale odhodlaný prísť na čas a všetko napraviť a tak vystupujú z vlaku a vydávajú sa na túto nezabudnuteľnú cestu. 
Páčilo sa mi, že autorka si nejako vykreslila postavy a nezahodila nepotrebné vlastnosti hneď pri prvej možnosti, keď mohla. Nie, nevzniklo medzi nimi hneď priateľstvo, nie to ešte láska. Postupne sa spoznávali, prekonávali spolu tie prekážky, ktoré  na nich čakali počas najbližších hodín a ďalej odhodlane putovali k svojmu cieľu. 
Ako som už na začiatku spomenula, kniha je veľmi dobre napísaná a veľmi dobre sa aj čítala. Nedá sa povedať, že by sa jednalo o výnimočný príbeh, ktorý zmení Váš pohľad na svet, no za to je to kniha, ktorá neurazí a ktorej čítanie si užijete. Áno, príbehov ako je týchto je neskutočne veľa. Príbehy, ktoré zachytávajú pár hodín zo života nejakých postáv, tu boli, sú aj budú. A áno, rozhodne sú aj lepšie príbehy ako tento, ale zasa, aj horšie. 
Aby som to zhrnula, Leah Konen vo svojom contemporary príbehu síce neprišla s ničím novým, ale jej kniha je aj tak zároveň celkom slušná, dobre sa čítala  a rozhodne je to taký ten typ knihy, ktorý dokáže zaujať čítateľa. Áno, miestami to aj ona trošku malinko prekombinovala, hlavne ku koncu, a prišlo mi to dosť nereálne, ale to sa dalo prehliadnuť a proste zobrať to tak, že okay, tak toto patrí k príbehu a takto to teda bude. 

Knihy nám majú pripomenúť, že život je ťažký pre každého. 
Že druhí ľudia to majú horšie ako ty. 
Viem, že to vieš, lebo zbožňuješ čítanie tak ako ja.

Láska a iné vykoľajenia teda nie je vyslovene výnimočný príbeh, ale za prečítanie určite stojí, najmä ak hľadáte nejakú romantickú knižku, ktorá Vás bude baviť. Kniha sa odohráva takisto počas zimy, čiže prečo si nenavodiť trošku zimnej atmosféry, kým vonku stále nesneží ale kosa je poriadna? 


Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar. 
Knihu si môžete objednať napr. tu

0 Komentáre