Sebastien de Castell - Divotvůrce

DivotvůrceAnotácia: Magie je zrádná hra! První díl napínavé fantasy série.
Někdy vám život rozdá karty, se kterými nejde hrát. A jedinou cestou k přežití je naučit se triky! Jste-li zasvěcenci Jan’Tepu, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti a stát se divotvůrcem. Jenže Kellen nezdědil žádné magické nadání a hrozí mu naprosté zostuzení. Do města však dorazí tajemná cizinka Ferius Parfax, která ho přiměje vybrat si jinou cestu. Je složitá a nevyzpytatelná, ale možná je Kellenovou jedinou nadějí.



„My všichni jsme svým způsobem vězni, Kellene.“



Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ferius Parfax,
Túto knihu som vyhliadla už riadne dávno, no nakoniec mi vždy niečo prišlo do cesty niečo iné, a tak som sa k nej dostala až teraz. To však neznížilo očakávania, ktoré som od nej mala, pretože ju vychválilo veľa ľudí. A musím povedať, že ma táto kniha určite nesklamala. Začnime teda prvou vecou, ktorá ma na nej upútala - štýlom písania autora, ktorý mi automaticky veľmi sadol. Veľmi ľahko som sa začítala a dostala sa do sveta, ktorý chcel autor vykresliť. Neskôr mi došlo, že mi trošku pripomína ako píše Rick Riordan - vtipne, veľa sarkazmu, reálne ale zároveň kopu hlbokých myšlienok a skrytých významov. To tvorí veľmi osviežujúci pocit z čítania, a tak som rada, že som konečne našla niečo podobné aj u iného autora.


„Dějiny píší vítězové,“ pravila, „ale pravda si vždy najde způsob, jak
se zjevit.“

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spellsinger kellanKniha sa odohráva vo svete, ktorého časti autor odhaľuje postupne celú knihu. Hlavná postava Kellen patrí ku Jan’Tepom (teda skôr nepatrí). Dokonca je z veľmi významného rodu Ke a jeho otec patrí medzi najsilnejších čarodejov. Podobne je na tom jeho matka ale aj mladšia sestra, ktorá ma pred sebou nádejnú budúcnosť.  Viete si predstaviť ten nátlak - o to viac, keď Kellen je asi najhorší čarodejník vôbec. Nie žeby sa poriadne neučil, no mágia sa u neho proste neprejavuje, a tak nemôže rozžiariť svoje pásky. Autor prišiel s originálnou kultúrou - každý čarodej má na ruke vytetované pásky pre dych,železo,krv,železo a piesok, ktoré ak sa mu podarí rozžiariť, získa nad danou mágiou plnú moc. Potom sa zúčastní skúšok, kde dostane čarodejnícke meno, a tak je na neho celá rodina pyšná. Taktiež sú blízko nich záhadné oázy, ktoré zosilňujú ich moc. Super nie? Nie každý ma však mágiou, a tak tí u ktorých sa neprejaví, ostanú viac-menej vylúčení na okraji spoločnosti.  V tom lepšom prípade si ich rodina nechá ako sluhov v domácnosti, v horšom ťažia kovy (ktoré využívajú pri mágií páskov) v baniach. A presne takéhoto osudu sa Kellen najviac obáva.

,,Jsem ženská, chlapče... jsme jako chlapi, jen šikovnější a s větší kuráží...


Súvisiaci obrázokVšetko sa za začne meniť, keď do ich mesta zavíta Ferius Parfax. Nikto nevie presne skadiaľ je, no šíria sa o nej rôzne reči, ktorým sa ona nijak nebráni, a tak jej prirastie to, že je vyzvedačka od nepriateľského kráľovstva. Ferius neovláda žiadnu mágiu, teda aspoň v klasickom zmysle. No aj napriek tomu, dokáže  poraziť hocikoho svojimi trikmi, kartami rozumom, v čom hneď zaujme Kellena, ktorý sa presne takýmto spôsobom snaží prejsť magickými skúškami. Tak sa začína vytvárať ich spoločný vzťah, ktorý aj keď vyzerá tak, že si z neho  Ferius polovicu času len uťahuje a tú druhú ho zachraňuje, je naozaj zaujímavý a postupne vidíme zmenu v zmýšlaní Kellena. Ferius je neohrozená, drzá a proste celkovo úžasná postava, ktorej ani jedna scéna nebola nudná a vždy mala čím prekvapiť. Jej dynamika spojená s Kellenovým sakrazmom a iróniou, vďaka ktorej sa snaží vysporiadať z jeho situáciou tvorí perfektné duo. Až kým sa teda neobjaví ďalšia dôležitá "postava" , ktorou je kočkoveverčák Reichis. Možno sa pýtate čo je to kočkoveverka, no vysvetliť sa to veľmi dobre nedá - je to drzé, agresívne no zároveň nesmierne vtipné zviera, ktoré by malo byť odvekým nepriateľom Jan’Tepov a veľmi rado vás ukusne.  Scény medzi Kellenom  a Reichisom boli nesmierne zábavné a vytvorilo sa medzi nimi postupne úžasné puto.


„Pojmenujme ji po jediném nepříteli, kterého nemohou porazit kouzla,“ odvětil jsem. „Pravda.“

Súvisiaci obrázokProti Kellenovi, ktorý už predtým nebol veľmi obľúbení medzi rovesníkmi, sa po odhalení jeho prešibanosti alá podvádzaniu a skamarátení  s Ferius a Reichisom postupne obráti jeho najlepší kamarát ( čo som doteraz až tak nepochopila, veď boli kamaráti celý život a zrazu hneď na začiatku knihy ho začne nenávidieť ?) a aj jeho vlastná rodina. Vyslúži si nenávisť dôležitých čarodejníkov a začne mať naozaj problémy, ktoré ako by sa na neho celý život len lepili. Autor vytvára atmosféru napätia, pretože celú knihu čakáte čo sa ako vyvinie a či sa Kellenovi predsa len podarí rozžiariť svoje pásiky a odhaliť kopu tajomstiev, ktoré na neho čakajú. Napriek tomu, ak už nastane nejaká zaujímavá situácia na ktorú ste čakali, vždy sa to vyvinie originálne a často zostanete naozaj prekvapení. Všeobecne to bola kniha ktorá neprekypovala akciou už od začiatku, ale skôr bola zameraná na myšlienkové pochody a vývoj Kellena, ktorý aj keď je niekedy ufňukaný je úžasnou postava,ktorú si ľahko zamilujete. Pomedzi to a atmosféru  mágie, klasického obdobia ale aj trochu westernu autor stihol vykresliť mentalitu ľudí žijúcich v tomto klane  a ich spôsob žitia veľmi dobre + naznačil nám ostatné kráľovstvá/mestá o ktorých sa snáď dozvieme  viac neskôr. Jediné na  čo doteraz nemam jasný názor sú vedľajšie postavy, ako Kellenova sestra a hlavne Nephenie, ktorá bola taká nemasná-neslaná. Napriek tomu verím, že vedľajšie postavy a prostredie autor ešte viac rozvinie v pokračovaní a knihe dávam 4,5 kačičky!





Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem Albatrosmedia. Knihu si môžete kúpiť napr. TU 


0 Komentáre